Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Doświadczalnia bylinowo-różana 19:31, 20 cze 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Knautia, szałwia i LO

Foteczki pooglądałam i powzdychałam

Do knautii szczególnie, bo nie chciała u mnie wzejść...
A może ją wypieliłam...? Sama nie wiem.

A szkoda, bo tyle miałam nasionek od Ciebie.
Doświadczalnia bylinowo-różana 18:28, 20 cze 2019

Do góry
Knautia, szałwia i LO

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:54, 20 cze 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie widać......chmmmm żeby tak w realu nie było widać, trawnika w miejscach największej wody praktycznie nie mam tylko proch trawa nie wschodzi bo susza.

I na kondycji roślin też widac niestety, właśnie mi Mazan napisał, że braki potasu, wypłukało z ziemi

Ewcia ubawiłaś mnie. Nie daję rady i szałwi nie przycinam wcale Przez to jest morze bo się wysiewa potem jak jest nieciekawa, to rabaty z hortensjami grają pierwsze skrzypce, a jak one kończą szałwia sama zakwita ponownie
By kwitła drugi raz nie musi być cięta i tak powtarza

Nie, jasne że nie musi być cięta. W końcu ona tych zawiązków z przylistków produkuje dużo i non stop praktycznie. Ale... po przycięciu jest ładniejsza, ma ładniejsze liście. Tak samo kocimiętka, a też jej w sumie nie ma musu przycinać

Potas uzupełnisz np. gnojówką z żywokostu, mniszka lekarskiego (liście i dawać nierozcieńczony do gleby) lub paproci Orlicy pospolitej. Popiół drzewny na pewno wiesz
Sprawdź pH ziemi po tym potopie, bo może braki potasu wskazują, że masz zbyt niskie pH.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:09, 20 cze 2019

Do góry
Katkak napisał(a)
Cudnie i świetne łany szałwii

Pamiętasz jak sadziłam roślinki pojedynczymi sztukami, a teraz mam plamy duże wszystkiego:0 same się zrobiły żeby tak ta szałwia chciała w łące wschodzić, a ona nie chce ni hu hu
Małymi krokami-Ogród Wioli 15:00, 20 cze 2019
Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Czerwcowo... kilka fotek
Szałwia niedługo przekwitnie a jeżówki za chwilę zaczną spektakl... uwielbiam ten czas

Derenie IH nie cięte porosły potforry mus za rok je trochę ciachnąć

Ale za to fajne piętra masz.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:49, 20 cze 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Po potopie strat nie widac. Slicznie masz
Jak Ty dajesz rade przyciac tyle szalwi? I w ogole, masz "morze" do przyciecia...

Nie widać......chmmmm żeby tak w realu nie było widać, trawnika w miejscach największej wody praktycznie nie mam tylko proch trawa nie wschodzi bo susza.

I na kondycji roślin też widac niestety, właśnie mi Mazan napisał, że braki potasu, wypłukało z ziemi

Ewcia ubawiłaś mnie. Nie daję rady i szałwi nie przycinam wcale Przez to jest morze bo się wysiewa potem jak jest nieciekawa, to rabaty z hortensjami grają pierwsze skrzypce, a jak one kończą szałwia sama zakwita ponownie
By kwitła drugi raz nie musi być cięta i tak powtarza
Małymi krokami-Ogród Wioli 11:32, 20 cze 2019

Do góry
Czerwcowo... kilka fotek
Szałwia niedługo przekwitnie a jeżówki za chwilę zaczną spektakl... uwielbiam ten czas

Derenie IH nie cięte porosły potforry mus za rok je trochę ciachnąć

Bukowa...kocham
Jeżówki zaczynają

Czarnulki puściły młode listki ,mniam

Małymi krokami-Ogród Wioli 11:12, 20 cze 2019

Do góry
malinia napisał(a)

Sadzonki piękne
A to już się tnie szałwie? Jak szybko znów odbija?

Też mi się podobają
Ta szałwia niedawno sadzona już przekwitła...inna jeszcze tłoczy...
Ścinam ją do zera i odbija w niedługim czasie...u tej już widzę nowe listki przy gruncie...,więc pora na cięcie..
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 22:40, 19 cze 2019

Do góry
Temat nr 2: Limonkowy zawrót głowy, czyli przywrotnik + sesleria + szałwia. Wiem, że na Ogrodowisku jest wielu fanów seslerii jesiennej, więc pewnie się spodoba - ja się zadurzyłam

cdn.
Przerwa na kawę... 21:44, 19 cze 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Bardzo ładne masz to pudełeczko Kielichowiec cudny. Czy on szybko u Ciebie rośnie?
No i ta szałwia Plumosa. Kwitnie non stop bez przycinania, czy ją jednak przycinasz?

Właśnie też się zdziwiłam, że w PL już ferie. U nas wakacje od połowy lipca.
Kielichowiec rośnie wolno. Tego mam od roku i się nie bardzo zmienił na wysokość a bardziej przybrał na gęstości ale to może być złudne. Może ruszyć po dobrym ukorzenieniu czyli za jakiś rok. Z moich obserwacji ogródkowych wychodzi, że w 3 roku rośliny potrafią ruszyć bardzo mocno z kopyta. Mam też kielichowca wonnego i ten jest już 4 lata u mnie. Niewiele się zmienia. Lekko koryguję mu kształt cięciem. Odmiana Aphrodite jest 100 razy od wonnego ładniejsza. Ale też i docelowo krzaczek większy.

Szałwię przycinam na końcu i ona potem znowu kwitnie Ona bardzo długo jest taka fajna. Lubię ją bardzo mimo wylegiwania na rabacie.

Wakacje już są. Nawet wcześniej niż miały być bo uchwalili zakończenie roku przed Bożym Ciałem a nie po jak miało być pierwotnie.
Przerwa na kawę... 15:29, 19 cze 2019

Do góry
Bardzo ładne masz to pudełeczko Kielichowiec cudny. Czy on szybko u Ciebie rośnie?
No i ta szałwia Plumosa. Kwitnie non stop bez przycinania, czy ją jednak przycinasz?

Właśnie też się zdziwiłam, że w PL już ferie. U nas wakacje od połowy lipca.
Przerwa na kawę... 12:32, 19 cze 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
u ciebie fajny jest ten kącik z krzesełkami i ceglaną ścianą. Miałam się zapytać, czy ją jakoś reanimować może kiedyś będziecie (malować lub ściągać farbę) bo ona sama w sobie jest mocno klimatyczna.

A takich zawilców lokalnie u nas nie widziałam ale na www są, ładne są.

Ostatnio u Lucy bardzo mi się podobała szałwia okręgowa

Mysmy ja juz reanimowali, uzupelenilismy wypelnienia itd. Prawie cala byla kiedys pomalowana na bialo, bo sobie pierwsi wlasciciele cos w rodzaju taniej przybudowki zrobili, w latach 40-50ych,ktora pozniej rozebrano. Myslelismy by odczyscic z farby, bo taka byla ostatnia czesc, ale tam jest zbyt ciemno na zwykla ceglana sciane. Ale moze kiedys zmienimy zdanie, na razie lepiej wyglada na zywo niz na zdjeciach. Mamy w planach zmiane elewacji domu, bo jest mocno paskudna, ale na razie finanse i takie tam

A zawilce kup, razem z szalwia okregowa, tylko ona dosc wysoka.

ladny masz widok na swoje pudeleczko
Między polem, a lasem. 11:48, 19 cze 2019

Do góry
kasiab napisał(a)

Kasiu super pomysł! Mnie się podoba szałwia z sesleria ale wydaje mi się że róże możnaby podsadzic jakimiś carexami i punktowo wsadzić szałwię/liatry...

A może mniej wymagające (dla mnie róże są boskie ale przerażające i strasznie się boję je sadzić) hortensje bukietowe, trawy i jeżówki?

Te zestawy jak najbardziej biorę pod uwagę. Mam tylko problem z ich rozplanowaniem
Przerwa na kawę... 08:55, 19 cze 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
ja dużo później kończę dzień i wstaję o 6-tej. Przynajmniej powinnam. Dobrze, że mam możliwość pójścia do pracy o dowolnej praktycznie porze. Bo dziś nie wstałam

Tam na środku jest szałwia plumosa

Ja też miałam dziś ogromny kłopot żeby wstać. Ale jakoś się zwlekłam.
Kupiłam w zeszłym roku tę szałwię i mi nie przyjęła się. Chyba. W niedzielę to miejsce pieliłam i jej nie było.... chyba że ten jeden niezidentyfikowany pęd szałwii... no nic. W każdym razie, nawet jak jest, to jeszcze nie kwitnie. Polecę dziś jej poszukać

Jeszcze jesteś w domu? Pada u nas? Bo w Śródmieściu całkiem ładnie deszczyk sobie poczyna
Między polem, a lasem. 08:40, 19 cze 2019

Do góry
kawa8002 napisał(a)

Ten pomysł mi się podoba.
Róże jak najbardziej. W tym roku inne małe koło obsadziłam Bonicą, a w środek dałam 5 rajskich jabłoni.
Może mniejsze powtórzyć, a większe obsadzić trawami/hortensją a przed nimi szałwię czy liatrę?

Kasiu super pomysł! Mnie się podoba szałwia z sesleria ale wydaje mi się że róże możnaby podsadzic jakimiś carexami i punktowo wsadzić szałwię/liatry...

A może mniej wymagające (dla mnie róże są boskie ale przerażające i strasznie się boję je sadzić) hortensje bukietowe, trawy i jeżówki?
Przerwa na kawę... 08:37, 19 cze 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
ja dużo później kończę dzień i wstaję o 6-tej. Przynajmniej powinnam. Dobrze, że mam możliwość pójścia do pracy o dowolnej praktycznie porze. Bo dziś nie wstałam

Pierwszy raz widzę
Bardzo mi się podoba
Ona wieloletnia jest ?
Przerwa na kawę... 08:29, 19 cze 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
szałwia plumosa

właśnie zachwycałam się nią u Ani Kwartet

Przerwa na kawę... 08:03, 19 cze 2019

Do góry
April napisał(a)

Wcale się nie dziwię. Piękny widok. Choć to raczej bombonierka niż pudełeczko

Podziwiam cię że jeszcze o tej godzinie masz siłę fotki wstawiać.
Inna sprawa że mnie regularnie 4 z minutami budzą maszyny rolnicze od kilku dni. Ach ta moja wieś... Jak nie ptaki to...

ps. tam na środku masz celozje posadzone?

Liliowo i kolorowo:) 22:57, 18 cze 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)

Rozumiem że to szałwia. Ładnie rośnie u Ciebie. Ale to ta wyższa, też mam choć może inną odmianę. Nie wiem czy z szałwiami nie dam sobie spokoju albo będę szukać docelowego właściwego miejsca.

U mnie dosyc ladnie kwitną, gorzej moze bedzie po ulewnym deszczu, oby nie. Fajny akcent w ogrodzie, tak jak lawenda.

Ogród z rzeźbą 20:19, 18 cze 2019

Do góry
Zakwitła szałwia na słonecznej. Przenosiłam Caradonnę i siewki. Albo mam siewki innej szałwi, albo caradonna nie powtarza dokładnie cech. Łodyżki siewek nie są podbite fioletowym kolorem. W pobliżu miałam jeszcze szałwię Marcus, ale ona niziutka. Mogą być też Compacta Deep Blue.
Na razie oznaczyłam Caradonnę, resztę trzeba będzie przesadzić.

Rzucik ogólny na słoneczny przechowalnik

I mniejsze "wycinki"

Nie wiedziałam, że mszyce uwielbiają przegorzany

Na razie się nim zachwycam, choć dziewczyny dziwiły się, że kupuję

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies