Ja niestety po 6 latach poległam - u mnie rok w rok rdza. Choć roślina piękna, jednak walka z chorobą mnie wykańcza. Pryskałam profilaktycznie, dwa razy w miesiącu, jednak przyszły opady, dłuugo padało, nie miałam jak oprysku zrobić - i już rdza się wdała. Do tego rośliny się uodparniają na opryski więc stwierdziłam, ze nie chcę u siebie takich traw.
A szkoda bo mam ich na przedogródku kilkadziesiąt. Wszystkie jesienią wywalam.
Dodany 10:59, 10 lip 2018
Mirela
Jeżeli w pobliżu rośnie jęczmień czy owies rdza koronowa będzie stałym gościem - nie powiem domownikiem, gdyż na domownika awansować może jeśli będzie miała żywiciela pośredniego, tzn szakłaka bądź kruszynę. Podobnie rzecz ma się z rdzą zbożową na trawach, której żywicielem pośrednim jest berberys zwyczajny.
Mój Trzcinnik KF jest...paskowany, białozielony.Tez chyba co innego dostałam a przez 6 lat żyłam w przekonaniu ,że mam KF.Który trzcinnik jest paskowany? Kwiatostany ma wąskie i smukłe...
Chętnie, dziekuje Niby nie powinno to mieć znaczenia ,ale lubię wiedzieć co mam Cały czas myślałam, że mam Karl Foester bo o takiego prosiłam w szkółce...chętnie porównam twoje fotki