Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 10:25, 21 cze 2018

Do góry
Kasiu
przycinam bardzo bardzo póżną jesienią ewentualnie na koniec zimy ale jak trzeba to listki usuwam także w razie potrzeby. No 'dzbana' czy też 'parasola' - jak zwał tak zwał lub też ma on posiadać tzw półki na wzór 'pagody'. Nie ukrywam że to u mnie też odgrywa dużą rolę umiejscowienie w ogrodzie takiego klona. Ja mam bardzo ograniczone pole manewru ze względu na małą wielkość ogrodu ale poniżej wrzucę Ci takie dwa przykłady abyś mogła zobaczyć namiastkę tego o czym mówię i tak:

Fotka przedstawia klon acer shirosawanum 'Aureum' - przycinam i kształtuję go idąc do zarysu i formy 'parasola'

przykład zwartej sylwetki klona na wzór przypominający kształt 'dzbanu'

a tutaj acer palmatum 'Tsuma Beni' - nie wiem czy to dobrze na fotce widać ale gałązki tworzą tzw wcięcia czy też 'półki' które przypominają man dachy jakie posiadają liczne pagody.

pozdrawiam
Jan

ps - każdy alkohol jest dobry to nie ma znaczenia byle by zdezynfekować nożyce i już.

Ranczo Edy 10:23, 21 cze 2018

Do góry
Witam kochani dziś słońce od rana piękny pierwszy dzień Lata !!!

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 10:15, 21 cze 2018

Do góry
A teraz jest..... i trwa regularne dosadzanie, oczekiwanie na piękny trawnik i równy kant
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 10:08, 21 cze 2018

Do góry
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 10:06, 21 cze 2018

Do góry
Mało mnie tu ostatnio.... czymś się pochwalę.... mini metamorfoza

Było

Ogród z wilkiem zamkn. 10:03, 21 cze 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

i paparazzi

Fajne spotkanie
Uwagę zwróciłam na pierwszą paparazzi z lewej - to Iwonka ze Wzgórz chaosu? Włosy mega!
Do raju daleko - u Ewy 09:49, 21 cze 2018

Do góry
Na pniu nn

Heidi Klum

Rosenfaszination

Madame Anisette

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 09:46, 21 cze 2018

Do góry
watrobianka pyszna wyszla sprzatanie ogarniete, dzis mam zapowiedziane, ze jak wroce z pracy bedzie powtorka z rozrywki, bo kielbasa sie robi No czeka mnie podlewanie i malin obrywanie. Czarna porzeczka tez juz chyba gotowa.

a z dziecmi polewamy tak
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:41, 21 cze 2018

Do góry
Nikita napisał(a)
Reniu, cudownie różano u ciebie ! Ta Roxy to wysoka rośnie?

Jedziesz Reniu w tym roku na święto rózy w Ł.?

Do Łasku chyba nie dam rady, bije się z myślami czy do W-wy nie podskoczyć na wykłady. Ale to czas pokarze jak to się ułoży.
Roxy to miniaturka, mam z niej zrobiona obwódkę rabaty . Podoba mi się w zestawieniu z sasankami .

Do raju daleko - u Ewy 09:38, 21 cze 2018

Do góry
Niezawodny Leonardo da Vinci

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:33, 21 cze 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Róże piękne
Hortensje pnaca podziwiam.
Moja jak 2 lata temu posadzona dalej taka sama jest.

Dla hortensji pnącej to normalne, ona się ukorzenia długo, potem będzie mieć metrowe przyrosty , na duże pnącze trzeba niestety długo poczekać. Mojej nie podlewam mimo że susza. Ma ok 5 m ale i lat ok. 7 .

Do raju daleko - u Ewy 09:30, 21 cze 2018

Do góry
Rozszalał się powojnik Nelly Moser

Zakwitł też tegoroczny Ville de Lyon

Ogród, mydło i powidło. 09:26, 21 cze 2018

Do góry
katel napisał(a)

No i dzisiejsza jedyna fotka

Wszystko piękne, ale ta fotka powaliła mnie na kolana, przepięknie!
Ania z Zielonego Wzgórza 09:18, 21 cze 2018

Do góry
AniazZielonegoWzgorza napisał(a)

Niestety niewiem co to za roślinka.

Aniu, to Rudbekia Cherokee Sunset, dawałam Ci w tamtym roku.
Pamiętasz, że jabłonka czeka?
Do raju daleko - u Ewy 09:16, 21 cze 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)
no męcz tymi różami, męcz Ewo!
za takimi żółtawymi nie przepadam ale ta Twoja przed domem jest rewelacyjna z tą masą kwiatów. a jeśli jescze pachenie i nie śmieci to już magia!

Kolor róży Elfe określany jest przez hodowcę jako kremowo-seledynowy. Pachnie pięknie, ale delikatnie. Jest bardzo zdrowa. Z tym śmieceniem to chyba nie jest ideałem. Z przekwitłych kwiatów opadają płatki, ale ja lubię takie różane dywany
Nadal kwitnie i ma jeszcze sporo pąków.

Sezon 2017 u Hanusi 09:09, 21 cze 2018

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Edfytko, sucho, ale to lepiej niż za mokro. Zeszłe lato narzekałyśmy na deszcze, równowaga musi być zachowana. Moje arbuzy strajkują chyba, ale nic to z nimi też się dogadam w końcu.
Kwiatki zadowolone, bo im płatków nikt nie tarmosi, chociaż dziś jest wietrznie i większość chyba spadnie. Jutro idę posprzątać na rabatach. Bo już i na zdjęciach śmietnik widać.

Haaa masz rację jasne poprzedni sezon był ciężki zwłaszcza dla róż a teraz proszę szaleją i oko cieszą
Wczoraj w kościach czułam i nic zobaczymy dziś rabatki kwieciem zasłonięte pięknie kwitnie u ciebie a u mnie nie chce się ruszać ziemi bo jeszcze bardziej się przesuszy haaa z drugiej strony zielsko zabiera wilgoć szlachetnym hiii aby tylko siły były to damy radę ze wszystkim zdrówka Hanyś i miłego buszowania
Do raju daleko - u Ewy 09:08, 21 cze 2018

Do góry
Kilka zdjęć z ogrodu dla tych co lubią szersze kadry i dla tych co lubią detale

Rabata różano-hortensjowa zagęszcza się i nabiera kolorów. Hortensje zaczynają różowieć i już niedługo będą widoczne na rabacie.

Rabata różana po drugiej stronie. Róże wieloletnie w tym roku nie dają popisu. Musiałam je wiosną mocno przyciąć. Dopiero zawiązują pąki.

Ogród Mirelli 09:03, 21 cze 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Rabata z hortensjami dzisiaj wygląda tak

Mirellka pamiętasz nazwę tych hortek? Czy one są bardzo kłopotliwe w uprawie? Tzn. jak często musisz je podlewać i jak je zabezpieczasz na zimę? Jak je tniesz? Na jakich pędach one kwitną?
Sorki za ilość pytań ale te hortki u Ciebie chwytają mnie za serce
Moja siostra ma jedną (nie znam nazwy) i twierdzi, że kłopotliwe. Musi podlewać codziennie, bo inaczej hortensja jej mdleje. Może to kwestia konkretnej odmiany?
Podziel się opinią

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:53, 21 cze 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Tak. To na brzozowej. Rosną tam jeżówki Buterfly Kisses.

Asiu cudna rabata
Szmaragdowy Zakątek 08:45, 21 cze 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Nie wiem czy zauwazyliście bluzeczke Madzi????

No właśnie ! A nawet paznokcie były niebieskie, żeby pasowały do ogólnej stylizacji …ha ha !!!

Bogdzia - rany, przepyszne było to ciasto czekoladowe !!! Dr.Oetker pomaga takie zrobić…ale tylko krem czy całe ciasto ??? Zdradź tajemnicę !
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies