Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Platan - Platanus 12:20, 11 maj 2018

Do góry
Dzień dobry, mam problem z posadzonym w tym roku platanem klonolistnym. Został posadzonym w marcu, w połowie kwietnia zaczęły pękac pąki i powoli rosnąć listki. Kiedy wypuścił listki niedawno zauważyłam, że listki zwijają się do środka i usychają. Dodam że staram się intensywnie go podlewać co 2, 3 dni, nie dawałam nawozu, przeczytałam że dopiero 2-3 lata po posadzeniu, ziemie dość ciężka gliniasta ale do dołka nasypalusmy ok 50 l ziemi uniwersalnej z worka i wymieszalam z tutejszą ziemią. Jestem na etapie zakładania ogrodu i dopiero poznaje rośliny, czy ktoś z doświadczeniem jest mi w stanie pomóc przy ratowaniu mojego wymarzonego platana? Będę wdzięczna bardzo, bardzo.
Słoneczny Ogród 12:03, 11 maj 2018

Do góry
Klon shirashawy

Słoneczny Ogród 12:00, 11 maj 2018

Do góry
Ptaszki mi towarzyszą jak zawsze

Rozpoznawanie chorób i szkodników 11:59, 11 maj 2018

Do góry
Walerku
Na str. 229 pokazałam, jak wygląda podstawa pnia moich cisów. Nie wiem, czy zdjęcie odda to, co powinno. Ogólnie żywopłot wygląda zdrowo, żółkną tylko pojedyncze wewnętrzne gałązki. Przeraża mnie fytoftoroza bardziej niż miseczniki, choć myślałam, że to najgorsza rzecz, która przytrafiła się mi w ogrodzie
Zamierzam dziś podlać je Bioseptem, a pózniej już nie wiem co robić. Poradzisz Walerku?
Słoneczny Ogród 11:59, 11 maj 2018

Do góry
Ale i powojnik też chce modny byc

Zaczynają kwitnąć jakieś ciemniejsze orliki

Działeczka Asi :) 11:58, 11 maj 2018

Do góry

Żuraweczki

jak zwykle z podziwem oglądam twój ogród. Zaglądam systematycznie Czy możesz mi podać nazwy tych żurawek?
Ptasi gaj 11:57, 11 maj 2018

Do góry
Wszędzie na działce u mnie panosza się jednokolorowe Orliki różowe. Kiedyś jak nic nie miałam przywloklam je od znajomej która tak chętnie się ich pozbywala teraz ja się z nimi mecze są wszędzie na każdej rabacie. Jeszcze nie kwitna.

Pewne azalie muszę wysadzić bo nie rosną, nie mam metki nie wiem czy to taka ich uroda wsadze gdzie indziej może będzie im lepiej. Np ta jest piękna z kwiatu ale szkoda, że ich nie ma więcej.

A rośnie tutaj. Jeszcze jest tam jedna pomarańczową też maleństwo widać na focie jeden kwiatek z lewej strony.

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:57, 11 maj 2018

Do góry
abiko napisał(a)
Gosia.. patrz mam, przeżył, pachnie

A ja do kompletu mam różowego To też z cyklu "nowości"

Do góry
ivo napisał(a)
Jestem ciekawa ile Ty tam masz tego areału do obrobienia bo mi się zdaje że to hektary są.

Iwonko, znacznie mniej niż Ty. Aż sprawdziłam, ile Ty masz. Mam 10 arów mniej.

Z cyklu "nowości"...
Koniczyna ozdobna zakwitła, na zdjęciu nie wygląda tak ładnie jak w realu, trudny kolor do oddania na zdjęciu.

Do góry
kasja83 napisał(a)

Jak cudnie ujęłaś nową robatę...szczęście na metry kwadratowe

Kasiu

Ten orlik tez ma świetny kolor. Mocny niebieski.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:56, 11 maj 2018

Do góry
Toszka napisał(a)

Jedynym ratunkiem jest podlanie 2-3 wiadrami roztworu Decisu lub Mospilanu. Lać trzeba pomalutku, naokoło tak by woda ze środkiem wsiąkła głęboko w glebę i nasączyła ją preparatem. Procedurę trzeba powtarzać np.raz na miesiąc. Rozchodniki mają dość szeroki i w miarę płytki system korzeniowy w kształcie pająka. promień podlania zależy od wielkości kępy.
Niestety, rozchodniki to przysmak opuchlaków, bo korzenie są grube i mięsiste. Śmiem twierdzić, że rozchodniki wręcz wabią opuchlaki. Podobnie jak łubin.

Toszko, jesteś niezastąpiona.
Śmiem twierdzić, że łubin bardziej W moim ogrodzie

Nie wiedziałam, że te tiarelki pięknie pachną, dopóki nie zaczęłam odchwaszczać w pobliżu

Słoneczny Ogród 11:56, 11 maj 2018

Do góry
Ultraviolet 2018

Do góry
jolanka napisał(a)
Podglądam i podziwiam
Co posadziłaś na tej nowej rabacie?

Jolu, napisałam w odpowiedzi dla Hani Gruszki

Ten orlik ma ciekawy kolor... lawendowy

Z nowości... Mam tojeść ciemnopurpurową

Do góry
abiko napisał(a)
No Gosia jak niezłe mieszkankota rabata.
Rozchodniki od ciebie zjadają mi opuchlaki, wczoraj przesadziłam w nową miejscówkę, no załamka. Twoje cudne kępy a u mnie bida.

Mi zjadają łubiny. Rozchodników nie ruszają. Największa kępa ma teraz ponad 45 cm średnicy... gdzie ja ją przesadzę...?

Patrzę, co tak dziwnie kwitnie mi łubin... podchodzę bliżej, a tu dziewanna jednoroczna. Miałam je dwa lata temu w tym miejscu...

Podmiejski ogródek 11:56, 11 maj 2018

Do góry
Tak sobie w przerwie na kawkę pogryzmoliłam... Ale części z tych roślin nie poznałam osobiście, więc nie do końca znam ich wysokość. A latem ta rabatka wygląda całkiem fajnie
To tylko tak w ramach "rozrywki", bo kompletnie nie potrafię zestawiać roślin. No i też trochę wątpię, czy aż tyle się tam zmieści

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Informuję, że czytelnik nie otrzymał informacji, czym tam tak mieszałaś. Z racji podeszłego wieku brakuje mi w oku ostrości i czuję niedosyt informacji.
Rabata słusznej wielkości. Takie lubię, choć jestem szczęśliwa, że już nie muszę takich obsadzać.
Miłego tygodnia Gosiu.

Mój drogi Czytelniku, słuszna uwaga Na razie pomieszałam brzozy wielopniowe, trzcinnik krótkowłosy, molinię, czyściec Hummelo, psiząb kwitnący na biało oraz derenia Kelsey'a. Dojdzie jeszcze czyściec wielokwiatowy, bodziszki i pewnie coś jeszcze, ale z racji niedzielnej uroczystości nie mam czasu o tym myśleć.

Szerszy kadr na bylinówkę można zarzucić, bo wyrównałam wreszcie ścieżkę.

I truskawki opatulone.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:55, 11 maj 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
......ale podziałane .....fajna rabata się tworzy
na razie tylko fotki oglądam ,ale obiecuję się wczytać bardziej
buziaki
ps . Będziesz u Sylwii ?

Na nowej rabacie nastąpiła przerwa. Musiałam ogarnąć resztę ogrodu, żeby to jakoś wyglądało...

Dalea ruszyła po zimie.

Żeleżniak poszedł w liście, tylko trzy pędy kwiatowe wypuścił.

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Podziwiam, zwłaszcza za całą tą wstępną część mozolną i pracochłonną.
Dopiero dojechałem. Wysłałam priv.

Właśnie tę wstępną część to ja bardzo lubię. Serio.
A na nowej rabacie było jest sporo. Tam był obniżony teren i wysoki poziom wód gruntowych, więc musiałam nawieźć sporo ziemi.

Bylinówka zmienia swoje kolorowe oblicze każdego dnia. Zdjęcia sprzed 5 dni są już mocno nieaktualne...

Do góry
sierika napisał(a)
Nowe szczęścia, no tak, powierzchnia spora więc bedzie sensowna rabata.
Gdyby jeszcze padało co jakis czas odpoczęłoby się od dźwigania konewek, swoją droga to masz zapał nieustajacy do twórczej pracy, zazdroszczę zapału.

Mam taką nadzieję, Ewo... że sensowna...
Na szczęście popadał dwa dni temu tak, że do dziś jeszcze to widać.Ale zanim to nastąpiło poprzykrywałam warzywniak włókniną, nic nie chciało kiełkować, marchew chyba nadal nie skiełkowała. Po niedzieli posieję jeszcze raz.

Zapał jeszcze jest, o dziwo
Słoneczny Ogród 11:54, 11 maj 2018

Do góry
Orliki z zeszłorocznej wymiany ogrodowiskowej akurat w najmodniejszym kolorze

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies