Danusiu, co za miłe odwiedziny! Ale niespodzianka .
Uff, czyli jest nadzieja! A hortensja poradzi sobie sama i wstanie, gdy wyschną kwiaty, czy będę musiała jej pomóc i je podwiązać?
Bo ja nadal nie wyszłam do ogrodu, nie wiem, co tam jeszcze zastanę.
Danusiu, mam problem z gęstością nasadzeń na tym fragmencie rabaty:
Rosną tam 4 hortensje bukietowe "miś polarny", posadziłam je równo co metr od siebie. Po prawej stronie hortensji jest świerk serbski, też w odległości jednego metra.
Za hortensjami, w odleglości 70cm mam cisy.
Czy to nie za gęsto jest? Chcę dosadzić między hortensje miskanty - dwa po bokach i jeden na środku (między 2 i 3 hortensją). Będzie dobrze? Bo nie wiem, czy nie powinnam wykopać jednej hortensji i reszty nie posadzić luźniej...
Warto ocalić różę, ja ostatnio ocaliłam polną różyczkę, wyrosła na gołym polu... z nasionka? z gałązki? nie wiem. Grunt, że Witek ją na moją prośbę ocalił, nie mieliśmy łopaty, nic, więc wykopał patykiem i posadziliśmy na bazie, rośnie sobie i wypuszcza, zasiliłam obornikiem granulowanym. Robimy zakłady jaki kolor kwiatów będzie
Myślę, że przedsteawię moją różyczkę polną jak zakwitnie
Niepożądane i bardzo groźne chwasty jednoliścienne, ten drugi to zapewne chwastnica jednostronna, jest to chwast praktycznie nie do zwalczenia. Opanuje cały trawnik i go zniszczy.
Przyłóż się do wyrywania bo to nie żarty, musi zniknąć. Inaczej nici z trawnika.
Tę rabatę pod sosnami trzeba nieco podnieść, rabata stanie się ładniejsza, trójwymiarowa, przy pniach wgłębniki żeby nie zasypać. Pasują tutaj grupy różaneczników, azalii, hortensji, traw, wrzosowisko w dużej masie wrzosy, wrzośce i inne kwaśnolubne.I musi być tego sporo, teren podsypany próchnicą kwaśną, torfem kwaśnym aby stworzyć dobre warunki dla rozwoju roślin i oczywiście musi być dobrze podlewana, przynajmniej w początkowym okresie, bo w korzeniach sosen nic ni urośnie.
Zapewne mają matę p. chwastom pod kamyczkami, to nie są dobre warunki dla korzeni
Zapewne mają szkodniki - przędziorki, co powoduje opadanie i zasychanie igieł, dlatego ten świerk jest u mnie w niepolecanych
Zapewne za mało wody, stąd dodatkowo pogłębia się efekt zasychania
Tu mają być jakieś wysokie drzewa. Jeszcze nie mam konkretnej koncepcji. Podobają mi się Umbry lub klony i nie wiem czy te drzewa będą do całości pasowały
Z kolei co dać w miejsce tych brabantów by pasowało do drzew powyżej i cyprysów poniżej?
Wysokość tych roślin powinna być nie mniejsza niż rosną w tej chwili brabanty.
Bezproblemowe byłyby smaragdy ale jak to by się miało do reszty ?
Nie, to pełnik, ale nie o taki pomarańcz chodzi. To bardziej żółty jest.
Ewa, wprowadź pomarańczowe detale, dodatki nie tylko kwiaty.
Szukaj wszędzie czegoś wyjątkowego, obeliski pomarańczowe, rzeźba pomarańczowa.
Do pomarańczu będzie też pasowała Stipa.