Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Monia81 07:54, 07 cze 2018

Haniu jak dobrze, że piszesz, że już wycinasz te pąki kwiatowe na czosnkach jadalnych, bo miałam się Ciebie pytać kiedy to zrobić, dzisiaj je wytnę ta stipa ci przepięknie świeci na rabatach, urokliwa jest buziaczki
Pszczelarnia 09:22, 07 cze 2018

Czy Alba Meidiland pachnie i czy ma kolce?
mikina34 11:10, 07 cze 2018

Monia81 napisał(a)
Haniu jak dobrze, że piszesz, że już wycinasz te pąki kwiatowe na czosnkach jadalnych, bo miałam się Ciebie pytać kiedy to zrobić, dzisiaj je wytnę ta stipa ci przepięknie świeci na rabatach, urokliwa jest buziaczki

Własnie miałam się Ciebie pytać kiedy to zrobić...
A skoro w temacie warzywek, to kiedy strąki bobu są gotowe do zrywania? Moje wydają się być już spore, ale czytam, że zbiór dopiero koniec czerwca-lipiec i nie wiem czy te moje to tylko w moich oczach takie duże
Gruszka_na_w... 22:05, 07 cze 2018

mrokasia napisał(a)

Zaraz, zaraz, tych pomidorów to jest więcej niż jeden .
Niech te zapylacze nie grymaszą tylko przylatują!!! Jakaś woda się znajdzie, a chętni będą się mogli przejechać na którymś z czterech kotów .

Te 4 koty z pewnością przechylą szalę.

U mnie kot się wałęsa całymi dniami, jedynie pies jest dyspozycyjny.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:11, 07 cze 2018

anka_ napisał(a)
Aaaa... to na tą pięknotkę mam naszykowane miejsce. Przepraszam Haniu, że tak znowu dopytywałam ale straciłam wraz z komputerem wszystkie zapiski. Już zamówiłam- mam nadzieję, że jej się u mnie spodoba.

A ja wreszcie zrozumiałam, że w ocenie róż trzeba się uzbroić w cierpliwość. One rzeczywiście dopiero w 3-4 roku są zadomowione. Ta biała okrywowa była wzorowa już od pierwszego sezonu.Większość dopiero teraz okrzepła.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:19, 07 cze 2018

Kasiu, cieszę się, że Ci się podoba. Szkoda, że tak niewiele mam teraz czasu, żeby przysiąść na ławeczce.

Monia81 napisał(a)
ta stipa ci przepięknie świeci na rabatach, urokliwa jest buziaczki

Moniu, to prawda. Pięknie świeci i faluje na wietrze, ale w czerwcu cieszą też inne roślinki.

mrokasia 22:21, 07 cze 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Haniu, co to za cudny powojnik w tle?
Śliczne ujęcie .
Gruszka_na_w... 22:27, 07 cze 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Czy Alba Meidiland pachnie i czy ma kolce?

Nie znałam odpowiedzi. Ona jest niska. Czworakuję przy niej w okresie bezlistnym. Sprawdziłam. Pachnie lekko, kolce ma niewielkie.

Dla Ciebie wiraż. Róże są po obu stronach.

Czekam jeszcze, żeby mi zarosły drabinki przy ławeczce. Teraz wspina się tam tylko powojnik.

Gruszka_na_w... 22:29, 07 cze 2018

mrokasia napisał(a)

Haniu, co to za cudny powojnik w tle?
Śliczne ujęcie .

To Jackmani. Urósł nad wyraz. W zasadzie to są tam dwa, bo były dwie pnące róże, którym miały towarzyszyć. Obeliski mam za małe.

Gruszka_na_w... 22:36, 07 cze 2018

mikina34 napisał(a)

Własnie miałam się Ciebie pytać kiedy to zrobić...
A skoro w temacie warzywek, to kiedy strąki bobu są gotowe do zrywania? Moje wydają się być już spore, ale czytam, że zbiór dopiero koniec czerwca-lipiec i nie wiem czy te moje to tylko w moich oczach takie duże

Nie da się dokładnie określić, kiedy bób jest zjadliwy. To zależy od terminu wysiewu, siły nasion, pogody. Decyzję podejmuje się po oglądzie i dotknięciu strączka. Powinien być sprężysty, twardy i ma sterczeć do góry. W połowie czerwca eksperymentalnie dokonaj sprawdzenia jednego.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies