Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Choroby i szkodniki pomidorów, pomidor 10:58, 17 maj 2018

Do góry
Witam, na dolnych liściach pojawiły się plamy i żółkną. Jest to na wszystkich krzakach. Usychając liście zostały wycięte, jednak kolejne żółkną i pojawiają się plamy. Co to może być za choroba? Myślę że to może być grzyb. Proszę o informację co się dzieje z liśćmi pomidora. Dodaje zdjęcia obecnych liści.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:58, 17 maj 2018

Do góry
Anitka napisał(a)
W sobotę po pracy w drodze do domu wstąpiłam do marketu i kupiłam przyrząd, który wiele razy widziałam, ale nie miałam pojęcia do czego służy. Jak go do domu przywiozłam, to eM zabrał go do kuchni, po chwili przyglądania zapytał do czego to służy. Wyjaśniła, że go tulipanów. Ania Anulajda takiego używa i poleca do wyciągania cebulek tulipanów. A ja się męczyłam łopatką z mizernym skutkiem.
Wyciągnęłam tylko ' Queen of Night' i intensywnie, żółte pomyłki. Te blado żółte zostały i cała reszta też. Tylko im wycięłam "słupki".
W kręgu byliny mocno się rozrosły, więc nie na gdzie wiaderka postawić, więc latały i lądowały na trawniku. Poszło bardzo sprawnie.
Powiem jeszcze, że mlecze też pomaga wyciągać.

Anitko ten sprzęcior jest też bardzo dobry do sadzenia tulipanów

Ogród w remoncie 10:53, 17 maj 2018

Do góry
Ogród Małej Mi 2017 10:52, 17 maj 2018

Do góry
hosta jet żółta do końca sezonu, to foto co prawda z daleka, ale 16 września jeszcze ja widać..
Ogród Małej Mi 2017 10:52, 17 maj 2018

Do góry
Agania napisał(a)
Cudowne piwonie, ja widziałam w necie tak piękne okazy, ale za chore pieniądze, ale to tylko sadzonki były.

Begonie jak żaróweczki z niebieskim bosko się zgrają

U mnie w końcu pierwszy dzień kropi, albo rosi takie coś leci z nieba, co trudno nazwać deszczem, szalony czas goni, a ja do ogrodu dojść nie mogę.

Pozdrawiam...całuję i podziwiam Wasze muminki

Piwonie kupuje sie tylko w dobrych zrodlach.... inaczej stoja a nie rosna.
Begonie posadzone z pomocnikami....
Spoznienie rosnie...moja frustracja tez. Spoznie sie w n astepne miejsce
Ogród w remoncie 10:50, 17 maj 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
ja i tak bym fotki z dalsza pooglądała

No dobra ,parę fotek cyknęłam. Nawet między opadami rozciągnęłam sznurek co by było widać lepiej gdzie rabaty mają być. Nie wiem czy potraficie sobie wyobrazić,że tam tylko ta Pissardii ,świerki w rogu zostaną a wtle będzie żywopłot . Proszę o wyrozumiałość bo dużo mnie kosztuje pokazywanie tego zbiorowiska

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:50, 17 maj 2018

Do góry
Ale nie mogło zabraknąć "nudnych" białych hortensji. Stoją poniżej na schodkach.

Szkoda, że mam na tarasie patelnie, bo te heliotropy obłędnie pachną, szczególnie wieczorem i fajnie było by sobie przy taki zapachu siedzieć.

A na tarasie w miejsce szafirków niepachnące rojniki, ale tu słońce cały dzień operuje

Ogród Małej Mi 2017 10:49, 17 maj 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Reszcie gości dziękuję za wizytę.. niestety musicie gościć się sami.. ostatnio zdecydowanie wolę dłużej pospać niż dłużej posiedzieć z gośćmi.. a zaoszczędzony czas poświecić na ogród.. doba zdecydowanie za krótka i czas za szybko leci..
Pelaśki zdradziłam dla begonii.. ale ten kolor......

Śliczne te begonie
Ja też w tym roku pelaśki zdradziłam dla begonii
Ptasi gaj 10:48, 17 maj 2018

Do góry
Leje bardzo podczas karmienia ryb

Drzewa, krzaki uginaja się bo mokre.

Róże u mnie też jedną kwitnie zapach piekny

Tutaj będzie kwiecia

Ogród Małej Mi 2017 10:47, 17 maj 2018

Do góry
Kasya napisał(a)

Nad morzem byłam
Tam wszydtko 2 tyg później...a w ogrodzie wszystko mnie omijało
Jak wróciłam to szok

W tym roku po tygodniu mozna przeżyć szok... u mnie przyspieszenie przyrody o prawie 3 tygodnie.
Tak wyglsda krzew w drugin roku od posadzenia. W zeszlym roku miala paki ale zmrozilo i nie zakwitły.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:47, 17 maj 2018

Do góry
I jeszcze w sobotę musiałam się jeszcze w końcu do moich donic przed domem pochylić. Nie jestem na szczęście perfekcyjną panią domu, ale wiele osób by takiego widoku nie wytrzymało. A u mnie do soboty taki sobie widok w donicach ludziska za ogrodzenia podziwiali. A właścicielka nic sobie od dłuższego czasu z tym faktem nie robiła.

Na miejsce przy drzwiach wróciły wielkie kule bukszpanowe, które były na zimę zadołowane w warzywniku. Wymagają jeszcze przycięcia. Cieszę się, że przetrwały kolejną zimę, bo już są naprawdę sporych rozmiarów.

Ostrokrzewy poszły do donic przy garażu - taka mała zmiana w tym roku. I dodatkowo dostały w nóżki heliotropy. Mam je pierwszy raz u siebie, ale obłędnym zapachem mnie skusiły i nawiążą kolorem do wianka, który może kiedyś powstanie Dobrze,że nie dziewczyny zmobilizowały zapytaniami o niego.
Chyba będzie im tu dobrze, bo rano i wieczorem mają troszkę słońca, a w ciągu dnia cień.

Ogród Małej Mi 2017 10:28, 17 maj 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Cuda pokazujesz, nie sposób wyliczać wszystkiego ale ta hosta jest niesamowita. Utrzymuje kolor przez cały sezon, jaką ma nazwę? Poszukałabym jej

Jak wroce to podam nazwe... podawalam zaraz po obrazku. Z tel. Korzystam to kiepsko sie szuka. I popatrze jski ma kolor pod koniec sezonu i ci pokaze. Na pewno nie jest tak mocno świecący ale jest nadal żółty...a wystawe maja poludniowa.. cien z korony katalpy.
Jakas dzisiejsza fota z ogrodu... przed wyjazdem z 4 zrobilam
Edit hosta nazywa sie June Fever ... nie ma to jak czekac na urzednikow prawie godzine w aucie... nie szanuja czasu przedsiebiorcy. Oni maja kase bez znaczenia co robia....
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:27, 17 maj 2018

Do góry

Sylwia jesteś niesamowita położyłaś garnek sypnełas kamyczki i już!! Pięknie te twoje szczegóły nadają charakter jedyne w swoim rodzaju!! Pięknie!
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 10:26, 17 maj 2018

Do góry
C2 - wys 70 podkrzesany na 47cm. Podkrzesam więcej
Tutaj jest taki kawałek wolnej przestrzeni na przewodniku.
kreskami czerwony na dole zaznaczyłam co obetnę.
Ale pytanie - czy to co jest w pomaranczowej elipsie tez obciąć całkiem, czy może zostawić a przyciąć tylko?
jeśli powinnam zostawić to wtedy przyciąć tak jak czerwona elipsa?

Te górne, świerzutkie przyrosty ciąć teraz czy poczekać parę tygodni aż trochę stwardnieją?

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:24, 17 maj 2018

Do góry
W sobotę po pracy w drodze do domu wstąpiłam do marketu i kupiłam przyrząd, który wiele razy widziałam, ale nie miałam pojęcia do czego służy. Jak go do domu przywiozłam, to eM zabrał go do kuchni, po chwili przyglądania zapytał do czego to służy. Wyjaśniła, że go tulipanów. Ania Anulajda takiego używa i poleca do wyciągania cebulek tulipanów. A ja się męczyłam łopatką z mizernym skutkiem.
Wyciągnęłam tylko ' Queen of Night' i intensywnie, żółte pomyłki. Te blado żółte zostały i cała reszta też. Tylko im wycięłam "słupki".
W kręgu byliny mocno się rozrosły, więc nie na gdzie wiaderka postawić, więc latały i lądowały na trawniku. Poszło bardzo sprawnie.
Powiem jeszcze, że mlecze też pomaga wyciągać.

W środku tylko troszkę więcej miejsca pod magnolią.

Lądowisko

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 10:20, 17 maj 2018

Do góry
Dzięki Toszko że jesteś!!!

tak, u makrusi widziałam i chyba sama bym cieła wyżej też. Ale jej egzemplarz ma solidną nogę - choć moje mają potencjał prościutkiej nóżki . No jakoś trzeba się pocieszyć.

Dobra, zatem obcinanie korony.
C1 - całkowita wysokość 85cm, obecnie podkrzesany na 60cm. Wg mnie przewodnik po lewej jest min z boku więc jego bym wycieła.

a teraz korona. pewnie się zmniejszy po przycięciu pędu bocznego ale tak mniej więcej. jak będę skracać gałązki to ciachać mocniej niż tego roczne przyrosty, tak? Te gałązeczki nie są wielkie, no ale nastawiam się na min 5lat wyprowadzania na kulkę która po tych 5 latach będzie mogła zmężnieć [oby!] i booosze jak to brzmi - 5 lat min!

Ogród KasiWB - część II 10:20, 17 maj 2018

Do góry
KasiaWB napisał(a)
ostrogowiec, kiedyś wyhodowałam go z nasion,rozsiewa się mocno i jest w kilku miejscach, korzeń ma spory...z czasem chyba się rozstaniemy

podobnie jak wielosił, bardzo ładny i wdzięczny, ale sieje się na potęgę, już nie panuję zapraszam po sadzonki jak ktoś chętny )))

no i hortensje jeszcze same liście

Widoki piękne
Kasiu jak będziesz wykopywas te kłopotliwe dla ciebie rośliny to uszczknij sadzonki dla mnie. Posadziłabym nad rowem niechby się rozsiewały
Ptasi gaj 10:18, 17 maj 2018

Do góry
Krzewuszki

Z telefonu wysyłam foty i nie wiem co już wysłałam

Róża Laguna ale będzie kwitnienie

Wizytówka - Krokusowy zakątek 10:15, 17 maj 2018

Do góry
A teraz zapomniane lato i jesień
Moje ukochane hortensje

Warzywnik z uciekającą i przejmującą ogród dynią

Jesienne kolory hortensji
Mój zakątek - początki 10:14, 17 maj 2018

Do góry
natka098 napisał(a)
Wszyscy pokazują Cisy pokażę i ja ale mam wrażenie że nie są zbyt idealne jakieś takie łyse u dołu może za mało tnę?

Natka, ja na Twoim miejscu to bym te cisy podcięła ale nie od góry tylko same gałązki które od dołu rosną. Tak o polowe bym ciachnęła. I tak tam za wiele zielonego nie ma a jak podetniesz to pobudzisz je do zazieleniania.

Toszka pisała ze cisy im częściej tniesz tym bardziej się zagęszczają. Ja bym ich nie żałowała tylko ciachała.

A tak przy okazji czy one nie maja za sucho? Czy tylko zdjęcie przekłamuje?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies