Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:08, 01 mar 2024

Do góry
Dziś sprzątam front. Na gotowo., no prawie. Faktycznie, satysfakcja 100%.
A przy robocie takie krokusiki, których nie udało się moim doooopkom puchatym zgnieść .
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:39, 01 mar 2024

Do góry
Przewiózł też porzucony gruz tam gdzie się przyda - wyrównał żeby kolejne transporty mogły przejechać.

A na działce pod dom zatyka dziury wzdluż ogrodzenia

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:38, 01 mar 2024

Do góry
Pan koparkowy działa od rana.

Mam 155mb miejsca przygotowanego wzdluż drogi na 31 drzewek owocowych.
Priorytetem są serby bo z gołym korzeniem, ale do drzewek owocowych też dojdziemy, może nawet uda nam się zasadzić całość przez weekend.

Jutro młodą biorę do pomocy od rana

Równa też drogę. Przyjechały 4 wywrotki gruzu żeby dokończyć drogę żeby można było przywieźć stal I bloczki zalewowe na fundamenty. Ale to po weekendzie
Przerwa na kawę... 13:18, 01 mar 2024

Do góry
Anda napisał(a)
Midwinter Fire jest bardzo ładny, ma ładne przejście kolorystyczne od jasnego czerwonego do pomarańczu. Mamy w szkółce

Pracuś z Ciebie Iwonko Będzie pięknie
pięknie może nie bo ten mój ogród jest bałaganiarski i buszowy według ogrodowiskowych standardów ale muszę się w nim dobrze czuć. Sama wiesz jak to jest. Jeżeli się sprawdzi - będę najszczęśliwszym człowiekiem. A derenie kupiłam. Jeszcze, okazało się, że mam kupon rabatowy więc w sumie są za darmo.

Nadzór inwestycyjny musi być. Pierwszy raz widziałam kota, który kopie dołki razem ze mną. I nie po to, aby się tam załatwić

I na rabacie. Na żywo je widać ale nie dominują kolorystycznie. Pasują do rosnącej obok Jeleny.

Ten mój telefon robi kiepskie zdjęcia.a po aparat nie chce mi się ruszyć czterech liter. To nie jest wersja ogrodu na aparat
Przerwa na kawę... 12:55, 01 mar 2024

Do góry
DariaB napisał(a)
Dużo już zrobiłaś i jeszcze trochę przed Tobą, tak jak piszesz ogród to niekończąca się historia. Jak Ci się Burano podobało? Też mi się udało jesienią być na tej wysepce.
Tiaaa... Odpocznę w lato. Teraz wykorzystuję, że jeszcze przez chwilę jestem w domu.

Burano jest malutkie ale ma swój urok. Żałuję, że pogoda była średnia. Cieszę się, że się tam wybrałyśmy bo odsapnęłyśmy od tłumu w Wenecji. Ja mam fobie po ostatnim roku i gdy jest za dużo ludzi to muszę się odseparować. Burano było pod tym względem idealne. Takie trochę bajkowe. Może mnie admin nie udusi...

Dojazd
Grzebiuszka ziemna 12:54, 01 mar 2024

Do góry
Kordina napisał(a)
U Hani poruszony temat - cebulki przebiśniegów warte majątek, więc jak tam napisałam mogę być nieświadomą milionerką
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6369-to-tu-to-tam-lopatke-mam?page=2561

np, zwykłe, mają 3 płatki:

oraz niezwykłe, te wykopaliśmy na terenie byłego poligonu, gdzie były jakieś ruiny i został tylko solidny wjazd od bramy, chyba jakiegoś pałacyku i tam pierwszy raz w życiu ujrzałam takie wielopłatkowe z jakby zieloną różyczką w środku:

Zaciekawił mnie ten temat
Pojazd widziałam, ale nie umiem sobie wyobrazić pracy w tej pozycji
Przerwa na kawę... 12:36, 01 mar 2024

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Iwono, dobra porcja wiedzy o kielichowcach. Mam jednego, który "udaje, że rośnie". Ale u mnie każda roślina potrzebuje 3 sezonów na aklimatyzację.

Taras zadaszony jest fajnym rozwiązaniem. Uwielbiam w czasie deszczu patrzeć na zielony ogród.
Kielichowce kocham, mam nadzieję, że twój ruszy. U mnie drzewa tak mają, że przez 3 sezony nic a potem jak z kopyta. Ostatnio patrzyłam na Kanzany, kiedy zdążyły tak wystrzelić w górę.

Taras zadaszony mam, lubię tam usiąść na kawę rano lub wieczorem. Tylko on jest po prostu za mały na postawienie stołu na stałe i jako-taką komunikację. No i jest mocno nasłoneczniony bo to południowo-zachodnia strona. Wygląda to tak. Przedłużenie byłoby w lewą stronę. W sumie siedziało by się praktycznie w ogrodzie. Sorry za bałagan ale prace są w toku . Ja jakoś nie umiem tak mieć wszystkiego na tip-top.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:46, 01 mar 2024

Do góry
Takie były hortki wczoraj w CO i nawet nie drogie bo w okolicach 30 zł ale doczytałam że rosną wielkie, pewnie można ciąć żeby trochę ją opanować.

I wiciokrzew, bardzo ładny
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:20, 01 mar 2024

Do góry
Dotarł i on Myślę żeby na ten płot za nim puścić pnącze, co myślicie o wiciokrzewie?

Mój pierwszy irysek żyłkowany szykuje się do rozkwitu. Oczar jeszcze czaruje takie słoneczko.

A heptacodium zaraz będzie w zielonych listkach.

Dzisiaj w planie przesadzanie jabłonek. Jutro planuję przesadzić hotensje, wykopać przy tym muszę jednego miscanta, może jeszcze dziś się to uda zrobić bo będę mieć pomocnika.
Byłam wczoraj w CO i były hortnesje pnące, to jedna z tych roślin którą bym chciała mieć tylko się zastanawiam gdzie ją posadzę, czy dałaby radę piąć się po domku czy potrzebuje solidniejszej podpory. Moi teściowie mają i pnie się im drzewie.
Przerwa na kawę... 11:03, 01 mar 2024

Do góry
inka74 napisał(a)
Tu na frontowej czeka mnie jeszcze dużo pracy. Tak to wygląda obecnie.

bardzo ciekawy pomysł ze strzyżonymi ekranami z grabów
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 11:02, 01 mar 2024

Do góry
Wiosna przyszła i fakt ten małżonek szanowny uhonorował był machnięciem dwóch donic. Miała być jedna - na taras - ale stwierdził, ze po co robić jedną, jak można dwie . Miejsce docelowe drugiej nie jest na razie znane .
Takie oto są one, ta na taras będzie pomalowana lakierem bezbarwnym (do kompletu z meblami na tarasie ), a ta druga - się zobaczy, to zależy od jej miejsca docelowego. Donice zrobione są w całości z drewna odzyskanego z palet.

Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 10:51, 01 mar 2024

Do góry
A tu zdjęcie z okna i dlaczego nie chcę drewnianych paneli na tej części ogródka. Wolę tutaj żywopłot naturalny zimozielony np. z cisa.

Mam jeszcze takie pytanie czy przy robieniu ścieżki trzeba dać pod płyty jakieś kruszywo i zagęścić? Czy tylko zerwać darń,wyrównać teren a w miejscu ścieżki dać agrowłóknine, płyty i podsypać grysem/ żwirkiem?
Pszczelarnia 10:34, 01 mar 2024

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
O chrzanie.

Od 3 lat rósł mój chrzan w skrzyni, którą w tym roku chcę wykorzystać na ogórki. Wykopałam go więc i posadziłam sadzonki korzeniowe w nowym miejscu. Sadzonki korzeniowe to 30-centymetrowe cieńkie korzenie jakby odroślowe. Należy je sadzić ukośnie nawet w lekkim kopczyku.

Siostra Christa Weinrich, doświadczona wykształcona ogrodniczka, pisze w swojej książce (która od 2 lat towarzyszy moim warzywnym poczynaniom) o chrzanie i jego właściwościach: "w żadnym ogrodzie nie powinno zabraknąć chrzanu, nie tylko ze względu na wysoką zawartość witaminy C, ale przede wszystkim ze względu na jego właściwości obronne przeciwko bakteryjnym chorobom ziemniaka. (...) Aktywność korzenia chrzanu pozytywnie oddziałuje na glebę. Chrzan wymaga gleby piaszczysto - gliniastej, bogatej w próchnicę. Bardzo szybko dziczeje, więc w czerwcu / lipcu dobrze jest odsłonić jego korzeń i oczyścić go z nowych pędów. Silny wzrost liści można wykorzystać w ogrodzie, zagotowując liście we wrzątku i opryskując tym wywarem drzewa owocowe. Pomaga to zwalczyć brunatną zgniliznę dojrzewających owoców."

Nie zrobiłam kopczyka, chrzan mam od dawna w ogrodzie (wcześniej rósł pięknie w garnku z bratkami) . A pamiętam, jak mój Ojciec chrzan przynosił po prostu z łąki, bo w ogrodzie szkoda mu było miejsca na niego.

maj, rok 2020

U mnie w podmokłym rowie przy budynku chrzan jest dużym utrapieniem bo zakwita i się sieje. Walczę z nim. Może przesadzę do donicy
Pszczelarnia 10:23, 01 mar 2024

Do góry
i taka wiosna; sprzątanie ogrodu i większe ogrodowe remonty

Pszczelarnia 10:07, 01 mar 2024

Do góry
tutaj dosadzę jeszcze kilka cisów kolumnowych (gdzie zdobędę duże kolumnowe żółte cisy???) dla wysłonięcia widoku

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 10:04, 01 mar 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Czy ma ktoś z Was żywopłot z trzmieliny?

Nie mam, ale po sąsiedzku jest kilka w różnym wieku.

1-sze zdjęcie – żywopłot przy prywatnym domu. Ma ponad 2,5 m wysokości jest cięty 2 razy w sezonie.
2-gie – trzmielina, o którą nikt nie dba. Kiedyś posadzili i ona tak się pnie sama z siebie od kilku lat.
3-cie zdjęcie – żywopłot przy ogrodniku, który specjalizuje się w cięciu niwaków.

Pszczelarnia 09:51, 01 mar 2024

Do góry
Te bukszpany byłam zmuszona przesadzić

Wykopałam stare ciemierniki cuchnące i posadziłam nowe z samosiewek.

Przede mną dzielenie i odmładzanie turzycy morrowa 'Ice Dance'. Po 7 latach od posadzenia. Raz była ścinana na jeżyka, poza tym tylko wyskubywana z obmarzłych starych żdźbeł.

posadziłam ją też winnym miejscu

Pszczelarnia 09:36, 01 mar 2024

Do góry
Wystawka wiosenna na stole przed kuchnią

na stole przed szklarnią

w szklarni

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:29, 01 mar 2024

Do góry
Zostawiam kwiatki i lecę do ogrodu .
Wilczy ogród 09:00, 01 mar 2024

Do góry
Magleska napisał(a)
Moje oczary -szału nie ma wg mnie - mają kilka frędzelków i dużo suchych liści

Ciekawe czy te gałązki z suchymi liśćmi to zmarznięte, czy puszczą na wiosnę. Koniecznie się przyglądaj! Zawiąż na tych suchych jakieś tasiemnki

Ogród masz nieźle ogarnięty jak zawsze Ty
U mnie cięcie i sprzątanie to nie najgorsza praca, raczej bym powiedziała że szybka wiosenna.
Ciekawa jestem czy szklarniowe prace zaczynasz, bo wysiewy widać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies