Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:01, 26 maj 2024

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Lidka, amen!

Gdyby to było takie proste. Rzeczywistość rzadko współgra z naszymi założeniami. A to coś przemarznie, a to nie współpracuje, a to zawirowania pogodowe pokrzyżują misterne plany (pod koniec zimy ogród miał wilgoci po pachy, a potem była dwumiesięczna susza).

Bezobsługowego ogrodu nie dane mi było ujrzeć na żywo.
Ale kierunek, aby upraszczać sobie ogrodowe życie jest jak najbardziej słuszny.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:54, 26 maj 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Hania a ja stale myśle o tym że Ogrodowisko to najlepsza rzecz jaka mi się trafiła po przeprowadzce do chałupy.
Czytam różne wątki i staram się korzystać z Waszej min Twojej wiedzy. Wyciągam wnioski.

Wszyscy tu na forum mamy podobnie. Jestem aktywną forumką od 10 lat i widzę jak bardzo zmienia się podejście do ogrodu i tego co się sadzi. W 2014 większość osób inspirowała się ogrodem bukszpanowym Danusi. Teraz już niewiele spotyka się tego typu ogrodów.

LIDKA napisał(a)
Nie sadze już i nie będę sadzić drzew i krzaków które trzeba notorycznie ciąć.
W tym roku lekko kosmetycznie drapnełam sekatorem drzewka, platany już puszczam na żywioł.
Bede ciąć te moje derenie i hortensje i to starczy.

Drzew wymagających cięcia nie sadziłam , z krzewami jest nieco inaczej. Większośc z nich wymaga niestety systematycznego odmładzania. Pozimowego cięcia nie uniknę. Sporo mam tych krzewów. W sezonie są idealne, bo nie wymagają pielęgnacji (poza przycięciem krzewuszek i tawuł po kwitnieniu), ale wczesną wiosną trzeba im poświęcić trochę czasu.

Mnie bardzo zależało na tym, aby ogród miał całoroczną atrakcyjność. Okolica sama w sobie nie jest szczególnie urokliwa, nie ma pięknego krajobrazu, który można sobie zapożyczyć. Musiałam we własnym zakresie pomyśleć o tym, na co będę patrzeć w bardzo długim okresie bezlistnym. Stąd sporo mam w ogrodzie zimozielonych akcentów: bukszpanów, cisów, żywotników. Z początków ogrodowania zostały mi te 4 nieszczęsne jałowce kolumnowe. Te trzy na froncie tak dobrze wpisały się w widoki rabaty frontowej, że wciąż są, choć przyznam, że ich cięcie jest jedną z najmniej lubianych prac ogrodowych. Od jakiegoś czasu myślę nad ich zastąpieniem cisami Fastigiata, ale trochę przeraża mnie karczowanie jałowców.
zdjęcia ubiegłoroczne

Cięcie pozostałych zimozieloności jestem w stanie wykonać bez większego marudzenia.
A te nieszczęsne jałowce trzeba ciąć, bo inaczej przypominają miotły.
cięty/ przed cięciem

LIDKA napisał(a)
Jakieś małe trawki czy to sesleria czy carexy to dam rade jeszcze pare lat.
Trawy duże też już rozpoznałam i mi się nie chce ich odmładzać.
Zostawiłam jeszcze miscanta w 5 szt na platanowej ale go jesienią wysadze. Musze ograniczyć pracochłonne rośliny bo moje i M zdrowie nie jest wieczne.

Większości miskantów też się wyzbyłam. Zniechęciła mnie do nich konieczność odmładzania. Rozplenice zostawiłam, bo trudno znaleźć drobniejsze trawy o równie interesującym pokroju. Mniejszych traw przybyło i u mnie. Choć unikam już traw rozłogowych.

LIDKA napisał(a)
Nie sadze też wyfikanych odmian trudnych w naszym klimacie. Niech moja glina rządzi się swoimi prawami.

Tu mamy podobnie. Czasem miewałam kompleksy z powodu pospolitego rodowodu większości moich roślin. Mój wrodzony pragmatyzm ciężko by zniósł porażki nasadzeniowe drogich roślin.
LIDKA napisał(a)
Tobie i innym dziękuję za To że jest takie miejsce i tacy ludzie.

Bardzo to miłe. Też odczuwam wdzięczność za wiedzę, dobro i znajomości, których dane mi było doświadczyć/ doznać dzięki forum.

LIDKA napisał(a)
Bardzo masz gęsto i bujnie. Lubię ten etap Wiosny u progu lata w ogrodzie.

Gęstość zapobiega wysiewaniu chwastów i minimalizuje prace pielęgnacyjne w sezonie.

Moje miejsce na ziemi -początek 13:21, 26 maj 2024

Do góry
Przywrotnik i kocimiętki na tle jeżówki
Irys
Czyściec za chwilę
Moje miejsce na ziemi -początek 13:17, 26 maj 2024

Do góry
Też się przeszłam

Zestawienie ogrodowiskowe kocimiętka i szałwia
Biała lawenda już prawie
Fioletowa
Pokażę nasz ogród 12:51, 26 maj 2024

Do góry
Pokażę nasz ogród 12:50, 26 maj 2024

Do góry
Kanty trawnika wycinam od zeszłego roku małą, lidowską, podkaszarką akumulatorową. Jestem zachwycona, bo to co zwykle zajmowało mi kilka godzin, załatwia kanty w kilkanaście minut.
Potem tylko spulchniam ziemię przy kantach haczką, wyrywając ewentualnie przerośniętą trawę.
Tylko sporadycznie odświeżam kanty tradycyjną metodą.
Pokażę nasz ogród 12:49, 26 maj 2024

Do góry
Pokażę nasz ogród 12:47, 26 maj 2024

Do góry
A poza tym spokój i cisza

Pokażę nasz ogród 12:45, 26 maj 2024

Do góry
Mala reorganizacja, po kilku latach trawy wyjechały spod ściany i ustapily miejsca różom.
W Kruklandii 12:29, 26 maj 2024

Do góry
Juzia napisał(a)
W nocy nawiedziła nas burza.
W końcu!
Podlało!
Rano był spacer farmera z konewkami z florovitem, żelazem i potasem
Teraz niech rośnie

Dżewa, dżewa...kocham dżewa

A tutaj za pusto. Miała być Amanogawa, ale już kilka lat nie było żadnej w moim ogrodniczym...
Chyba już się nie doczekam

Miejsca tyle jak na lipę a ty na amanogawę czekasz ?
Jakbyś nawet wysyłkowo zamówiła to już by urosła ze ho ho

A brzózki ładniutkie
Ogród w malinówkach 12:17, 26 maj 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)
A na dobranoc różyczka nn. Dziś zakwitła

Cudna! Kształt angielek
Tu na razie jest klepisko.... 12:15, 26 maj 2024

Do góry
Mariateresia wygląda ślicznie bo deszczu. Chociaż lało przez 15 min tak intensywny wl(woda przelewała się przez rynny górą) to na niej nie zrobiło to totalnie wrażenia. Zachwyca! Szkoda, że nie pachnie
Tu na razie jest klepisko.... 12:14, 26 maj 2024

Do góry
I kilka migawek
Heidi Klum. Czekam i jestem przy niej kilka razy dziennie żeby ją powąchać

Gartentraume pachnie bosko i tak samo wygląda. Przekwita przepięknie

Róża lilac topaz ani myśli pokazać kolorem a tak bardzo na nią liczę bo chce kupić Novalis.

Tu na razie jest klepisko.... 12:06, 26 maj 2024

Do góry
Na zachodniej dosadzilam Anabellki. Miodunki wyglądają okropnie także będzie coś, co zrobi robotę. Jakby się nie sprawdziły to wylecą na przedplocie i będą robiły za kwiaty do wazonu (taki mam plan by je wycinać w trakcie kwitnięcia). Zobaczymy czy się u mnie utrzymają przy mojej ekipie tym bardziej, że Teddy wykazuje zainteresowanie nimi ogromne. Na psie i kotach nie zrobiły żadnego wrażenia.

Tu na razie jest klepisko.... 12:00, 26 maj 2024

Do góry
Czekają mnie zmiany na frontowych. Bezpieczna opcja niestety mi nie odpowiada i koniecznie chce tam zaszaleć
Nie wiem jeszcze jak
Myślę nad zrobienie obelisków i puszczeniem po nich róż z powojnikami. Bardzo zależy mi na uzyskaniu efektu "tajemniczego ogrodu" bardzo różnorodnego, w którym jedyną stałą jest zmienna, bez zbędnego nadęcia jeszcze nie wiem jak osiągnę ten efekt ale co tam. Mam czas
Tu na razie jest klepisko.... 11:50, 26 maj 2024

Do góry
Chippendale chociaż całkowicie na słońcu zdecydowanie się nie spieszy
Mam nadzieję, że ładnie skomponuje się z Giardina i bylinami, które muszę tam dosadzic
Tu na razie jest klepisko.... 11:49, 26 maj 2024

Do góry
Nowa róża Barock otwiera się powoli i czekam z niecierpliwością co pokaże u mnie. Słońce ma od ok 12 do wieczora także bardzo jestem ciekawa jak będzie się przebarwiać wraz z kolejnymi etapami rozwijania się pąków kwiatowych
Wygląda obiecująco! Kwiat jest przeslodki
Tu na razie jest klepisko.... 11:47, 26 maj 2024

Do góry
Giardina mnie zachwyca! Te bukieciki i piękny kolor.... Zakochałam się. Strzegę jej jak mogę przed wylegiwaniem przez psa chce i to bardzo, by się rozrosła i dokładnie takimi bukiecikami zakwitła ku jej uciechy wygląda przepięknie tym bardziej, że rośnie pod okapem domu i trochę przed takim deszczem jest chroniona. Padało u nas w końcu od początku kwietnia i kwiaty wyglądają rewelacyjnie

W Kruklandii 11:45, 26 maj 2024

Do góry
W donicach zawsze miałam fiolety lub róże... ale te tak do mnie krzyczały w sklepie, że musiałam je zabrać

W Kruklandii 11:32, 26 maj 2024

Do góry
W nocy nawiedziła nas burza.
W końcu!
Podlało!
Rano był spacer farmera z konewkami z florovitem, żelazem i potasem
Teraz niech rośnie

Dżewa, dżewa...kocham dżewa

A tutaj za pusto. Miała być Amanogawa, ale już kilka lat nie było żadnej w moim ogrodniczym...
Chyba już się nie doczekam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies