Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Do raju daleko - u Ewy 15:11, 11 maj 2018

Do góry
Percy Wiseman

A ten lada dzień się otworzy

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 15:09, 11 maj 2018

Do góry
bogumila napisał(a)
W kolejności: Diamant Rouge,Levana,o.Libelle...ukorzenione,zadoniczkowane...poczekają...żeby nie było,że nie pamiętam.
Jesteś niesamowita ja zapomniałam
Ogród pod lasem 15:08, 11 maj 2018

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Ufff skończyłam sadzić, zaraz chyba umrę! Musiałam lecieć po sąsiada, bo strzępek strasznie ciężki.
Oto moje dzisiejsze zdobycze - strzępek i Osakazuki. Ogrodzenie ma 180 cm, dla porównania. No jak mogłam nie wziąć? Same rozumiecie

no mega!
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 15:08, 11 maj 2018

Do góry
W kolejności: Diamant Rouge,Levana,o.Libelle...ukorzenione,zadoniczkowane...poczekają...żeby nie było,że nie pamiętam.
Do raju daleko - u Ewy 15:01, 11 maj 2018

Do góry
Zaczynają kwitnąć rododendrony Mam ich tylko 4 w ogrodzie, z piątym musiałam się pożegnać w tym roku.

Do raju daleko - u Ewy 14:51, 11 maj 2018

Do góry
Jestem zachwycona tulipanami Angelique

Od nowa ... na przekór wszystkim 14:50, 11 maj 2018

Do góry
iwka napisał(a)

super!
Podmiejski ogródek 14:41, 11 maj 2018

Do góry
aniula napisał(a)
Tak sobie w przerwie na kawkę pogryzmoliłam... Ale części z tych roślin nie poznałam osobiście, więc nie do końca znam ich wysokość. A latem ta rabatka wygląda całkiem fajnie
To tylko tak w ramach "rozrywki", bo kompletnie nie potrafię zestawiać roślin. No i też trochę wątpię, czy aż tyle się tam zmieści

Cześć Aniu!

od razu widzę w Tobie bratnią duszę
co więcej - wiesz, że jesteś pierwszą osobą, która dla mnie coś narysowała? zwykle to ja rysuję innym tak więc - słodki buziak dla Ciebie

tym niemniej, rysunek ciężko będzie przenieść do rzeczywistości, bo rabata ma coś ok. 1,80m głębokości, na 3m szerokości (dokładnie będę wiedziała, jak znajdę rysunki z zeszłego roku)
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:41, 11 maj 2018

Do góry
Czyli mam na tą ziemię siac bezpośrednio??? Chcialem ją glebogryzarką przejecgac bo pelno grud a i wyrowna lepiej chyba...sam nie wiem....dodam ze nie będę stosowal żadnej chemii...ręczne pielonko. Wole zaplacic komus by mi pomógl w pieleniu niz te rakotworcze świństwa w ziemię wmontowywać. Moż by glebogryzarke na mnienszą głębokosc ustawic by mi tylko przemieliła to co rozłożę? Dodam ze trawnik bedzie wolnorosnący na gleby suche.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 14:38, 11 maj 2018

Do góry
A ja znów z problemem z moimi hortensjali anabel. W zeszłym roku było podobnie, niedobory pokarmowe, hortensje nie kwitly. W tym roku juz dostaly nawoz i obornik zima. A wyglądają tak:

Miskant - Miscanthus 14:34, 11 maj 2018

Do góry
Obiecane zdjęcia
Gutlandia 14:20, 11 maj 2018

Do góry
la_estrellita napisał(a)
A przed kim mam się izolować jak u mnie we wsi zameldowanych jest więcej krów niż ludzi? Tu nikt nie chodzi. Przed wczoraj siedziałam trzy godziny na podjeździe i nie udało mi się człowieka zobaczyć. W całej gminie (3 wsie) mieszka jakieś 500-600 osób.

O matko! No to faktycznie

la_estrellita napisał(a)

No to dawaj Aśka, dawaj .

Skoro tak ładnie prosisz...

No więc tak sobie pomyślałam, że tą wyższą część ściany sąsiada trzeba by zasłonić świerkami (na forum najpopularniejsze są serbskie). Ze trzy by się przydały. Tą niższą część, bliżej Waszego domu - albo niskimi świerkami (nana)/jodłami (koreańskimi) albo bluszczem (jeśli sąsiad się zgodzi).

Dęby/klony czerwone to takie drzewa, co pięknie wyglądają w charakterze majestatycznych soliterów (tj.: pojedynczo w trawniku a nie szpalerem w rabacie), więc je trochę "rozstrzeliłam" po działce.

Tym sposobem, w pierwszym etapie działań wyszło mi coś takiego:

Jeden klon na widoku od strony podjazdu, jeden - żeby Wam ocieniał taras i jeden jako towarzystwo dla świerków (można go dać za świerkami, nie będę się upierać). Posadzicie je w trawniku, opalikujecie solidnie (brać wzór z Anbu), żeby eM ich "przypadkiem" nie skosił i niech sobie rosną.

Do tego te świerki zasłaniające, pęcherznice - ta wersja powinna być dla eMa do strawienia. W razie czego - powiedz, żebym Ci znalazłam jakieś zdjęcie takich "soliterów", jak eMowi wyobraźni nie starczy

Etap kolejny: w zależności od tolerancji eMa. Na pewno po likwidacji stodoły.

Pod świerkami pojawi się cienista rabata.
Stodoła ulegnie likwidacji i na jej miejscu pojawi się lasek brzozowy. Mocno wyciągnięty do środka, żeby trawnik robił taki zawijas, który lekko będzie prowadził w dalszą część ogrodu. Jeśli boisz się rozmiaru - to zajrzyj z kolei do wątku Romy
W pewnym momencie eM dojdzie do wniosku, że trawnik przy samym wejściu jednak się nie sprawdza i trzeba podjazd utwardzić, to dopilnuj, żeby żeby to zrobił z głową i przy okazji zrobił też ścieżkę do warzywnika.
Po troszku będzie powstawała słoneczna rabata pod pęcherznicami.

Ogniska, warzywnika i generalnie okolic górki jeszcze nie planuję, bo uprzednich wytycznych nadal nie załapałam.
Nasz przydomowy ogródek 14:13, 11 maj 2018

Do góry
Basiu nie bój żaby. Na rabatce nie ma znaku a już mi właziły na róże. Zrób sobie dywanik a co zostanie to obdaruj kogo lubisz.

Wśród modrzewi rośnie dąb.. 14:11, 11 maj 2018

Do góry
Dzień dobry.

Całe dorosłe życie mieszkałam w bloku ale zawsze w głębi serca pragnęłam domu i ogrodu..było to jednak marzenie dla mnie odległe i wydawało mi się nieosiągalne. Niemniej jednak co jakiś czas oglądałam zdjęcia ogrodów myśląc, że może kiedyś...

Pamiętam w 2009 roku natknęłam się przypadkiem na ogród Tamaryszka, od tamtej chwili wiedziałam czego pragnę, co mi się podoba. Stare drzewa obrośnięte bluszczem, zieleń z donieszką bieli, funkie, paprocie i leśny klimat, tajemniczy i pociągający...Wracałam do tego ogrodu po cichu podglądając. Czasem z zazdrością, żalem i tęsknotą, czasem dla wytchnienia i oderwania się od codzienności.

Potem pochłonęło mnie życie rodzinne. Wzloty i upadki.

Aż w kwietniu 2017 roku, takim go zobaczyłam po raz pierwszy..

Dom i ogród jak z obrazka, spełnienie marzeń.

Więc zaczynam nowy rozdział, nowe wyzwanie i przygodę
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:05, 11 maj 2018

Do góry
effka napisał(a)
No nie, oszaleję z tymi zakupami. Znalazłam niechcący (nawet nie suzkałam ) koło mnie, dołownie osiedle dalej, dziewczynę, która sama hoduje buksy i ma po 20zł piękne kulki buksowe, przesadzone do donic już. Wziełabym na rabatę wjazdową...

Podjadę obejrzeć.

Bierz!!!
Wizytówka - Wśród modrzewi rośnie dąb.. 14:04, 11 maj 2018

Do góry

Całe dorosłe życie mieszkałam w bloku ale zawsze w głębi serca pragnęłam domu i ogrodu..było to jednak marzenie dla mnie odległe i wydawało mi się nieosiągalne. Niemniej jednak co jakiś czas oglądałam zdjęcia ogrodów myśląc, że może kiedyś...

Pamiętam w 2009 roku natknęłam się przypadkiem na ogród Tamaryszka, od tamtej chwili wiedziałam czego pragnę, co mi się podoba. Stare drzewa obrośnięte bluszczem, zieleń z donieszką bieli, funkie, paprocie i leśny klimat, tajemniczy i pociągający...Wracałam do tego ogrodu po cichu podglądając. Czasem z zazdrością, żalem i tęsknotą, czasem dla wytchnienia i oderwania się od codzienności.

Potem pochłonęło mnie życie rodzinne. Wzloty i upadki.

Aż w kwietniu 2017 roku, takim go zobaczyłam po raz pierwszy..

Dom i ogród jak z obrazka, spełnienie marzeń.

Więc zaczynam nowy rozdział, nowe wyzwanie i przygodę
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:01, 11 maj 2018

Do góry
No nie, oszaleję z tymi zakupami. Znalazłam niechcący (nawet nie suzkałam ) koło mnie, dołownie osiedle dalej, dziewczynę, która sama hoduje buksy i ma po 20zł piękne kulki buksowe, przesadzone do donic już. Wziełabym na rabatę wjazdową...

Podjadę obejrzeć.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 13:55, 11 maj 2018

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Ewuś, Gosiu, zamiast tak siedzieć i patrzeć, to może byście przyjechały pomóc haha Sporo zrobione, ale jest jeszcze co robić.
Ooo na przykład tutaj. Rabata na pierwszym planie do przeróbki, a na drugim planie do totalnej przeróbki

Proste linie?

Przyjade, jak juz bede na emeryturze, obiecuje

Rozpoznawanie chorób i szkodników 13:54, 11 maj 2018

Do góry
Witam,
Oskrobałam pień jednej z moich najbardziej usychajacych tujek. Czy można stwierdzic fytoftoryze??

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies