Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Ewy

Ogródek Ewy

Iwk4 00:21, 23 lip 2015

A co myślisz o takim połączeniu?
https://www.pinterest.com/pin/529876712385941685/

kosolka 00:25, 23 lip 2015

Ooo! I dało się połączyć! Super! Czyli różne odcienie różu, płynnie przechodzące w czerwień. Plus niebieskosci Iwonka, skarbnica wiedzy i pinta
Nallar 00:59, 23 lip 2015

barbara_krajewska napisał(a)
Ewo, ciekawa jestem co wymyślisz...

Ja? To Was o to prosiłam
Iwk4 01:00, 23 lip 2015

Nallar napisał(a)

Ja? To Was o to prosiłam
Nallar 01:04, 23 lip 2015

Iwk4 napisał(a)
A co myślisz o takim połączeniu?
https://www.pinterest.com/pin/529876712385941685/

Dzięki Iwonko.
Dziś mam totalny mętlik w głowie. Widziałam tyle pięknych różanych rabat że teraz to już nie wiem czego chcę.
Nallar 01:09, 23 lip 2015

kosolka napisał(a)
Ooo! I dało się połączyć! Super! Czyli różne odcienie różu, płynnie przechodzące w czerwień. Plus niebieskosci Iwonka, skarbnica wiedzy i pinta

Połączenie super, prawda? Mózg mi się dzisiaj zagotował

Ku pamięci muszę wkleić post Danusi co by mi nie uciekł.
Szefowa radziła mi tak. Buziak Danusiu.

Gardenarium napisał(a)
Róże są w zdecydowanie kontrastowych kolorach, albo pójdź w biel i czerwień i dodaj pomarańczu - wtedy dodatki w postaci lawendy o mocno niebieskim kolorze (Hidcote) lub szałwia omszona, pluas trawy np. beżowa Stipa tenuissima, może być fioletowa werbena patagońska plus białe dodatki np. gaura (koniecznie biała). Jeżówki też białe.

Flower1 08:42, 23 lip 2015

Witam Ewciu ,piekny ksztalt rabaty uwiebiam takie .Mysle ze jezeli decydujesz sie na roze to musi byc krolwa tej rabaty ,do tego jakas piekna obwodka moze z lawendy .Osobiscie poszlabym w jeden kolor rozy .Wybaralabym biala .Wtedy wyglada bardzo elegancko .Tak jak w Jurajskim ogrodzie.Widze ze Danusia doradzila .Osobiscie posluchalabym Danusi.Sciskam Cie!
ryska 10:35, 23 lip 2015

No to masz teraz zagwozdkę Propozycje dziewczyn wspaniałe.
Napiszę Ci co ja mam na różance a mam ją w proponowanych kolorach: białym, czerwonym, fioletowym i różowym.
Czerwone 3 róże na pniu, 9 różowych róż okrywowych, 3 wielkokwiatowe w odcieniach ciemnego różu i do tego dodatki czyli trawy miskanty z tyłu, plus byliny liatra, rozwar, lawenda, werbena patagońska, rozchodnik olbrzymi.
Do tego biała jeżówka. Wiosną orliki i różniaste cebulowe.
Ja najbardziej w tym lubię zmienność ale i tak wspólnym mianownkiem jest okrywowa lovely fairy, bo kwitnie nieprzerwanie do mrozów. Pozostałe w czerwcu a potem to tylko pojedynczymi kwiatami. Buziak i weny twórczej Ci życzę
Katkak 19:56, 23 lip 2015

Nallar napisał(a)
Dziewczyny, bardzo Wam wszystkim dziękuję za wszelkie rady i pomysły. Czytałam, analizowałam wszystkie po kilka razy, przeglądałam podesłane linki i wątki. Czy jestem mądrzejsza? teoretycznie tak. Światełko w długim tunelu jest.
Dziś wybrałam się nawet do szkółki w Dźbowie na rekonesans ale powiem szczerze ze jeśli chodzi o bylinki wymieniane w waszych postach to nic nie znalazłam.
Zrobiłam przegląd tego co rośnie u mnie i doszłam do wniosku że mam liatrę którą mogę podzielić, i mam ożankę którą muszę zabrać z miejsca gdzie obecnie rośnie. Okazało się też że mam ok 15 małych sadzonek bukszpanka na ew. obwódkę, (może część obwódki) po resztę roślinek muszę wyruszyć do szkółki. Skoro to ma być różanka to dokupię kilka róż, tylko zastanawiam się jaki kolor dokupić, iść w pomarańcz czy bardziej róż, choć ten drugi bardziej do mnie przemawia.

Narobiłam jak durna sadzonek trawek Ice dance, konwalnika, kostrzewy sinej, kuklika i przywrotnika. Ciekawe gdzie to mam sobie wsadzić? Prawdę mówiąc wiem ale nie napiszę.....

Ewcia z drugiej strony ja tam nic do bukszpanów nie mam, ale tych obwódek wszędzie mnogo, ja bym przekornie zrobiła obwódkę z trawek Ice Dance. Przemyśl sprawę, byłoby trochę oryginalniej . Co do róż to może Pomponellę sobie spraw. Ja mam ją na liście chciejstw. Jest przepiękna i bezproblemowa zdaniem Małej Mi. Ania z Kwiatowego ogródka Monteverde poleciła mi też różę rabatową "Stephanie Baronin zu Guttenberg". Potem się jeszcze odezwę. Buziak.
Ivvvona 21:56, 23 lip 2015

Zaglądam z ciekawością jak postępy w planowaniu różanki. Widzę że podpowiedzi masz sporo i pewnie pomysł Ci już świta. Ciekawa jestem na co się zdecydujesz.