Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

sylwia_slomc... 21:23, 29 sie 2024

Kordina napisał(a)
\
To jest klasyczna szałwia lekarska, mam wiele lat kępę i ścinam ze 2-3 x w ciągu lata na ziołowe herbaty i suszę

Bożenko jesli to ta szałwia o której ja wiem u Moni i sama ją dostałam też to raczej nie jest ta klasyczna. Klasyczna ma wąskie listki i kwitnie. Ta ma liście o wiele szersze i nie kwitnie wcale. Jest też częściowo zimozielona.
malgorzata_s... 22:19, 29 sie 2024

Urszulla napisał(a)

Masz na myśli te śliczne co mgiełkę robiły do niedawna?
To był śmiałek darniowy, jak chcesz to mam, mogę się podzielić.

A ja najbardziej lubię moją molinię za wysokie czarne kłosy, obiedkę za limonkowy kolor, ostatnio też proso

Tak o śmiałka chodzi Dziękuję
Kordina 22:37, 29 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Bożenko jesli to ta szałwia o której ja wiem u Moni i sama ją dostałam też to raczej nie jest ta klasyczna. Klasyczna ma wąskie listki i kwitnie. Ta ma liście o wiele szersze i nie kwitnie wcale. Jest też częściowo zimozielona.

Sylwuś, ale szałwii lekarskich jest co najmniej kilkadziesiąt odmian, miałam trzy, dwie wąskolistne zielone i czerwonawe, zniknęły z biegiem lat, pozostała ta o bardziej zaokrąglonych listkach właśnie
Monia81 07:09, 30 sie 2024

Tak, to szałwia lekarska, odmiana Berggarten jak dla mnie mimo, że nie kwitnie to jest ozdobna niesamowicie z liści, tworząc fajne kępy no i ślimory omijają ją u mnie szerokim łukiem
Urszulla 07:41, 30 sie 2024

Dziękuję Wam za rozważania nad szałwią i szałwiami wogóle
Moniu Tobie za określenie odmiany. Pozwól że pokażę tę Twoją szałwię w masie bo mam zdjęcie z lipca u Ciebie
anabuko1 18:56, 30 sie 2024

Urszulla napisał(a)
Dziękuję Wam za rozważania nad szałwią i szałwiami wogóle
Moniu Tobie za określenie odmiany. Pozwól że pokażę tę Twoją szałwię w masie bo mam zdjęcie z lipca u Ciebiebrze zajrzeć do kogosc i swoje rośliny rozpoznać

Hm też chyba mam taką. wiem, że szaławiła ale nie wiedziałam jak to odmiana.
Chyba dobrze do kogoś zajrzeć i zidentyfikować swoją roślinę
sylwia_slomc... 22:02, 30 sie 2024

Kordina napisał(a)

Sylwuś, ale szałwii lekarskich jest co najmniej kilkadziesiąt odmian, miałam trzy, dwie wąskolistne zielone i czerwonawe, zniknęły z biegiem lat, pozostała ta o bardziej zaokrąglonych listkach właśnie

O widzisz, a mnie się wydawało, że tylko ta wąskolistna jest lekarska, nie wiem czemu w sumie Nie znam się na szałwii jakoś specjalnie. W ogrodzie mam ledwie trzy odmiany z czego jedną w warzywniku.
sylwia_slomc... 22:03, 30 sie 2024

Monia81 napisał(a)
Tak, to szałwia lekarska, odmiana Berggarten jak dla mnie mimo, że nie kwitnie to jest ozdobna niesamowicie z liści, tworząc fajne kępy no i ślimory omijają ją u mnie szerokim łukiem

Monia ona u Ciebie jest obłędna
Urszulla 10:54, 01 wrz 2024

Zwiastun jesieni
Urszulla 10:56, 01 wrz 2024

Hibiskus się fajnie rozkręcił, miejscówkę ma doskonałą