Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w remoncie 14:59, 16 maj 2018

Do góry
A jeszcze tu mam dziurę

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 14:50, 16 maj 2018

Do góry
Zdjęcie niewyraźnie trochę ale ząbków nie widzę
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 14:47, 16 maj 2018

Do góry
I bukiecik z piwni

Do góry
I stara cześć ogrodu

Do góry
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 14:44, 16 maj 2018

Do góry
Kilka foto z telefonu z deszczowego ogrodu z części nowej ogrodu
Ogród w remoncie 14:40, 16 maj 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Ewo ,czyli Twoim zdaniem tak ? Tylko czy na całym tym obszarze nie powinno być w miarę jednolicie? Zakładając ,że będą z przodu annabelki tak jak pokazałam wcześniej.

Będzie git.

Jedyna wątpliwość - czy na tej miejscówce, między świerkami, te pissardi będą miały wystarczajaco dużo słońca?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:39, 16 maj 2018

Do góry
A co myślicie o takim nasadzeniu?
Krasawica Moskwy prowadzona bardziej piennie. Na krótszej ścianie co 2 metry, na dłużej co 2,90.

a może spróbować wypełnić miejsce na dłuższej ścianie Kaliną Bodnanteńską Dawn, wtedy mniejsze krzewuszki i ewentulanie jakieś niższe trawy między nimi?
http://encyklopediadrzew.pl/encyklopedia.php?r=1835

Co myślicie?
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:39, 16 maj 2018

Do góry
Haniu wygląda na to ,że popada....co raz bardziej się chmurzy

Ogród w remoncie 14:38, 16 maj 2018

Do góry
Ewo ,czyli Twoim zdaniem tak ? Tylko czy na całym tym obszarze nie powinno być w miarę jednolicie? Zakładając ,że będą z przodu annabelki tak jak pokazałam wcześniej.
Ogród w remoncie 14:33, 16 maj 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Wiem, że moje rabatki to przeciwieństwo tego, do czego dążysz

That's it! Moje lawendy wylatują definitywnie! W życiu nie były nawet w połowie tak piękne jak Twoje!

Czosnku malutkie,pewnie przydałoby się je wykopać.

Może wykopać, a może to taki sezon - wszyscy narzekają w tym roku na marne czosnki

Cudny bodziszek!
Zielona przestrzeń 14:30, 16 maj 2018

Do góry
Właśnie przed chwilą znalazłam to Buuuuuuuuu.......
Jeden z trzech klonów 'Crimson Sentry' pożegnał się z życiem Został "ugryziony" wrrr....

Natomiast wczoraj wkopywałam wygrzebane bulwy dalii Akurat "ryła" przy tych kołkach, przy których je posadziłam

A to winowajczyni całego zajścia. Powiem tylko, że to nie pierwsze tego typu jej wybryki. Np. jedną z brzóz 'Doorenbos' wymieniałam już trzy razy

Co robić, co robić???
Ogród w remoncie 14:26, 16 maj 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

.

No ja myślałam o tej wersji
Ogród w remoncie 14:19, 16 maj 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Myślałam o takich wersjach z tą bordową plamą

Jakoś nie umiem sobie w tej wersji wyobrazić co dalej przy tym trawniku,jakie drzewa. Dziwnie mi się to widzi .

Chyba powinno być jednolicie na całym tym obszarze?

Albo tak

I wtedy tam gdzie białe koło klon a między pissardii a klonem coś drzewiasto jednorodnego.

Mi się podoba (na papierze, bo na żywo nie widziałam) wersja pierwsza, a z wersji drugiej to białe kółko klona do tych z wersji pierwszej
Podmiejski ogródek 14:00, 16 maj 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A ja w innej sprawie: a czy Tobie się Twoja cegła podoba?

Asia, zostaw już tą rabatę, hihi. Co za różnica, czy kostrzewa wyleci teraz czy za pół roku? Albo czy floksy Cię tam zadowolą, a bodziszek zadomowi - dopóki nie pozwolisz im rosnąć 3 lata - się nie dowiesz.

Chyba, że chcesz na już: to proste: kulka, kulka, kulka i 2 gatunki: bodziszek i coś jeszcze.

Trudno jest zrobić rabatę bylinową małą wylewającą się na dłużej i do tego wielogatunkową - chyba niemożliwe.

Ewciu, dopóki Wy będziecie miały siłę dyskutować, to ja Was nie zostawię, bo nie po to wątek zakładałam, żeby nie obgadać różnych możliwości.
Tym bardziej, że w toku długiej dyskusji trafiają się zaskakujące mnie - i przez to cenne - uwagi, że np.: kostrzewa nie pasuje kolorystycznie, a rozchodniki owszem. A ja byłam na 100% przekonana że jest odwrotnie. Rady, nawet jeśli są sprzeczne, też zawsze coś wnoszą.

A że efekty tych dyskusji będą... nieoczywiste i nieprędkie, to już insza inszość

Czy mi się cegła podoba? Myślę, że to źle postawione pytanie
To nie jest kwestia tego, czy cegła jest ładna sama w sobie, tylko tego, czy pasuje do otoczenia.

Cegły u mnie są pozostałością jeszcze z czasów "braków i niedoborów". Mam trzy różne rodzaje:
- na słupach
- na ogrodzeniu (tym od strony rodziców, jak cisy zarosną, to niewiele będzie go widać)
- klinkierową na chodniku.

Do tego dochodzi jeszcze marmur(!) na tarasie oraz kostka i drewno, które już my położyliśmy w czasie remontu.
Oddzielnie wszystkie te cegły są ładne. Klinkierowa jest bardzo trwała - żadnych uszkodzeń - pozostałe mniej.
Tym niemniej, nie robią dobrego wrażenia, bo przez nadmiar różnych rodzajów powierzchni zrobił się chaos.
Jurajski Ogród 14:00, 16 maj 2018

Do góry
Kochani, dzisiaj poranek przywitał nas mgłami, a potem spadł upragniony deszcz, pada do teraz, oby jeszcze trochę popadał, bo susza była wielka...

Nie mogłam oprzeć się magii mgły...

Widzicie te pozostawione młode przyrosty na czubku kulistej sosny? Nie mogłam ich do końca poobrywać, bo...państwo szpakowie, którzy tam właśnie doczekali się potomstwa, jeszcze ich nie wyprowadzili z gniazda. Muszę czekać...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:43, 16 maj 2018

Do góry
malkul napisał(a)
grab

Kokoszko, piszesz, ze graby rzucają cień na warzywnik - jak są posadzone (na jakiej linii)? I jak będziesz odchudzać?

Jak się wiąże pomidory na sznurki w szklarni?
Ogród w remoncie 13:36, 16 maj 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Z jednym i drugim pewnie się pożegnam

Co to za zawilce? Jaki one lubują stanowisko? Chce takie! Będę je mieć!
Księżycowy... 13:34, 16 maj 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)

Nieśmiało podglądając znalazłam u Ciebie Aga takie cudo, co to za kwiatek?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 13:32, 16 maj 2018

Do góry
....mam pewny bardzo ogólny zarys, a raczej luźne przemyślenia, jak bym widziała nowe rabaty.

od dęba:
--- tuje wzdłuż siatki ogrodzeniowej (blisko siatki- w rzędzie do już posadzonych na kulkowisku)
--- kilka kulek, żeby "zakończyć" jakoś logicznie kulkowisko po lewej stronie dęba.
--- przed tujami, a "za" kulkami- hortensje (jednak- bo nic lepszego, zimozielonego nie przychodzi mi do głowy) a pod nimi:
--- stipa z szałwią, lub stipa z lawendą. Stipa, bo żadna inna trawa do słońca nie jest mi znana, lawenda, bo lubię i akurat sporo mam.

Poprzedzielane co jakiś czas kulką lub dwoma/trzema z buksa/cisa.

Natomiast frontową- podookienną widzę tak:
--- klon,
--- kulki porozrzucane aż do stożka i lizaka które są niemal "na zakręcie".

Za zakrętem jest szersza rabata, więc może
--- trawy (gracki lub ML) na tyle,
--- kosodrzewina i lawenda z przodu (choć kwaśno-zasadowo, więc pewnie się to nie zgra). Brak mi pomysłu, czym zastąpić trawy, czy może w ogóle nie tworzyć tego piętra, a tylko kosodrzewinę poprzetykać "czymś"?

Pod samym wykuszem planowałam lawendę i stipę, a dalej kopia- odbicie lustrzane tego, co "za zakrętem" zwieńczone "niwakiem".

A może opcja- za dębem wzdłuż:
tuje-trawska (ML lub gracki)-kosodrzewina- hakone makra+np. szałwia,
a po przeciwnej stronie derenie IH (moja niespełniona miłość), stipa+lawenda?

Na najniższym piętrze chciałabym przynajmniej po jednej stronie rabaty uzyskać taki mniej więcej efekt:
https://pl.pinterest.com/pin/268104984052255872/
https://pl.pinterest.com/pin/465630048957301408/

Zdjęcie podgladowe:

I zdjęcie z legendą:
na pomarańczowo- rabaty w odbiciu lustrzanym po dwóch stronach wykuszu.
Na czerwono- tzw. "zakręt"
Na niebiesko- rabata pod wykuszem
Dąb, gdzie jest- każdy widzi

Dostrzegam problem lawenda c-a hortki i lawenda c-a kosodrzewina. Ale lawendę muszę zagospodarować na tych nowych rabatach...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies