Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Anitka 23:42, 13 kwi 2018

Kasia_CS napisał(a)
Exotic emperor pewniwe jutro się pokaże - właśnie dostaje od godziny dawkę ulewnego deszczu to teź go trochę popędzi

U mnie dzisiaj rano też się pokazały, a popołudniu również dawkę deszczu dostały
Wiolka5_7 07:39, 14 kwi 2018

Kasia_CS napisał(a)

Z jednej strony doczekać się ich nie mogę, a z drugiej mi szkoda, że to krótko potrwa a przynajmniej tak się zapowiada tej wiosny. Ale widzę po tulipanach, że mają różne czasy, więc chociaż się wymienią kwitnieniem.

No szkoda, ale właśnie dobrze, ze nie beda kwitły wszystkie naraz ,to bedzie mozna dluzej nacieszyć oczy
anbu 10:12, 14 kwi 2018

Kasia moim zdaniem naturalne opryski na Twoje buksy powinny pomóc (RT,OW). Ja kupiłam we zeszłym roku takie maluchy i dostały później grzyba. U mnie pomogło, teraz wyglądają zdrowo
asiak 10:25, 14 kwi 2018

Kurcze, a ja nie mogę się zebrać do sporządzenia tych mikstur. Robię je już od zeszłego roku
Toszka 10:34, 14 kwi 2018

Stipa da o sobie znać w drugiej połowie maja. Nie wcześniej. Błędem jest cięcie teraz starych kęp. Mozna je tylko ciutkę skrócić by nie śmieciły. Jesli nie ryłaś zanadto to jest dużą szansa na siewki. Pokazują się znienacka i błyskawicznie rosną. To trawa z ciepłych klimatów - lubi ogrzaną słońcem ziemię. Daj jej czas i jeszcze nie grzeb w niej i nie czyść kęp.

Ten szał na ogrodowe prace to chyba symptom szykowania gniazda?
Kasia_CS 12:58, 14 kwi 2018

Anitka napisał(a)

U mnie dzisiaj rano też się pokazały, a popołudniu również dawkę deszczu dostały

Widzłam u Ciebie tulipany bliźniaki! Mega akcja! Moje emperory chyba dziś jednak się jeszcze nie otworzą jeszcze, ale co się odwlecze to nie uciecze

Wiolka5_7 napisał(a)

No szkoda, ale właśnie dobrze, ze nie beda kwitły wszystkie naraz ,to bedzie mozna dluzej nacieszyć oczy

No właśnie!!

Wstąpiłam dziś do miejscowego skleou ogrodniczego pgr - jeju, ale szał zakupów! kolejka na 30 osob, a ja bach! bez kolejki - ale fajnie z brzuszkiem Ale miałam tylko 1 malusie bratki, więc żadnych hurtowych zakupów.
Kasia_CS 13:00, 14 kwi 2018

anbu napisał(a)
Kasia moim zdaniem naturalne opryski na Twoje buksy powinny pomóc (RT,OW). Ja kupiłam we zeszłym roku takie maluchy i dostały później grzyba. U mnie pomogło, teraz wyglądają zdrowo

No dobra, to plan mam taki - kupiłam previcur i na wstępie nim psiknę, a potem RT i OW. Tylko tymol zamówię, bo ciągle zapominam to zrobić, a to jednak bardziej miarodajne niż HT, które się robiło na początku
Kasia_CS 13:01, 14 kwi 2018

asiak napisał(a)
Kurcze, a ja nie mogę się zebrać do sporządzenia tych mikstur. Robię je już od zeszłego roku

Ja w tym sezonie będę mieć wyjątkowo czas na opryski, bo teraz zwolnienie, potem macierzyński i dam radę. W zeszłym roku niestety mi się nie udalo, a w dodatku ciągle deszcze były, wrr
Kasia_CS 13:12, 14 kwi 2018

Toszka napisał(a)
Stipa da o sobie znać w drugiej połowie maja. Nie wcześniej. Błędem jest cięcie teraz starych kęp. Mozna je tylko ciutkę skrócić by nie śmieciły. Jesli nie ryłaś zanadto to jest dużą szansa na siewki. Pokazują się znienacka i błyskawicznie rosną. To trawa z ciepłych klimatów - lubi ogrzaną słońcem ziemię. Daj jej czas i jeszcze nie grzeb w niej i nie czyść kęp.

Ten szał na ogrodowe prace to chyba symptom szykowania gniazda?

No więc zrobiłam błąd, bo ciapnęłam stipy jak juz się zaczęło ciepło robić Co prawda dużo jest wciąż połamnych źdzbeł rozsypanych, bo ptaki na gniazda mi ciągle skubały Może uda mi się te 5 kępek co przetrwały w ułamkach
"żywości" jakoś podzielić. Na jednej rabacie, gdzie więcej kwitło (te od Ciebie ) to w ogóle nie sprzątałam, więc jest szansa, że faktycznie cos wykiełkuje

Taaa, chyba jestem jak te ptaki Tylko stipy sobie do łóżka nie narwałam

Ps. Miło Cie znów widywać na forum :*
Kasia_CS 13:22, 14 kwi 2018

A taki poranny widok na trawce magiczny jest