Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Blaski i cienie nowego życia 21:52, 03 kwi 2018

Do góry
Dziękuję za namiary-stipa kupiona. A od Ciebie odgapiłam pojemniczek do sadzenia i drugi raz wysiałam arbuza mojemu synkowi i udało się. Za pierwszym razie wysiałam do doniczki i nic nie urosło. Ale czy z tego będą owoce....hi hi
Migawki z ogródka 21:13, 03 kwi 2018

Do góry
Huh wróciłam
Dziś pierwszy dzień ogrodowy - za wyjątkiem przycinania drzewek parę tygodni temu.
Ścięłam trawy - nie mam pojęcia, czy to dobra pora i czy dobrze to zrobiłam, ale musiałam naszykować budulec na gniazda, bo biedne mazurki nie miały co znosić
Trochę przy okazji sprzątnęłam, ale malutko, no i przycięłam clematisów większość. Jeszcze ze 3 mi zostały. Ale tam błoto ciągle.

Targi? Nie wiem, o jakie chodzi, ale i tak ni dam rady. Nie ogarniam jak zwykle, mało czasu, a do tego zaczęłam ćwiczyć, bo mi się waga zepsuła i źle pokazuje. Przy okazji naprawy sprzętu korzysta też kręgosłup

Pomidorki wysiane, zaczęły pierwsze wschody po tygodniu mniej więcej (!) Część niestety nie wzeszła, ale i tak jest ok. Zresztą jeszcze ciągle jakiś kiełek się pokazuje. Wzeszła mi też stipa, kleome z moich nasionek (!), orlaya (!!!), lobelie, kosmosy, aminek. Więcej nie siałam. Z dyniami i ogórkami jeszcze czekam. A reszta pewnie do gruntu pójdzie od razu.

W ogródku chyba się udało i ruszyły cebule szachownicy perskiej. Nie zmarzły znaczy
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 15:22, 29 mar 2018

Do góry
dzika_roza napisał(a)
czy Stipa i Szałwia pink Field to będzie fajne połączenie?

idealne
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 15:01, 29 mar 2018

Do góry
czy Stipa i Szałwia pink Field to będzie fajne połączenie?
Mirkowy ogród (początki) 09:51, 28 mar 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Mireczko mam pytanie bo pierwszy raz wysiewałam, od wysiania po jakim czasie werbena powinna się pokazać? stipa od Ciebie już wykiełkowała pozdrawiam
Powinna już wykiełkować. Moja też jeszcze śpi. Chyba posieję jeszcze raz.
Mirkowy ogród (początki) 09:48, 28 mar 2018

Do góry
Mireczko mam pytanie bo pierwszy raz wysiewałam, od wysiania po jakim czasie werbena powinna się pokazać? stipa od Ciebie już wykiełkowała pozdrawiam
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 22:12, 27 mar 2018

Do góry
Pokaż więcej wiosny...krokusy u mnie prawie już przekwitają...jak tam stipa wschodzi już...jakim sposobem podlewasz taką plantację, żeby nie uszkodzić tych niteczek
Ogród z wilkiem zamkn. 22:02, 27 mar 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

jutro zrobię lepsze zdjęcie i porysuję
tak zamiast wiśni te klony ( doczytałam ,że ich wysokość maks 3 metry -tylko na szerokość ile urosna -nie wiem )
stipa w takim razie pójdzie gdzie indziej

klony z kosodrzewiną mogłyby być ....a co do nich ? mam jeszcze pełno the beatles ,kostrzewę siną ,ice dance .... kilka hakonek
jutro zrobię lepsze zdjęcie -mam nadzieję ,że ta ścieżka będzie skończona

Dobrej nocki i dziękuję Ci bardzo

Hakonki by najlepiej pasowaly, ew. Ice Dance Runianka tez by pasowala

Klony rosna bardzo wolno, wiec nie musisz przejmowac sie ich wielkoscia. Na szerokosc moga byc delikatnie przycinane.
Czy tam nie bedzie dla nich za duzo slonca?

Czekam na rysunki Dobranoc i nie ma za co Buziaki
Ogród z wilkiem zamkn. 21:57, 27 mar 2018

Do góry
Anda napisał(a)

Madziu, ale gdzie dokladnie te klony palmowe? Tam gdzie mialy byc wisnie? Mozesz zrobic strzalki na zdjeciu?

Jesli klony palmowe to nie stipa. Stipa nie lubi kwasnej ziemi i polcienia. Kosodrzewina juz bardziej z klonami.
Kosodrzewina ze stipa tez nie. Wg mnie nie pasuje stylistycznie.

Ale to bedzie stylowa mieszanka japonsko-holenderska Przedogrodek holenderski, bok japonski, a ogrod ?

jutro zrobię lepsze zdjęcie i porysuję
tak zamiast wiśni te klony ( doczytałam ,że ich wysokość maks 3 metry -tylko na szerokość ile urosna -nie wiem )
stipa w takim razie pójdzie gdzie indziej

klony z kosodrzewiną mogłyby być ....a co do nich ? mam jeszcze pełno the beatles ,kostrzewę siną ,ice dance .... kilka hakonek
jutro zrobię lepsze zdjęcie -mam nadzieję ,że ta ścieżka będzie skończona

staram się wykorzystać to co mam -nie upieram się na klony wiśnie też mogą być ....jeszcze umbry też mam hihi

Dobrej nocki i dziękuję Ci bardzo
Ogród z wilkiem zamkn. 21:52, 27 mar 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

Ewuś ......teraz jeszcze jedno pytanie
teraz na boku
jak myślisz ???
pod oknem hortki w runiance na pewno .
ale tu wcześniej ,czy dobrze by wyglądało ( z roślin ,które ,mam na stanie )
te 3 klony palmowe plus kosodrzewina i stipa ?

i pózniej na skarpie powtórzona kosodrzewina ze stipą ?tam ,gdzie brzózki
o tu zaraz za tą ścieżką

to są rośliny ,które mam z przedogródka i chciałabym je wykorzystać

Madziu, ale gdzie dokladnie te klony palmowe? Tam gdzie mialy byc wisnie? Mozesz zrobic strzalki na zdjeciu?

Jesli klony palmowe to nie stipa. Stipa nie lubi kwasnej ziemi i polcienia. Kosodrzewina juz bardziej z klonami.
Kosodrzewina ze stipa tez nie. Wg mnie nie pasuje stylistycznie.

Ale to bedzie stylowa mieszanka japonsko-holenderska Przedogrodek holenderski, bok japonski, a ogrod ?
Ogród z wilkiem zamkn. 20:43, 27 mar 2018

Do góry
Anda napisał(a)

Ewuś ......teraz jeszcze jedno pytanie
teraz na boku
jak myślisz ???
pod oknem hortki w runiance na pewno .
ale tu wcześniej ,czy dobrze by wyglądało ( z roślin ,które ,mam na stanie )
te 3 klony palmowe plus kosodrzewina i stipa ?

i pózniej na skarpie powtórzona kosodrzewina ze stipą ?tam ,gdzie brzózki
o tu zaraz za tą ścieżką

to są rośliny ,które mam z przedogródka i chciałabym je wykorzystać

Ogródek warzywny na balkonie 19:54, 26 mar 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Hej Oliwko, jestem To moze bodziszek Rozanne? Zdrowy, rosnie na sloncu, dlugo kwitnie, potrafi sie przewiesic. Mozna go przyciac jesli go bedzie za duzo. Pasuje do traw
Albo moze Penstemon fruticosus 'Catherine de la Mere'. Tez niebieski. Trzeba go przycinac, wtedy produkuje caly czas nowe kwiaty.
Albo moze Scabiosa columbaria, niebieska albo rozowa. Kwitnie cale lato, tylko przekwitniete kwiaty trzeba przycinac.
Trawy oczywiscie tez trzeba by wkomponowac. Moze Pennisetum Little Bunny albo Stipa tenuissima

Ewa dzięki za pomysły. Nie myślałam o łączeniu traw z bylinami, ale w sumie czemu nie. Wszystkie te kwiatki są śliczne. Jeśli chodzi o trawy to wolałabym, żeby było coś wyższego. Z drugiej strony mam szkółkę stipy tenuissima więc nie musiałabym wydawać fortuny na roślinki, a stipy wyrzucać.
Jeszcze pytanie o te bylinki, czy je się kupuje jako sadzonki czy się wysiewa?

Mam też swoje zawciąginadmorskie, różowe i białe. Zastanawiam się czy właściwie ich w nogi tym trawom nie powkładać
Ogródek warzywny na balkonie 14:11, 26 mar 2018

Do góry
Hej Oliwko, jestem To moze bodziszek Rozanne? Zdrowy, rosnie na sloncu, dlugo kwitnie, potrafi sie przewiesic. Mozna go przyciac jesli go bedzie za duzo. Pasuje do traw
Albo moze Penstemon fruticosus 'Catherine de la Mere'. Tez niebieski. Trzeba go przycinac, wtedy produkuje caly czas nowe kwiaty.
Albo moze Scabiosa columbaria, niebieska albo rozowa. Kwitnie cale lato, tylko przekwitniete kwiaty trzeba przycinac.
Trawy oczywiscie tez trzeba by wkomponowac. Moze Pennisetum Little Bunny albo Stipa tenuissima
Ogród pod lasem 11:40, 25 mar 2018

Do góry
Iwona100 napisał(a)
O to mnie zmartwiłaś . A Ty przy swoich różach miałaś jakieś trawki?

U mnie różanka do tej pory była użytkowa, vis a vis garażu, więc nie dbałam o to, żeby było pięknie. W końcu jednak zmieniłam zdanie i dosadziłam rozplenice, miskanty i przetaczniki. W tym sezonie dorzucę chyba jeszcze floksy.
Do niezbyt wysokich róż fajna jest Bronze Form. I stipa, ale z nią wiadomo jak jest.
Ogród pod lasem 11:08, 25 mar 2018

Do góry
Do róż często widziałam Montanę dobieraną na przód, stipa się pojawia, brązowe trawki - z wyższych, mniej przewieszających np carex Buchanani - może cos z takich?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:27, 24 mar 2018

Do góry
inka74 napisał(a)
Jaka stipa u ciebie duża... Joasiu masz może namiar gdzie można kupić jej nasiona w konkretnej odmianie?

Nie mam Iwonko.
Stipę wysiewam z własnych nasionek, kiedyś kupiłam na allegro.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 08:36, 24 mar 2018

Do góry
Jaka stipa u ciebie duża... Joasiu masz może namiar gdzie można kupić jej nasiona w konkretnej odmianie?
Dwa ogrody 12:48, 23 mar 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Ula, pracy jeszcze trochę zostało, ale to dalszy temat, dopóki budowa trwa. A i tak w niektórych rabatach ciągle coś zmieniam. Trawy w donicach bardzo ładnie wyglądają, jeszcze tylko troszkę koloru im dołożyć

Jankosiu, będziemy kopać

wschodzi rudbekia Sherry Brandy, wysiana kilka dni temu, chyba tegoroczny hit forum

trawy

fenkuł bordowy, widać, że część wypadła, ale ta reszta już się trzyma dobrze

przepikowana stipa

Wow ale rosną cudnie

Dwa ogrody 23:04, 22 mar 2018

Do góry
Ula, pracy jeszcze trochę zostało, ale to dalszy temat, dopóki budowa trwa. A i tak w niektórych rabatach ciągle coś zmieniam. Trawy w donicach bardzo ładnie wyglądają, jeszcze tylko troszkę koloru im dołożyć

Jankosiu, będziemy kopać

wschodzi rudbekia Sherry Brandy, wysiana kilka dni temu, chyba tegoroczny hit forum

trawy

fenkuł bordowy, widać, że część wypadła, ale ta reszta już się trzyma dobrze

przepikowana stipa

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 21:22, 22 mar 2018

Do góry
Elka napisał(a)
Jeśli już o skarpie mowa to ja myślałam o stipie i w niej "utopione" jakieś byliny typu szałwia jezowki... Z drugiej strony czytałam że stipa bardzo się rozsiewa. Co myślicie? Nadaje się na takie obsadzenia? Gosiu mnie też zależy na efekcie jak najbardziej zbliżonym do naturalnego. Wydaje mi się że plamami będzie lepiej.
Stipe bardzo lubię, niestety u mnie jako trawa jednoroczna - nie wytrzymywała zimy.
Oj chciałabym, aby się sama rozsiewała
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies