Wzrostem przetaczników nie jestem zaskoczona, ale ich absolutnym staniem na baczność juz tak!
Moje się kładły okrutnie...i teraz mam niskie maluchy, które dziarsko stoją
Po kolorze wnioskuję, ze to Taxus baccata 'Elegantissima'. Kiedyś kupiłam takie niby przyszłe kulki (do zrobienia sobie w domu jak urosną) i sadząc zauwazyłam, że sa wciśnięte 3 razem. Przez ponad 3, albo 4 lata marnie rosły. Koncepcja się zmieniła i potrzebowałam właśnie Elegantissimy jako niska obwódka. Wykopałam ową pseudokulkę, podzieliłam i posadziłam pojedynczo. Po dwóch latach urosły w mężne krzaczorki. Wniosek - cisy nie lubią tłoku i wola solo w dołku rosnąć
I po twoich tez to widać
Zwróć uwagę - zwłaszcza na tego prawego - że jeden dominuje i ma się dobrze, a ten drugi ledwo zipie, bo zrudziały i przyrosty ma malusie.
Popatrz na tą formę (celowo nie uzywam słowa "kulka") blizej...wszystkie gałązki ma pionowe, a kazda oddzielnie powinna być podcięta stopniowo, schodkowo, czyli od zewnetrznej krócej i czym wyżej to wyższe gałązki.
W kwietniu 2017 zasadziłem dwa Buki buk kolumnowe dawyck, jeden ma się dobrze, a drugi akurat ten purpurowy ma się źle. W 2017 mimo regularnego podlewania liście przedwcześnie uschły i opadły. W tym sezonie Buk nie mógł wystartować (w porównaniu z tym drugim który jest okazem zdrowia). Chory Buk ledwo co wypuścił małe liche listki, a już zaczęły usychać. Są takie pąki listków, które zaczymały się w rozwoju i w ogóle nie chcą się rozwinąć. Poniżej dołączam zdjęcia na których widać obecną sytuację. Czy ktoś wie co mu dolega i jak mu pomóc? W razie czego mogę zrobić dokładniejsze zbliżenia.
Alicjo, tak to limonka Pomysł z posadzeniem żurawki pod ławką podsunęła mi Toszka Wcześniej miałam ją na rabacie z większą ilością słoneczka i przypalało jej listki Teraz jest ok