Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

iwonkap 09:30, 04 kwi 2018

Haniu truskawki mozna już przycinać ? bo mam sporo suchego tam
Gruszka_na_w... 19:16, 04 kwi 2018

Iwonko, truskawki ścina się po owocowaniu. Teraz na wiosnę oczyszcza się krzaczki z przemarzniętych liści i spulchnia międzyrzędzia. Można je podsypać kompostem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:26, 04 kwi 2018

Wertykulacja za nami. Niby areał niewielki, ale zeszło kilka godzin. Suchej masy było kilkadziesiąt pojemników. Nawóz rozsypany. Jeśli do jutra nie popada, to trzeba będzie podlać.

forsycja tuż, tuż

Zgodnie z przewidzianym scenariuszem codziennie coś nowego cieszy oczy.

najwcześniejsze narcyzy i tawlina jarzębolistna

Naparstnica, orlik, przywrotnik, irysek

prymulki i startujący berberys Bagatelle

Powojniki podlane miksturą z czosnku i nadmanganianu potasu. Stosuję od 3 lat i żaden nie załapał uwiądu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 10:18, 05 kwi 2018

HAniu u Ciebie to jednak wiosna już na dobre zagościła. U mnie narcyzy tylko we flakonie, a te na rabacie dopiero wychylają się z ziemi.
Pytanko standardowo: co robiłaś z siankiem po wertykulacji i dlaczego się ono (to sianko) nie nadaje na kompost?
Gruszka_na_w... 13:13, 05 kwi 2018

Makusia napisał(a)
HAniu u Ciebie to jednak wiosna już na dobre zagościła. U mnie narcyzy tylko we flakonie, a te na rabacie dopiero wychylają się z ziemi.
Pytanko standardowo: co robiłaś z siankiem po wertykulacji i dlaczego się ono (to sianko) nie nadaje na kompost?

Sianko można wrzucić do kompostownika. Jednakowoż jest go bardzo dużo i zajęłoby cały pojemnik jaki mam na kompost. Część wykorzystałam więc jako ściółkę po krzewy. Kilkadziesiąt pojemników takich jak kosz w kosiarce to sporo.
Kawa 13:33, 05 kwi 2018

Haniu jak czyściutko
jesteś do przodu ze wszystkim fajnie że u ciebie już tak całkiem wiosennie
Gruszka_na_w... 19:49, 05 kwi 2018

Kamilko, ostatnie ciepłe dni bardzo przyspieszyły wegetację roślin.
Startują tawuły japońskie i wczesne.

Pokiereszowane przez mróz mahonie będą kwitły.

Forsycja zaczyna być widoczna, zmieniają kolor kotki na wierzbie

Na wrzoścach uwijają się pszczółki.

Zana 19:52, 05 kwi 2018

U Ciebie codziennie nowa porcja wrażeń! Popatrzyłam właśnie na prognozę pogody dla nas na najbliższe dwa tygodnie. LATO normalnie, codziennie po 20 stopni! To nie jest normalne i można się cieszyć, ale co będzie jak się potem nagle ochłodzi? Przyroda chyba zgłupieje. W ubiegłym tygodniu jeszcze mroziło, teraz nagle gorąc.
Gruszka_na_w... 19:59, 05 kwi 2018

Truskawki oczyszczone z suchych liści.

Obcięta na początku marca stipa, ładnie ruszyła.Zawilec gajowy, który zwykle był w pełni kwitnienia, dopiero wychyla się z czeluści.

Miniaturowe narcyzy w tym sezonie wyjątkowo niskie. Dobrze przezimowały pierisy.

Ogród na przestrzał

Gruszka_na_w... 20:01, 05 kwi 2018

Zana napisał(a)
U Ciebie codziennie nowa porcja wrażeń! Popatrzyłam właśnie na prognozę pogody dla nas na najbliższe dwa tygodnie. LATO normalnie, codziennie po 20 stopni! To nie jest normalne i można się cieszyć, ale co będzie jak się potem nagle ochłodzi? Przyroda chyba zgłupieje. W ubiegłym tygodniu jeszcze mroziło, teraz nagle gorąc.

Przyroda nie zgłupieje, bo w kwietniu to normalne takie wahania temperatury. Przysłowie nawet o tym jest.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies