Stożki dorwałam na targach , nie mogłam się oprzeć
Miskant planuję Morning light, żeby dodać zwiewności miedzy tymi stożkami
Myślę że miejsca tam jest ok, a na brzegach jakieś mniejsze rośliny okrywowe bardziej , wypełniające.
Może opaska z trzmeliny, przed hortensjami nie wiem jeszcze ?
Fajnie to wyszło!
Co do planu nasadzeń rozważ:
- między hortkami a tujami wyższe trawy - miskant morning light albo variegatus. Osobiście wolę ml, bo v się "rozkracza" Tak, czy inaczej fajnie świecą na tle ciemnej zieleni
- przed hortkami nie robiłabym chyba jednolitego pasa żurawek na takiej długości - może pomieszać żurawki, dalej jakieś trawki, szałwia? Nie wiem, co lubisz?
- brzozy nie dwie, jeśli już to trzy, a najlepiej pięć W brzozach sprawdzonym połączeniem są rozchodniki z rozplenicami, jeżówkami. Dobrze jest mieć też coś zimozielonego - bukszpan, kosodrzewiny?
No nie wiem, co Ci doradzić, bo ja w planowaniu słaba
Mam byliny typu irysy, liliowce, 3 rozchodniki niziukie zadarniające, rozchodnik okazały, rozchodnik kaukaski, orliki, malwy, cesarską koronę( przekopywałam więc ma ze 20-30cm obecnie), barwinek, fiołki białe i niebieskie, wiesiołek żółty, smagliczka, gipsówka, zawilec japoński ,łubin, szafirki, serduszka wspaniała, trawę mozgę ale ona ekspansywna to trzeba mieć warunki, goździki, maliny polka, truskawki, zielone żurawki krwiste, duża piwonia czerwona/biała i pewnie jeszcze kilka roślin się znajdzie jeśli zapytasz po za trawami .
Głównie interesuje mnie miskant Graclimus w ilości 3-5 sztuk.
Dodatkowo do zapełnienia paczki interesuje mnie miskant Variegatus, carex bronze, konwalnik, hosta patriot, rozchodnik matrona, Carex Frosted Curls, miskant zebrinus, lawenda minimum 10szt.
Nie wiem czy ci się podoba tak mi jakoś wpadło do głowy na poczekaniu To drzewo z białymi kwiatkami to akacja albo glediczja - odmiana nie taka pospolita co dorasta do 15m tylko taka wiesz mniejsza
To bordowe to klony japońskie, jasno zielone rośliny pod drzewem to rozplenice, za tą jedną jest miskant. To miniaturowe drzewko na pniu to lilak, z tyłu przy ławeczce hortensja piłkowana i ogrodowa.
Popytaj jeszcze bo narzuciłem tylko taki mój luźny pomysł
Gosiu przykro się na to patrzy i ja mam nadzieję że rośliny jeszcze się pozbierają ale kwiatów i owoców to na niektórych nie będzie , lecę pozabezpieczać moje bo i u mnie są już poszkodowane (choć chyba nie tak jak u Ciebie) a tej nocy ma być podobnie . Ruszył u mnie miskant Memory i ścięło mu wszystkie nowe źdźbełka - myślisz że wypuści nowe?
Tytuł świetny ale u mnie narazie to bardziej by pasowało Palikowo albo w krainie palików - roślinki maleńkie a te paliki takie wielkie powbijałam .
Muszę sobie gdzieś zapisać - może za parę lat .
Na skrzydełka trzeba troche poczekać, mi się wogóle ta trzmielina nie podobała przez pierwsze ok 3-4 nie podobała - no ale teraz jest coraz lepiej - tylko muszę ją przesadzić a podobno nie lubi tego.
Kasiu siewek nie widziałam ale ja grubo ściółkuję ale na jesieni to on mi wypuścił masę małych odrostów z korzonkami - ten czarny i on rośnie i kwitnie jak szalkony, ten drugi spokojniejszy jest ale jak tylko znajdę siewkę lub odrost to masz załatwioną . Na zielonego chętnie się piszę ale mi jeden spokojnie wystarczy .
No już nie przesadzaj Ty za to hostowo - paprociowo jesteś obczajona .
Ja też za pierwszym razem musiałam googlować
Tak to ta niesamowita mutantka, marzy mi się grupka takich lilii obok siebie .
Obiecane fotki kasztanka:
W tym roku muszę koniecznie zrobić zdjęcia kasztanowcom kwitnącym na czerwono (podejrzewam że to kasztanowce Krwiste) przy drodze którą często jeżdżę, są trzy obok siebie zawsze niezawodnie kwitną i są przepiękne - jak bym miała jeszcze miejsce . . .
Tylko jak jadę to mi się zawsze spieszy a w czasie jazdy fotki kiepskie ale w tym roku to już muszę .
Nowa rabatka, czosnki rosną jak szalone
Większość tej trawy jest jeszcze do usunięcia tylko ja jak zwykle nie wyrabiam się .
Ruszył miskant Memory
Reniu
boję się dzielić te moje rozplenice
takie marniuchne jeszcze
Asia no to super że ci stipa wzeszła
u mnie żadna nie przeżyła mimo że wcześniej była zielona - rzeczywiście marzec najgorszy dla traw
Martusiu - no wiesz to tak jak mi
wysiałam ostróżkę i tez nasiona jakieś trefne
Paulinko- ściągnęłam darń do końca
to znaczy nie tak do końca ale pewnie tyle w tym roku
coś podłubałam posadziłam
ogrodziłam siatką i ciemność mnie zastała
Ania - dzięki za info o klonie bo już się zaczęłam martwić
Ania - no super że masz
Kasia - miskant moze się jeszcze obudzi, moj wypuścił dopiero 1 zielone
Stipę też siałam pierwszy raz. Trochę późno bo w marcu. Na razie zaczęła się dzielić to przesadziłam każdą w osobną doniczkę. Czy się uda to nie wiem. Rozplenice u mnie żyją ale 1 miskant bez oznak życia.
Kamila jak potrzebujesz więcej rozplenic to wysiej ją.
Zbierz jesienią, zimą puszki z nasionkami i wiosną wysiej. Ja w ten sposób mam gotowych do wysadzenia 16 szt i to właśnie chyba Moudry lub big boy już nie pamiętam
Hej dziewczynki hi hi
Śś mają coś w sobie niewątpliwie
Asia jeszcze nie pokazywałam gdzie sadzona
Makusiu super że dałaś się namówić
Mój klon jeszcze nie zmartwychwstał
Psy złamały mi jedna gałązkę heptacodium
5 hortek nie daje oznak życia
Rozplenica moudry chyba zgniła szkoda mi już baaardzo
Inne rozplenica puszczają miskant też obiedka nie
Powojnik i Montana Rubens i Mayleen mają pączki
Trawy ruszyły, najbardziej miskant (podobno odmiana "Daria" )- jest w trakcie przeprowadzki
Tawułka
Zielone listki wypuszczają też paprocie - uwielbiam
Hosty również pokazują ząbki