Moja stipa w większości wygląda tak
Ale są też egzemplarze te na środkowej rabacie które mają po kilka zielonych igiełek więc spokojnie tak jak Magda pisze.
No właśnie ja moją też bym już wysadziła,cały dzień hartuje ją na dworze,tylko na noc zabieram do domu.Tylko mogłyby jej zaszkodzić przymrozki,które pewnie jeszcze się pojawią.ale chyba w jedno miejsce już zaryzykuję,bo właśnie przerabiam front,bo wczoraj kupiłam pięknego 2,5m graba i stipa miałaby pójść między kulki bukszpanowe
U mnie trzymają się też dobrze ostrokrzewy, mimo że teoretycznie nie powinny.
Za to stipa mnie u mnie denerwuje, bo się strasznie rozkłada. Ma pokrój jak rozplenica. Zeszłoroczne chyba mi wymarzły, ale pewnie nowe wykiełkują. Jeśli też się będą tak pokładały, to się ze stipą pożegnam.
Z ukorzenianiem wrzosów bardzo dobry pomysł i zastosuję. Szkoda tylko, że właśnie je zdążyłam przyciąć, więc nie mam żadnych gałązek do przyłożenia
Sylwuś Ty to najlepiej wiesz z czym to się je i ile to wszystko pracy kosztuje ale warto, warto bo cieszy. Dziękuję
Ewa ławka jest przepiękna, chyba sobie jeszcze jedną kupię, tylko miejsca już na nią brak, no chyba ze w ogrodzie warzywnym.
Patrzyłem na prognozy pogody, cały tydzień ma być bardzo ciepły, pod koniec trochę deszczu zapowiadają. Mam nadzieję że zima czegoś nie zapomniała i nie wróci bo straty będą ogromne jak w zeszłym roku.
Wiosna jest chyba najbardziej lubianą porą roku przez ogrodników a na pewno przeze mnie.
Niestety z bólem serca donoszę że u mnie tak samo. Siałem trzy tygodnie temu i nic za to rudbekia ładnie wzeszła
Z traw ruszył jak zawsze najwcześniej KF, carexy nieźle przezimowały, stipa padła a na resztę trzeba poczekać bo za wcześnie rokować.
A takie radosne zdjęcie zacytowałaś z przekwitającymi już krokusami
Hmm ... będę musiał wziąć to pod uwagę przy kolejnej porcji zdjęć
Ewuniu kolory obowiązkowe wiosną, nie mogę się ograniczyć do paru, mam wszystkie.
Z tym czasem z każdym następnym sezonem jest coraz gorzej, chodzę zazwyczaj spać grubo po północy, wstaję wcześnie a i tak wszędzie zaległości.
Twoje narcyzy już pewnie w ogrodzie, moje w gruncie powoli zaczynają kwitnąć.
Owszem, zimy praktycznie nie było, większość roślin ładnie przezimowało. Zobaczymy jak będzie z trawami, widzę że stipa padła a co do reszty wkrótce się dowiem
Asiu dziękuję ale to dopiero przedsmak wiosny jak trawa się zazieleni i zakwitną tulipany to będzie pełną gębą
Podziękował za miłe słowa Owszem znajomy prowadzi sklep online, podeślę Ci namiary. Duży wybór, pewnie znajdziesz coś dla siebie.
Plany jak zawsze remontowe, nowy taras który jest już rozkopany i od maja przychodzi ekipa do dachu na garażu. W ogrodzie nie planuję większych zmian, będę dbał o to co już posiadam.
Donic jest całe mnóstwo, stoją wszędzie gdzie okiem nie spojrzeć. Ten rok w ogrodzie ma być bardzo kolorowy, wracam do korzeni
Ewciu miałem podobny dylemat przy składaniu zamówienia na biżuterię ogrodową, udało mi się wybrać 6 motywów które obecnie zdobią mój ogród. Tobie też się uda, spróbuj na spokojnie coś dla siebie wybrać.
Amelciu wszystko świeżutkie z tego sezonu, u mnie starych kotletów się nie odgrzewa.
Radku większość donic w moim ogrodzie to ceramika. Jest również tworzywo sztuczne które zazwyczaj pojawia się na wiosnę w przypadku nasadzeń tulipanowych, praktyczne rozwiązanie dla mojego kręgosłupa.
Dodatków w ogrodzie jest faktycznie sporo, zmieniają się z porami roku, zazwyczaj są mobilne, nic w tym samym miejscu dłużej nie zagrzeje miejsca.
W różnych miejscach można znaleźć takie rzeczy, często zamawiam przez internet, kupujęna giełdzie kwiatowej i w sklepach stacjonarnych z działami dom i ogród.
U mnie Elu w tym roku Stipa ładnie rośnie. Zeszłorocznej odkryłam na zimę i widzę że przetrwały. Rudbeki w tym roku nie wysiewałam. Mam nadzieję że zeszłoroczna ruszy. Jutro jadę na działkę i tak się zastanawiam od czego zacząć.
Plan taki:
Przyciąć hortensje
Przyciąć berberysy
Przyciąć pęcherznice i derenie
Jak się uda zrobię z derenia sadzonki.
Wyciąć trawy
Podzielić rozchodniki i posadzić na nową rabatę.
Byliny wycinałam na jesieni.
No taki spam to ja lubię. Mam takie same iryski, ciekawe czy moje już kwitną. Sucha stipa wygląda u Ciebie bardzo malowniczo, aż szkoda ciąć, ale tnij. Miskanty mają prawo jeszcze spać.
Czosnki i tulipany na skarpie. No i stipa, której boję się przyciąć, ale Siaka radzi się nie bać [img size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/159/1595982/or
No to się zaczyna zielono robić. Najbardziej zaszokowała mnie ta "linia wczorajszego cięcia"
U mnie też tak stipa się sieje na potęgę, aż się jej boję. Ale teraz patrzę u Ciebie i zastanawiam się czemu nie. Może właśnie zamiast wyraźnie zaznaczonych kęp mogą sobie rosnąć jak chcą na tej jednej rabacie...