Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:55, 23 maj 2018

Do góry
AniazZielonegoWzgorza napisał(a)
Gosiu, przyszłam nadrobić zaległości, ale nie mogę wyjść od Ciebie, tak tu cudnie
Rabaty super przerobione, a ścieżki jak zawsze od linijki
Orliki u Ciebie to po prostu wielkie WOW moje kwitną i nawet nie popatrzę na nie, szkoda. Orliki długo wytrzymują w wazonie? bo to by było jakieś rozwiązanie.
Jeżówka to mnie bardzo zaskoczyła, ja też tak chcę
Kwitł mi floks kanadyjski, śliczny

Aniu, nie ścinam orlików do wazonu, Wolę je na rabacie, więc nie wiem, ile wytrzymują. Musze Ci dać więcej orlików albo nasion chociaż.
Floks - ładny, ale jak pachnie!

A pamiętasz, że jabłonka czeka?

Z jagodnika...
Agrest będzie.

Porzeczki też.

Winogron rokuje

I mała aronia zaowocuje.

Ale grusza chora... (Dla Makusi lubiącej brzydkie)
Jak przyciąć modrzewia? 11:43, 23 maj 2018

Do góry
Witajcie,

Mam na działce dużego modrzewia. Długie gałęzie sięgają na działkę sąsiada, któremu "śmiecące" drzewo przeszkadza. Dodatkowo pod drzewem a stanąć drewniany domek. Nie chcielibyśmy go całkiem wycinać, ale aby pozbyć się śmiecącej części drzewa (długie, niskie gałęzie na dole) pomyśleliśmy, że wystarczyłoby je obciąć aż do niebieskiej kreski i zostawić tylko czubek. Wydaje nam się, że może to ładnie wyglądać - pytanie czy drzewo to wytrzyma?

Pozdrawiam!

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:39, 23 maj 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
ChFShow może się uczyć od Ciebie. Masz show w ogrodzie majowym.

Jak się zachowują te irysy po kwitnieniu? Ładne liście? Jeżeli biały powtarza kwitnienie, to liście nie powinny mu się starzeć za szybko.

Jeżeli masz 'Coloratę' , to ona ma chyba taką naturę kuli (w Wojsławicach prowadzą ją tak, poszukam zdjęcia).

Ewo, z tego co pamiętam, to liście były ładne (mokra jesień). I zaskoczyło mnie, ze trzymały się prawie całą zimę.

Czeremcha - mam odmianę Nowosybirskaja. Wolałabym Coloratę, ale nie było.
Tu już po przycięciu.

Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 11:38, 23 maj 2018

Do góry

Magnolia liliflora Nigra. Posadzona w połowie kwietnia.
Drenaż, gleba do iglaków, szeroki i głęboki dołek, ściółka z kory o obwodzie około 70 cm, 3/4 dnia w słońcu. Przyznam, że w miejscu obecnie wieje ale czytałem że wiatry groźne są tylko zimą a na wtedy chce ją osłonić.
Puszcza bardzo dużo nowych liści. W miesiąc urosła już około 30 cm. Jednak większość liści jest postrzępiona jak na zdjęciach. Psikałem na mszyce i przędziorki. Bez zmian.

Proszę o pomoc w rozeznaniu choroby.
Słoneczny Ogród 11:37, 23 maj 2018

Do góry
Perukowiec

Słoneczny Ogród 11:34, 23 maj 2018

Do góry
Multi Blue

Miss Bateman

Irysy

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:33, 23 maj 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Piękne te orliki.

JAk nie masz, to Ci dam.

A te zdjęcia zrobił mój dziewięciolatek. Pół niedzieli biegał z aparatem.

Słoneczny Ogród 11:30, 23 maj 2018

Do góry
Tak jak pisałam wczoraj u Jolki, zajączek wczoraj spał sobie na trawniku na środku po lewo od drzewa.
Myslę, żę on tu sie urodził, bo od małego maluszka widzę go bardzo często.

Szałwia

Anulajda w raju 11:29, 23 maj 2018

Do góry
Dzisiejszy poranek przywitał mnie po deszczowo także nici z cięcia bukszpanów bo wszystko mokre ale nie ma tego złego bo rozsypany nawóz pod róże zacznie działać z czego sie bardzo cieszę bo nie uśmiechało mi się podlewanie, mam nadzieję że różyczki odwdzięczą mi się pięknymi kwiatami sezonie bo dostały w tym roku zacne nawozy dedykowane im i to pierwszy raz takie jak je mam u siebie ale podobno też nawóz do pomidorów jest dobry pod róże ale to tak na przyszłość bo w tym była mieszanka tych dwóch, ku pamięci wklejam

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:24, 23 maj 2018

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Przywrotnik już zaczyna kwitnąć.

Kolejna dziewczyna co ma taki piękny przywrotnik... I szałwia?
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:20, 23 maj 2018

Do góry
Makao_J napisał(a)
Irysy masz piękne. Ten biały powtarzający kwitnienie i ten delikatny niebieski super.

Przywrotnik u Ciebie już kwiaty zawiązuje a u mnie tylko liście są na razie.

Lepszy klimat masz.

Dzisiaj do kwitnących dołączył kosaciec 'Goodbye Heart'. Gdy po 6 rano dojrzałam go z kuchni, pobiegłam zrobić mu zdjęcie

Przywrotnik już zaczyna kwitnąć.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:19, 23 maj 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
Jenyyyyy o takiej bylinówce marzę ......:Twoja przecudowna
muszę jednak dużo kwiatów do swojej dosadzić

Bylinówka bez kwiatków nie przejdzie
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:03, 23 maj 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Śliczne fotki
A jeżówka widzę, ze szybsza od moich ,ktore też w blokach startowych

Dzięki, Wiolu.
Dziś jeżówka już taka.
Ogród Małej Mi 2017 10:57, 23 maj 2018
Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Justyna, te to akurat nie Itoh.. to Coral Sanset..bylinowe I cena normalna, ale te akurat praktycznie nie pachną.. Miał Pan bylinowy, ale nie wiem czy ma jeszcze. Mogę dać telefon. Itohy u Pana Bylinowego kupowałam po 60-70 zł Kupowałam te tańsze. Nie wiem jakie jeszcze ma..

ładne sadzonki ma PeonyMax.. pogooglaj za nią, ale sprzedaje tak jak sie powinno tylko jesienią.

Warte są te Itohy, ale trzeba chwilę poczekać by się zadomowiły, idą po prostu w krzew a nie w kwiaty, ale są naprawdę śliczne i liście jesienią tez maja zdrowsze niż bylinowe.. no i kształt krzewu..

Więcej innym razem bo nie mam czasu.. zajrzałam na chwileczkę.
To są Itohy, krzewy są niższe niż w bylinowych, nie kładą się nawet po deszczu, takie kopułki.

poczytam o nich jeszcze w necie ....gdzieś miałam taka stronę co tylko sprzedawała piwonie ...ale już nie mam tego starego laptopka ...bo padł a zakładki mi sie nie skopiowały. może to była ta PeonyMax .

na spokojnie w takim razie poszukam poczytam i sobie dwie kupie a moze tez i na jakąs bylinową naj sie skuszę ...no zaraziłas mnie
Ogród Małej Mi 2017 10:47, 23 maj 2018

Do góry
kasiek napisał(a)

I to myslenie jest niesamowite

Co do ogrodu Sylwii to powiem tylko tyle że nie bez powodu pomyslałam o niej teraz. Żeby ramy z drzew urosły potrzeba min 9-10 lat. To dużo, a Sylwia ma dość fatalne zdrowie. Za ten czas nie wiem czy będzie sobie tak świetnie dawała radę z wyzwaniem jakim jest wystep przed TV, czy będzie wtedy jeszcze lubiła ogrodniczkowanie, a może będzie budowała chałpe od babci i ogród nie będzie już tak zadbany...
W programie niech pokaże siłę i upór, to bardzo cenne plus te jej niesamowite pomysły. Patrząc na Nią i jej eMa miałam nadzieję że ludzie gwizdną z podziwu i powiedzą - ależ ta para ma siłę i wytrwałość, tacy normalni a mogą zmieniać świat ! Może spróbujemy i my?

Prawie wszytko prawda.. ale za 9 lat to założę się, że wytnie co najmniej połowę tego co posadziła z drzew .. bo będzie za gęsto Na jej żyznej ziemi będą śmigać do góry aż miło Maja dobrą ziemie i światło..
U mnie po 8 latach musiałam też pozbyć się duzo.. a niby nie sadziłam tak gęsto.. chwila ulgi po liberalizacji przepisów odnośnie wycinki pozwoliła mi przewietrzyć ogród. Nie wiem co by było bez tego..

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 10:46, 23 maj 2018

Do góry
Toszka korę odsunelam, chore usunelam został pień z 3 listkami. Rośnie.
Kupiłam hakone 5 szt. Spójrzcie czy dobrze ja rozmiescilam.
Mam też miskanta morning light, czy dać go między host czy gdzieś za świerkiem?
Usunelam migdalka, teraz za kamieniem jest czysto
Kilka fotek jak to wygląda teraz.

Ogród w cieniu brzozy 10:39, 23 maj 2018

Do góry
margaretka3 napisał(a)
To Twoje to nie kozłek lekarski? On jest lekko różowy.

Dla Ciebie niestety pomarańczowe, a ja się ucieszyłam Jak się rozrośnie, to poproszę ociupinkę.

A przypomnisz mi, jakie kiedyś bodziszki od Ciebie dostałam? Chyba ze trzy różne (biały, różowy i fioletowy). Teraz przesadzam je na nową rabatę i się zastanawiam, jakie mam.

Kozłek, to ten poniżej.

A to jest różowy świerząbek kosmaty, bardziej różowy niż na zdjęciu, odszukałam nazwę.

Zaglądałam do epimedium, coś się już da, ma tam dobrą ziemię.
Z bodziszkami ten biały to może być tylko geranium sanguineum Album, a pozostałe muszę zobaczyć.
A pamiętasz, dostałaś siewkę sadźca, czy to był on, u mnie druga siewka okazała się czymś innym.
A to z nowości.
Bodziszek Saint Ola

Derrick Cook

Sirak
Ogród Małej Mi 2017 10:20, 23 maj 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)

tyle kosztuja ..ponad 100 zł ..a nawet pod dwie bo to hybrydy bylinowych i drzewiastych ...poczytaj w necie jest duzo informacji o nich ....i kazdy kto je spotkał w swoim zyciu ogrodnika poleca ....wiec cena nie spada a ze sa trudno dostępne bo nadal mało popularne to taka cena bedzie sie trzymać

Justyna, te to akurat nie Itoh.. to Coral Sanset..bylinowe I cena normalna, ale te akurat praktycznie nie pachną.. Miał Pan bylinowy, ale nie wiem czy ma jeszcze. Mogę dać telefon. Itohy u Pana Bylinowego kupowałam po 60-70 zł Kupowałam te tańsze. Nie wiem jakie jeszcze ma..

ładne sadzonki ma PeonyMax.. pogooglaj za nią, ale sprzedaje tak jak sie powinno tylko jesienią.

Warte są te Itohy, ale trzeba chwilę poczekać by się zadomowiły, idą po prostu w krzew a nie w kwiaty, ale są naprawdę śliczne i liście jesienią tez maja zdrowsze niż bylinowe.. no i kształt krzewu..

Więcej innym razem bo nie mam czasu.. zajrzałam na chwileczkę.
To są Itohy, krzewy są niższe niż w bylinowych, nie kładą się nawet po deszczu, takie kopułki.

Ogród w remoncie 10:05, 23 maj 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Cudowny
Ogród w cieniu brzozy 09:59, 23 maj 2018

Do góry
Makadamia, takie runo tylko pod sosną, a najbardziej zaskoczył mnie tej wiosny czosnek karatawski, który sam się wysiał, jak on tam znalazł na to siły, nie wiem, tuż przy pniu.

Mirka, takie z czerwonymi też mam, a szukam jeszcze Niveum i jakąś odmianę wielkokwiatową.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies