Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

mrokasia 14:40, 02 cze 2017

Makusia napisał(a)
Jak symetria bez choiny, jak na całej hortensjowej najniższe piętro to choiny???

Zrób pani lepsze zdjęcie, bo na tamtym słabo widać co tam jest
Ja myślałam, że od muru idzie miskant, przed nim hortka a przed nią najniżej żurawka
Ale ja to ślepawa jestem...
Makusia 14:59, 02 cze 2017

OBWIESZCZENIE:

1) cisy baccata

2) Miskanty Gracillimus

3) Hortensje Limelight

4) choiny jeddeloh

5) strefa decyzyjna w zakresie: być, czy nie być, a jeśli być, to co

1+2+3+4+5= rabata tzw. hortensjowa
makadamia 15:04, 02 cze 2017

Ja obstawiam hortensje + jeddelohy

Nawet jak przykryją - to cóż to szkodzi (chyba że choiny jak buksy - nie są "przytulaśne")

A wczesną wiosną, jak ani hortensji ani traw nie będzie, to będzie choina
Makusia 15:16, 02 cze 2017

makadamia napisał(a)
Ja obstawiam hortensje + jeddelohy

Nawet jak przykryją - to cóż to szkodzi (chyba że choiny jak buksy - nie są "przytulaśne")

To pragmatyczne (jakby to powiedziała HAnia) podejście przemawia do mnie, zwłaszcza, że jest tożsame z moją wizją
Kawa 15:16, 02 cze 2017

makadamia napisał(a)

oo totototo
Makusia 15:20, 02 cze 2017

Kawa napisał(a)

oo totototo

o to toto właśnie loto
mrokasia 15:27, 02 cze 2017

Jeny, wyguglałam sobie tę choinę. Ona karłowa jest! A ja myślałam, ze coś w rodzaju cisa baccata.
No to też jestem za hortką + choiną .
natka098 15:37, 02 cze 2017

Oj dzieje się u Ciebie. Pomysły na nowe rabaty. Ja jestem za tą hortką pod strażnikiem. Jak choina się zmieści to też. Fajnie się połączy.
Toszka 20:32, 02 cze 2017

Makusia napisał(a)

Przesłonę. Żywopłotem niekoniecznie chcę to nazywać, bo raczej nie dożyję do tego etapu...

Jak ściemnieją przyrosty to tniesz dwa boki, płasko, wąsko. Boczne gałązki skrócić dla rozkrzewienia. Ale ja bym ich jeszcze w tym roku nie cięła. Niech w spokoju, bez pobudzania części zielonej korzenią się. Obetniesz w połowie marca.
Gruszka_na_w... 21:47, 02 cze 2017

Makusia napisał(a)

To pragmatyczne (jakby to powiedziała HAnia) podejście przemawia do mnie, zwłaszcza, że jest tożsame z moją wizją

Już od pierwszego twego wpisu na temat przedłużenia hortensjowej wiedziałam, jaki będzie koniec dyskusji.

Podświadomością swoją wyczuwam, że mamy podobne charakterki.
Sądzę, że to dobry wybór- hortensje i jeddelohy. Jesienią dosadzisz jeszcze tulipki i masz estetyczna całoroczna rabatę. Trawy już bym tam nie wpychała. Te duże choiny, które zamierzasz kupić, i tak trzeba by było ciachnąć ostro, jeśli miałaby być z nich żywopłotowa ściana. Podlewaj te, co masz wsadzone (choiny lubią wilgotne podłoże) i delikatnie przycinaj w celu zagęszczenia. Urosną szybciej niż myślisz.
Za zaoszczędzone pieniądze kup ładne drzewka na ten wyniesiony trójkąt.

Ta choina ze zdjęcia wygląda dołem jeddelohowato, tylko jeden pęd jej tak wyskoczył wbrew naturze. Może ją ciachnąć?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies