Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 23:06, 13 lip 2024

Anda napisał(a)
Basiu, ślicznie w ogrodzie mimo deszczu. Pięknie kwitną byliny. Hortka śliczna, dobrze że ją przyniosłaś w lepsze miejsce
U mnie też mokro. Jeżówki mi się od deszczu pokładają. Mimo to wolę deszcz niż upał powyżej 30 stopni.

No podoba mi się ona, ma takie delikatne, różowe kwiaty posadziłam ją tak od niechcenia, nie miałam na nią pomysłu dziś popołudniu trochę się u nas wypogodziło nawet było całkiem przyjemnie
Basieksp 23:29, 13 lip 2024

Pogoda nie ogrodowa, więc popołudniu pojechaliśmy na kurki półtorej godziny i dwa małe wiaderka

Pomyślałam, że wypróbuje sposób czyszczenia w mące, o których pisała Agatorek
Oczyściłam je wstępnie z igliwia i mchu pedzelkiem i obciełam nóżki.
Wyglądały tak

Potem opruszyłam je mąką i wymieszałam by całe były w mące. Trochę obawiam się czy nie zrobi się z tego wielka klucha, ale nie, wyglądało to tak.

Zalałam to ciepłą wodą, pomieszałam.
Wyjęłam kurki i moje zdziwienie, praktycznie czyste po jednym płukaniu

No powiem, że jestem pozytywnie zaskoczona tak trochę bałam się, że jakaś miazga się zrobi z kurek i mąki a tu proszę dużo szybciej, a maki niewiele zużyłam, wody do płukania też dużo mniej
Magara 23:34, 13 lip 2024

Basieksp napisał(a)

Ja mrożę. A w słoiczki jak robisz? Marynowane czy na słono? Kurek w słoikach nigdy nie miałam.

Marynowane to podgrzybki, blaszkowate kiedyś próbowałam, ale nie miały potem wzięcia to odpuściłam.
I kurki i rydze robię w solance. Obgotowuję ok. 15 minut, odsączam. Zalewam wodą z solą, na litr wody dobra łyżka soli. W necie piszą, żeby pasteryzować kilka razy, dzień po dniu. Z kurkami faktycznie tak kiedyś robiłam, z rydzami nie. Nic mi się nie zmarnowało więc nie wiem czy to nie są jakieś zabobony

Basia, cudnie u Was kolorowo U nas jak zaczęło lać wczoraj późnym wieczorem tak skończyło dziś około 18tej... Też wszystko co kwitnie leży Wyszłam do ogrodu opróżnić pojemnik kompostowy i zerwać pietruszkę do kurek, z roboty nici, za mokro
Magara 23:36, 13 lip 2024

No to się wstrzeliłam
Mus z tą mąką spróbować
Basieksp 23:41, 13 lip 2024

Magara napisał(a)

Marynowane to podgrzybki, blaszkowate kiedyś próbowałam, ale nie miały potem wzięcia to odpuściłam.
I kurki i rydze robię w solance. Obgotowuję ok. 15 minut, odsączam. Zalewam wodą z solą, na litr wody dobra łyżka soli. W necie piszą, żeby pasteryzować kilka razy, dzień po dniu. Z kurkami faktycznie tak kiedyś robiłam, z rydzami nie. Nic mi się nie zmarnowało więc nie wiem czy to nie są jakieś zabobony

Basia, cudnie u Was kolorowo U nas jak zaczęło lać wczoraj późnym wieczorem tak skończyło dziś około 18tej... Też wszystko co kwitnie leży Wyszłam do ogrodu opróżnić pojemnik kompostowy i zerwać pietruszkę do kurek, z roboty nici, za mokro

Na rydze to ja nie mam szczęściajak uda mi się je znaleźć kilka sztuk i to jest sukces
A z tym deszczem to u nas podobnie, tak około południa przestało padać, pod wieczór nawet słońce wyszło, ale jutro ma znowu padać. Nawet zielska nie można wyrwać, bo ziemia za mokra, a w ogórki wchodzi mam grzyb. Em zrobił dziś oprysk, może coś pomoże .
Magara 23:47, 13 lip 2024

Basia, a z czego oprysk na ogórki?
U nas po tych ciągłych opadach to ciężko się nawet po działce przemieszczać.
Ryż posiać tylko...
A Dziewczyny na brak opadów narzekają
Basieksp 00:11, 14 lip 2024

Magara napisał(a)
No to się wstrzeliłam
Mus z tą mąką spróbować

No powiem Ci, że nie byłam przekonana. Mokre kurki, mąką no klucha się zrobi, a tu zaskoczenie no wiadomo tak zupełnie same się nie czyszczą ale dużo szybciej
Basieksp 00:18, 14 lip 2024

U nas pada, ale jakiś czas temu byłam u sąsiadki i ma taaaką lawendę Robi takie wrażenie, jakby ta lawendowa rzeka nie miała końca a ile bzykowatych na niej było

anabuko1 07:57, 14 lip 2024

Piękna lawenda.
No ale zbiory kurek rewelacyjne. Fajnie , że tak się udało. U mnie las za suchy.
Deszcze nie wielkie. Ciągle żar z nieba pali.
mrokasia 08:18, 14 lip 2024

Piękne kurki .
Ta lawenda u sąsiadki robi wrażenie.