Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 17:41, 20 cze 2018

Adela napisał(a)
Urszulko, masz niesamowicie dobrą rękę do roślinek. Może warto zająć się produkcją na wiekszą skalę

Dobre pomyśl kto by w czerwcu kupił ode mnie naparstnice czy jakieś szałwie ludzie myślą o grilowaniu i wczasach w wakacje.
Ale swoimi sadzonkami dzielę się ze znajomymi którzy lubią gromadzić roślinki i wcale nie należą do ogrodowiska

Nie udały mi się z nasion molinie i jarzmianki i jakieś jeżówki.

A tą jeżówkę mam od sąsiadki 2 lata. Pierwszy raz kwitnie

Urszulla 17:50, 20 cze 2018

boguslawa_madejska napisał(a)
Aleś tego naprodukowała ,mnie wszystkie patyki z hor. uschły

W tym roku pierwszy raz mi się udało zastosowałam zasadę: głęboka donica ( ja mam jedną w drugiej), ziemia kwiatowa i głęboko wsadzone patyczki a wystaje tylko kilka cm u góry.

Ale byś widziała ile mam sadzonek z patyczków! Bukszpany, lawenda,tawuły,trzmielina.

A hortensje na rabacie już pokazują pąki kwiatowe

Bogdzia 21:55, 20 cze 2018

Ula masz zielone łapki, dobrze Ci idzie to rozmnażanie.
Urszulla 14:10, 21 cze 2018

Bogdzia napisał(a)
Ula masz zielone łapki, dobrze Ci idzie to rozmnażanie.

Taką mam nadzieję że idzie do przodu. Pamiętam jak tą letnią rabatę robiłam i robiłam. Niby było do przodu ale ciągle niedokończona albo chwasty mi zarastały.

Mam 2 róże NN, które pójdą pod mój nieszczególny mur

sylwia_slomc... 18:34, 21 cze 2018

Urszulla napisał(a)

Wczoraj już nie miałam sił pisać, poszłam spać. A dziś zrobiłam fotkę. Mrówki zagnieździły mi się w korzeniach tej trawy, którą dostałam od Kindzi. Wczoraj im rozgrzebałam mrowisko i zrobiłam obok domek- pułapkę

Zastanawiam się na czym ma polegać ta pułapka?
Rozgrzebałaś mrowisko, tzn jak głęboko kopałaś, bo jakoś w tv pokazywali, że one nawet i metr pod ziemia są, a to co nad ziemią to tylko szczyt góry lodowej

Hotki nie dość, że ukorzeniłaś to jeszcze zakwitną, cudnie
Adela 18:58, 21 cze 2018

Ula, czy przy tych tropikalnych temperaturach podlewasz ogród? Jak dziś nie poleje, to muszę podlać choćby hortensje Limelight, bo już liście zółkną, a pąki kwiatowe mają takie, jak Twoje.
Urszulla 22:14, 21 cze 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Zastanawiam się na czym ma polegać ta pułapka?
Rozgrzebałaś mrowisko, tzn jak głęboko kopałaś, bo jakoś w tv pokazywali, że one nawet i metr pod ziemia są, a to co nad ziemią to tylko szczyt góry lodowej

Hotki nie dość, że ukorzeniłaś to jeszcze zakwitną, cudnie

Bo one lubią budować pod zadaszeniem- może się przeniosą moje myślenie a mrówek na pewno nie idzie w parze myślę że pod ziemią są wszędzie i nic nie zrobię ale na kopczyki na ładnej trawie nie pozwolę im!

Urszulla 22:21, 21 cze 2018

Adela napisał(a)
Ula, czy przy tych tropikalnych temperaturach podlewasz ogród? Jak dziś nie poleje, to muszę podlać choćby hortensje Limelight, bo już liście zółkną, a pąki kwiatowe mają takie, jak Twoje.

Tak podlewam wieczorami po 20-tej. Nawet dziś,przed deszczem podlałam. Generalnie podlewam tylko latem w upały. Poza tym nie muszę chyba że nowe sadzonki. U mnie glina trzyma wodę więc wystarczy deszcz co kilka dni.

A w tym sezonie mam same sadzonki więc na drugą stronę domu latam z konewką 7 razy minimum. Z utęsknieniem czekam na dzisiejsze opady w nocy. I ochłodzenie żeby coś zrobić.
Bogdzia 20:55, 23 cze 2018

Urszulla napisał(a)

Z utęsknieniem czekam na dzisiejsze opady w nocy. I ochłodzenie żeby coś zrobić.

To u Ciebie nadal ciepło? U mnie z 32stopni w ciągu dwóch godzin spadło do 25 a potem az do 15 stopni i jest wiatr wiec jest bardzo zimno.
Urszulla 17:41, 24 cze 2018

Bogdzia napisał(a)

To u Ciebie nadal ciepło? U mnie z 32stopni w ciągu dwóch godzin spadło do 25 a potem az do 15 stopni i jest wiatr wiec jest bardzo zimno.

Chłodno ale dziś przeszłam się po ogrodzie i ścięłam przekwitłe róże. U sąsiadki pobuszowałam na czereśni bo drzewo obsypane. A poza tym leżę i od 3 dni dochodzę do siebie po usunięciu zęba. Prace muszą poczekać bo mam zakaz schylania. W tym roku jakoś mi pod górkę w ogrodzie.