Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Mój mały zakątek :D 07:21, 22 lip 2015

Do góry
Krzewy liściaste, derenie, pęcherznice np. ten Lady in Red, hortensje bukietowe, tawuły każde, nawet wczesne, japońskie, ostrokrzewy, buki małe posadź i tnij w kulę, graby, choine kanadyjsk, jasminowce. Nie cięte są nieciekawe, pospolite, ale ucięte w idealna kulę to już wyższa szkoła jazdy.

Będę miała wykład i o tym tez będzie - na Zieleni to życie 5 września, zapraszam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:18, 22 lip 2015
Do góry
Gardenarium napisał(a)

Rzecz wynaleziona, stara, jest jedyna w swoim rodzaju, w dodatku nagryziona zębem czasu, z mchem, porostami, takiej się nie kupi a skopiowac się nie da. Rzeczy wyjątkowe są nie do podrobienia, dlatego ogrody gdzie one się znajdują, są wyjątkowe, nie do powtórzenia.

Wczoraj spędziłam sporo czasu na szukaniu miejsc w Anglii, gdzie można je wyszukiwać. Mam parę adresów i kiedyś zaplanuję objazdówkę, ale wtedy to tylko busem Szkoda by było czegoś nie zabrać. Ostatnio widziałam super zegar słoneczny.

najlepiej artystę do ogrodu zaprosić ..coś napewno ciekawego zaproponuje ...kosztowne .....ale...jedyne

a we Francji takie rzeczy ponadczasowe chyba też można znależć? (nie wiem nie szukałam ale moze ktoś wie)
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:14, 22 lip 2015

Do góry
violinek napisał(a)
Foty " rasowe " jest pieknie ....zaintrygowala mnie hortka Pinky ...tez ja mam .i nie wiedzialam , ze jest z grupy piennych ..i co teraz ..budowac podpory ? ..moja ma rok i 1 m. wysokosci

Ona nie jest z grupy piennych, po prostu każdą hortensję można tak wyprowadzić. Wczoraj widziałam Phantom wysokości 2 m co najmniej, ładne drzewka, nawet się zastanawiałam gdzie by zmieścić, ale nie dało się.

Pieniek jest grubszy niż gałęzie i drzewko trzeba przywiązać do kija np. od grabi czy miotły. Pierwsza pienna hprtensja jaką mam to Limelight, a ta Pinky jest druga. Pozostałe Limelight wyprowadziłam na wysokie, nad mur, ale drzewkami nie są
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:06, 22 lip 2015

Do góry
Marzenka, nowe trawki na dachu w zeszłego roku, wszystko po staremu, nic nie przybyło, tylko te zielone turzyce w donicach przyjechały w marcu.

To Carex oshimensis 'Evergreen', jest bardzo ciemnozielona, jak cis, ale kłosy ma brązowe i moim zdaniem trzeba je usuwać, bo wygląda na usychającą.

Widziałyśmy się z Robaczkiem na Chelsea Flower Show i w Rosarium. My z Hanią poszłyśmy wybierać róże, a oni na pole... które my z kolei wczesniej zaliczyłyśmy. Oprowadzał nas osobiście - właściciel, zrywając co jakiś czas kwiat róży Bardzo to było miłe.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:01, 22 lip 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)

...a takie rzeźby ..to już byle kto nie skopiuje....no i jeszcze trzeba mieć materiał odpowiedni

trend antyczno-rzeźbiarski mnie ciekawi

Rzecz wynaleziona, stara, jest jedyna w swoim rodzaju, w dodatku nagryziona zębem czasu, z mchem, porostami, takiej się nie kupi a skopiowac się nie da. Rzeczy wyjątkowe są nie do podrobienia, dlatego ogrody gdzie one się znajdują, są wyjątkowe, nie do powtórzenia.

Wczoraj spędziłam sporo czasu na szukaniu miejsc w Anglii, gdzie można je wyszukiwać. Mam parę adresów i kiedyś zaplanuję objazdówkę, ale wtedy to tylko busem Szkoda by było czegoś nie zabrać. Ostatnio widziałam super zegar słoneczny.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 06:57, 22 lip 2015

Do góry
Flower1 napisał(a)
A mi się te kule bardzo podobały..ale czasami przychodzi czas na zmiany.

Mnie sie u mnie podobają, jeszcze nie zniknęły Na razie myślę Jak zgromadzę inne dodatki - będę wtedy dopiero decydować.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 06:42, 22 lip 2015
Do góry
Gardenarium napisał(a)

ta zielona jest super w tej donicy!

srebrne kule obecnie są w sprzedaży w Goczalkowicach ..małe, duże, wielkie, matowe świecace itp....

wydaje mi się, że trendy są tu wypatrywane a potem masówka ...a takie rzeźby ..to już byle kto nie skopiuje....no i jeszcze trzeba mieć materiał odpowiedni

trend antyczno-rzeźbiarski mnie ciekawi
Drzewa i krzewy liściaste - gatunki niepolecane 00:23, 22 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem jak się "zachowuje" kulisty, ale o tym piszemy w zasadzie, ładny to on jest teraz, w ogrodzie mnie się nie podoba. Ale każdy może mieć swoje zapatrywania.

Danusiu, dziękuję za odpowiedź.
Jeśli nie klon to,
co byś mi poleciła do rozjaśnienia ściany południowej (bok działki z sąsiadem) zaznaczyłam czerwoną strzałką.
Do rozjaśnienia i osłonięcia od sąsiada, który ma czterech dorastających synów
Z zachodnich okien ich domu widać nasze miejsce wypoczynkowe pod narożną sosną.

Tu schemat mojej działki 600 mkw (20mx30m).

W połowie boku działki rośnie sosna pospolita druga zaś w narożniku.
Między pniami obu sosen jest 880 cm
Chciałabym tam drzewko o docelowej wys. 5 m.
Muszę też posadzić coś niedaleko furtki.
Bo gdy świeci słońce mam na działce patelnię - trawa schnie w krótkim czasie mimo, ze to odmiana Sahara
Przepraszam z rysunek - plan, wykonany na szybko w Paincie.
Proszę o poradę.
Pozdrawiam
Hanna

PS. Czy powinnam założyć nowy wątek???
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:27, 21 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wszystko z Anglii.

rzeźba kupiona na antykach, nikt nie sprawdzał jak jechała

uff
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:25, 21 lip 2015

Do góry
Wszystko z Anglii.

rzeźba kupiona na antykach, nikt nie sprawdzał jak jechała
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:22, 21 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To podobno rzeźba francuska, po prostu kobieta

no właśnie,przypomina trochę głowy postaci królów z katedry w Chartres. Mam nadzieję że to nie średniowieczna rzeźba Raczej byłyby problemy z przewozem. Ławeczka wyjątkowej urody, angielska?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:16, 21 lip 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Oniemiałam, a miałam zapytać o nazwę tej hosty u stóp Pani Hortensjowej.

Ten anioł ma nos jak kamienne postaci matron rzymskich w muzeach europejskich.

To podobno rzeźba francuska, po prostu kobieta
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:07, 21 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tę historię przedstawię w formie artykułu, wszystko zalezy od Michała

Zapowiedź zmian ciekawa i intrygująca, nowe nabytki superowe
donica czarna mega elegancka a lilie mam i se wąham więc choć jedno podziwia u siebie

te jeżówki mi się spodobały muszę poszukać takich wyglądają jakby wracały nad ranem z imprezy

pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:53, 21 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zaczynam pozwalać ogrodowi tworzyć jego własne przeznaczenie... Wyszukuję przedmioty wyjątkowe i rzadko spotykane...
To może być koniec ery srebrnych kul...

)

Będę szczera- pierwsza moja myśl ( a propos ery) to "dzięki Bogu"

Danusiu cudowne klimaty na Twoich zdjęciach
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:36, 21 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tej odmiany bluszczu nie znam, ale chętnie podzielę się sadzonkami jak ktoś osobiście odbierze. Dostałam go od klientki, która wyrzucała.

dziekuję to musowo do Warszawy po bluszcz jechać mój emuś się załamie
Mój ogródek- trudy i radości początkującej ogrodniczki 21:32, 21 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A dlaczegpo mieszasz w ogród architekta krajobrazu? Musi być w tytule? I Koszmarek? czyżby nietrafiony projekcik?

Uprasza się o szatkowanie tekstu zdjęciami, dużo tekstu bez zdjęć, źle się czyta

Pani Danuto- koszmarek - bo dla mnie koszmar bo jestem niedoświadczona a teren niełatwy dla laika.. Jeżeli trzeba to zmienię tytuł.

A zdjęcia właśnie się wstawiają.

Mój mały zakątek :D 21:31, 21 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W byliny czy inne rośliny kwitnące zawsze warto wpleść kilka krzewów liściastych, niekoniecznie zimozielonych typu bukszpan. Ostatnio bardzo ciekawie zrobiłam kule ze zwykłych pęcherznic, boroldwe, wielkie kule, znakomicie ozywiają i nadają strukturę. MOżesz ciąć wszystko, nawet świerk, oczywiście nie ten, co ma być zywopłotem.

Danusiu dziękuję za odwiedziny. Od kilku dni szukam jakieś szkółki, plantacji z krzewami. Na tej nowej rabacie mam trzmieliny, na razie są trochę małe ale chcę z nic zrobić później kuleczki. Może ten pomysł z pęcherznica wykorzystam.
Czasem słońce czasem deszcz 21:23, 21 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zrób zlot, przywiozę sadzonki mojego bluszczu

Danusiu, kiedy ja do zimy ogrodu nie ogarnę zlot to wielkie przedsięwzięcie,
ale kto wie...
gdybyś była blisko przy okazji zapraszam zawsze
Mój mały zakątek :D 21:22, 21 lip 2015

Do góry
W byliny czy inne rośliny kwitnące zawsze warto wpleść kilka krzewów liściastych, niekoniecznie zimozielonych typu bukszpan. Ostatnio bardzo ciekawie zrobiłam kule ze zwykłych pęcherznic, boroldwe, wielkie kule, znakomicie ozywiają i nadają strukturę. MOżesz ciąć wszystko, nawet świerk, oczywiście nie ten, co ma być zywopłotem.
Pszczelarnia 21:20, 21 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jam świadkiem, widziałam na własne oczy. Masz orlayę?

Znam: orlaya grandiflora ale nie mam. Ale idę do Ciebie, bo widziałam Panią Hortensję w pięknej hoście pod nogami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies