Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 20:09, 14 lip 2015

Do góry
Ale jesteś blondynka Nie to zdanie Nie mogę
Choroby i szkodniki buków - buk, Fagus 19:47, 14 lip 2015

Do góry
Podobny post przenoszę

Marcin112727 napisał(a)
Witam wszystkich i zwracam się z gorącą prośbą o pomoc jako osoba początkująca i zakładająca ogród. Sprawa dotyczy się buka pospolitego, którego kupiliśmy i posadziliśmy dwa tygodnie temu i jego stan naszym zdaniem jest niepokojący, a mianowicie usychają mu liście chociaż podlewałem go intensywnie od tamtej pory (co 2 dzień 20 ltr ).Ziemie w tym miejscu była trochę gliniasta, ale wykopałem 1,5 razy większy otwór na głębokość ok. 70 cm i nasypałem na spód i wokół ziemi ze sklepu ogrodniczego. Może roślina ma za dużo wody szczególnie po ostatnich deszczach proszę Was o pomoc i porady co dalej robić.

Coś mi zjadło sosnę 19:46, 14 lip 2015

Do góry
Przenieosłam tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1011-choroby-i-szkodniki-sosen?page=10#post_9
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 19:45, 14 lip 2015

Do góry
miroslaw_gabrysiak napisał(a)

Witam. Posiadam szpaler sosen pospolitych i coś dobrało się do jednej z nich. Boję się o resztę.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów pomoże, będę wdzięczny za każdą sugestię
Chwasty w trawniku 10:54, 14 lip 2015

Do góry
Gardenarium bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Chwastnica nie miała szans się wysiać, ścinałem trawę przynajmniej raz w tygodniu.

Zdecydowałem się na przesuszenie trawnika bo Puma nic nie dała (dawkowanie wg zaleceń producenta 1,2 l/ha) nie chciałem zwiększać dawki ze względu na trawę.

Ok, to wertykulacja, podlewanie, nawożenie i zobaczę co dalej.
Chwasty w trawniku 10:11, 14 lip 2015

Do góry
Oxter napisał(a)
Witam,

mam problem z trawnikiem, który ma drugi sezon, praktycznie z dnia na dzień pojawiły się całe place koniczyny nie bardzo wiem co z tym fantem zrobić, ledwo co zwalczyłem grzyby kapeluszowe to pojawiły się łany koniczyny. Trawnik około 350 - 400 m2.
Kiedyś czytałem w jedym z postów aby spryskac preparatem:

STARANE + (jeszcze jakiś inny) czy ktoś apmięta jaki to był preparat?

Czy te dwa preparaty zmieszać? (w jakiej proporcji) czy pryskac oddzielnie (w jakich odstępach.
Ile tego preparatu/tych preparatów zastosować na około 400 m2 aby nie narobić sobie biedy? Jak predko po takich opryskach, będę mógł wypóuścic do ogrodu mojego 1,5 rocznego malucha, który nie potrafi usiedzieć w domu (na szczęście, zamiast bajek woli zabawę w ogrodzie ).

Pozdrawiam
Okster
Chwasty w trawniku 10:08, 14 lip 2015

Do góry
Jesli chwastnica miała nasiona, to sytuacja powtórzy się niebawem, chwast wzejdzie.

Jesli nie wysiała się to dobrze.

Poprawić stan trawnika możesz robiąc wertykulację, wygrabiając filc i podlewając go i nawożąc gdy zacznie odbijać.
Chwasty w trawniku 10:08, 14 lip 2015

Do góry
kynu napisał(a)
Witam,
Tak jak w temacie trawnik założony w zeszłym roku. Poprzedni sezon praktycznie bez problemu, pozbyłem się dwuliściennych. Na wiosnę trawnik zaatakowała chwastnica, praktycznie wycięła, zagłuszyła ponad połowę trawnika. Przesuszyłem trawnik, pomogło chwastnica uschła (oczywiście trawa mocno ucierpiała) Walczę drugi miesiąc, nawożenie podlewanie - są efekty. Problem tylko z tym, że wszędzie mam zalegającą uschniętą chwastnicę plus resztki skoszonej trawy co daje dużą ilość filcu. Podejrzewam, że to jest powodem słabego, wolnego wzrostu trawy. Może macie jakiś pomysł jak mogę poprawić kondycję trawnika.
Dziękuję z podpowiedzi
Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 10:05, 14 lip 2015

Do góry
Oj Gosiaczek, piszesz na dwóch wątkach,a w drugim już dawno udzieliłam odpowiedzi i pomogłam, ale nie widzisz

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2991-link-w-podpisie?page=15

a napisałam tak:

Wcześniejsze posty przez cały watek mówią jak to trzeba zrobić.

kliknij CYTUJ wtedy zobaczysz całe "zdanie" które jest linkiem a nie sam tytuł ogrodu, to kod, który spowoduje że podpis stanie się linkiem do ogrodu.

a więc kliknij cytuj i skopiuj ten kod bez słów "quote" oczywiście bo to oznacza cytat. Potem wklej w swoim profilu w podpisie i po robocie.

Zaczyna się nawiasem [ i znakami url

Kolorowy raj Gosi
To tu... 09:34, 14 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja jeszcze uwielbiam Twoje kąty. Jakby co

Witaj Danusiu! Bardzo miło mi, że zaglądasz. Cieszę się, że podoba Ci się moja nieudolna realizacja Twojego projektu.
System automatycznego nawadniania 08:54, 14 lip 2015

Do góry
Na wąskim pasku zamontuj linię kroplującą pod trawnikiem, to jedyne wyjście, bo skoro stoją samochody - zraszacze są bezużyteczne, w dodatku wąski pasek.
Link w podpisie 08:48, 14 lip 2015

Do góry
Wcześniejsze posty przez cały watek mówią jak to trzeba zrobić.

kliknij CYTUJ wtedy zobaczysz całe "zdanie" które jest linkiem a nie sam tytuł ogrodu, to kod, który spowoduje że podpis stanie się linkiem do ogrodu.

a więc kliknij cytuj i skopiuj ten kod bez słów "quote" oczywiście bo to oznacza cytat. Potem wklej w swoim profilu w podpisie i po robocie.

Zaczyna się nawiasem [ i znakami url

Kolorowy raj Gosi

Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 19:43, 13 lip 2015

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/1-co-robimy-w-ogrodzie-w-lipcu
Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 19:42, 13 lip 2015

Do góry
Artykuły na bieżący miesiąc są zawsze na stronie głównej w polecanych na samej górze i tam wklejam systematycznie i na czas, nie dubluję w kółko tego samego

Na FB też zamieszczam dany, aktualny miesiąc.
W samym słońcu 17:27, 13 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja w kwestii kantu i wysokiej trawy, trzeba jechać jednym kołem kosiarki po rabacie/korze/ściółce, wtedy skosi się "broda". Jeśli jedzie po krańcu trawnika koło kosiarki przygniata trawnik i broda zostaje.

Zmieńcie technikę koszenia i będzie ok.

Słuchaj Danusi, mojego męża proszę aby tak kosił, miałabym mniej pracy, a on stale po swojemu
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 17:24, 13 lip 2015

Do góry
W linku masz nazwę, Acer negundo, sadzenie tych drzew powinno być zabronione, są brzydkie i rosną równie brzydko, robią się takie strupy, zgrubienia, obok mnie sporo ich rośnie i nie polecam w każdym razie a zwłaszcza typowego gatunku. Zielonego, o nie.

A na dole odrosty, całe kępy, okropieństwo.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 17:23, 13 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Szkoda, że nie wklejacie prawdziwych awatarków, wtedy byłoby wiadomo kto jest kto, a tak kwiatek albo kaloszki, albo jakaś postać z bajek.

No mnie tego nie można zarzucić
Ale masz rację, lepiej widzieć do kogo sie gada
Aneta macham, podziwiałam cię na spotkaniu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:22, 13 lip 2015

Do góry
Tempo jest szalone..z miejsca na miejsce..

Magda, czemu nie czytasz spotkań??? ja siem pytam.
Link w podpisie 15:52, 13 lip 2015

Do góry
Kolorowy raj Gosi
Grys kamienny na rabacie, klombie 15:51, 13 lip 2015

Do góry
Niedobry, bije po oczach - zielenieje i jedynie do akwarium się nadaje, a może i nie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies