Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Gruszka_na_w... 13:55, 09 kwi 2018

Porządeczek pierwsza klasa.
Wywód o ginięciu roślin z powodu zastoin wody dotyczył traw. Azalie mam akurat na wyniesionej rabacie. Stipy i wszystkie inne trawy mają się na mojej glinie dobrze.
Mocznik to nawóz o bardzo wysokiej zawartości azotu. Stosuję go do nawożenia na zapłociu (nie ma innych pierwiastków, jest tani, więc to taka opcja oszczędnościowa). Po rozsypaniu koniecznie podlej. Możesz też użyć 5% roztworu wodnego mocznika do polewania pryzmy kompostowej. Bardzo przyspiesza jej rozkład.
Modrzewnica u Ciebie ma bardzo sprzyjające warunki.
Wrzosów nigdy nie dzieliłam, czytałam tylko, że można przysypać ziemią niektóre gałązki i w ten sposób obok matecznej wyrośnie młodziak.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kasia_CS 15:04, 09 kwi 2018

U mnie na tapecie jest domek na palach dla starszego dziecięca, czyli 3latka z jednej strony jestem za, bo to super sprawa, ale jedyne miejsce jakie wg mnie wchodzi w grę spowoduje zacienienie różanki, którą tak ostatnimi czasy pieczołowicie obsadzam
Makusia 15:15, 09 kwi 2018

Pusto, nie pusto, ale jak czysto! Szok! Ja to jednak burdelok jestem
DorKa 15:17, 09 kwi 2018

Makusia napisał(a)
Pusto, nie pusto, ale jak czysto! Szok! Ja to jednak burdelok jestem

Ty sobie do mnie zajrzyj to się z kompleksów wyleczysz
Zana 22:33, 09 kwi 2018

Asia, pusto jak to zawsze na wiosnę, ale jak ogarnięte u Ciebie!. Pięknie się prezentuje, really porządnie!!! Takie otwarte pole do popisu.

Śmiałka niedomagającego ja osobiście bym eksmitowała.
Magleska 06:58, 10 kwi 2018

czyściutko i schludnie ,porządeczek piękny masz
lubię taki ,a u mnie ciągłe przeróbki
makadamia 08:00, 10 kwi 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Porządeczek pierwsza klasa.
Wywód o ginięciu roślin z powodu zastoin wody dotyczył traw. Azalie mam akurat na wyniesionej rabacie. Stipy i wszystkie inne trawy mają się na mojej glinie dobrze.

U mnie trzymają się też dobrze ostrokrzewy, mimo że teoretycznie nie powinny.

Za to stipa mnie u mnie denerwuje, bo się strasznie rozkłada. Ma pokrój jak rozplenica. Zeszłoroczne chyba mi wymarzły, ale pewnie nowe wykiełkują. Jeśli też się będą tak pokładały, to się ze stipą pożegnam.

Z ukorzenianiem wrzosów bardzo dobry pomysł i zastosuję. Szkoda tylko, że właśnie je zdążyłam przyciąć, więc nie mam żadnych gałązek do przyłożenia
makadamia 08:01, 10 kwi 2018

Magleska napisał(a)
czyściutko i schludnie ,porządeczek piękny masz
lubię taki ,a u mnie ciągłe przeróbki

Ależ u mnie też! Kształty rabat się tylko nie zmienią, ale rośliny chodzą co chwila to w jedną, to w drugą stronę
makadamia 08:02, 10 kwi 2018

Zana napisał(a)
Asia, pusto jak to zawsze na wiosnę, ale jak ogarnięte u Ciebie!. Pięknie się prezentuje, really porządnie!!! Takie otwarte pole do popisu.

Śmiałka niedomagającego ja osobiście bym eksmitowała.

Z jednej strony bardziej zielony, więc go podzielę to żółte wywalę.
makadamia 08:04, 10 kwi 2018

Kasia_CS napisał(a)
U mnie na tapecie jest domek na palach dla starszego dziecięca, czyli 3latka z jednej strony jestem za, bo to super sprawa, ale jedyne miejsce jakie wg mnie wchodzi w grę spowoduje zacienienie różanki, którą tak ostatnimi czasy pieczołowicie obsadzam

Eeee, a przy tym wąskim przejściu na tyły? Albo za różanką, w samym rogu?