Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:25, 09 lip 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Ja doszłam do wniosku, że dosadzę na podokiennej białych jeżówek, w dwóch-trzech miejscach. Smutna teraz ta rabata bardzo a do kwitnienia limki i rozchodników jeszcze trochę. Szałwia zakwitnie jeszcze raz ale też jej jeszcze chwilę zajmie. Jeżówki trochę rozświetlą tę rabatę.

Uwielbiam białe jeżówki.

A ja w ramach akcji "Ratujmy kwiaty z marketów" nabyłam goździki. Wrzosy mi w tym miejscu wyginęły.

Mój ogrodowy pamiętnik 17:54, 09 lip 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Wiem, że to odstrasza. Ale to jest jedyna moja jednoroczna roślina na rabacie więc te kilka sadzonek wsadzam. Z jednej sadzonki w pojemniku P9 (dosłownie jeden badylek) rośnie kępa 40-50 cm szeroka. Nie tnę, nie nawożę i wsadzam do byle jakiej ziemi a kwitnie prawie do zimy. Taki fajny wynalazek .

Taka szałwia to super jest jako jakiś wypełniacz mniej lub bardziej tymczasowy .
Mój ogrodowy pamiętnik 17:08, 09 lip 2019

Do góry
sierotka napisał(a)
Omszona nie czasem ?
Ha ha
Konkretnie Paniusia te granatowe to szałwia ?czy przetaczniki ?

Bogusiu kochana masz rację . Więc do konkretów.
Jednoroczna szałwia omączona. Niepopularna bo jednoroczna. Ja ją lubię bo kwitnie do jesieni bez przycinania. Na sianiu się nie znam więc kupuję na wiosnę sadzonki po 7 zł, z których każda tworzy sporą kępę.

Przetaczniki Marietta wysokie a z przodu niskie First Glory, które dopiero zaczynają kwitnąć.

I przetaczniki Christa też dość wysokie. Szałwie omszone pocięłam po kwitnieniu więc czekam na kolejne kwitnienie.

Mój ogrodowy pamiętnik 16:41, 09 lip 2019

Do góry
Omszona nie czasem ?
Ha ha
Konkretnie Paniusia te granatowe to szałwia ?czy przetaczniki ?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:41, 08 lip 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zawsze w lipcu mam wrażenie, że mi ogród zmizerniał. Po tej majowo- czerwcowej eksplozji jakoś tak dziwnie się robi. Muszę się przyzwyczajać do nowych widoków.

Ja doszłam do wniosku, że dosadzę na podokiennej białych jeżówek, w dwóch-trzech miejscach. Smutna teraz ta rabata bardzo a do kwitnienia limki i rozchodników jeszcze trochę. Szałwia zakwitnie jeszcze raz ale też jej jeszcze chwilę zajmie. Jeżówki trochę rozświetlą tę rabatę.
Doświadczalnia bylinowo-różana 11:34, 08 lip 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

O mamo, jak cudnie!!!
Wszystkie odmiany lawendy zimują u Ciebie???

Dzięki Fajnie, że Ci się podoba. Wszystkie te lawendy zimują. Ogólnie nie mam problemów z zimowaniem lawendy. Nawet ta szałwia różowa zimuje. Jedynie Lavandula stoechas nie zimuje.
Mirkowy ogród (początki) 21:58, 06 lip 2019

Do góry
Szałwia przycięta ,bałam się na tę suszę ciąć niżej.

Oregano bardzo mi się rozrosło ,podzielę go na wiosnę i zrobię z niego żywopłot w warzywniaku.

Rozchodnik nn.

Kocimiętka Wolkers Love jeszcze kwitnie.Zwykła już przycięta .

Ogródek warzywny na balkonie 21:25, 06 lip 2019

Do góry
Dzisiejsze zakupy: miniatura budleja Dawida buzz lavender, osteospermum i szałwia omączona 2 szt
Ogrodowo zakręcona. 07:57, 06 lip 2019

Do góry
Dorii napisał(a)
Teraz to już za puźno ale może na przyszły rok się przyda. Moim zapełniaczem jest szałwia powabna. Szczególnie w drugiej części sezonu fajnie wygląda i zapełnia puste miejsca. Pierwsze nasiona kupiłam i zasiałam w domu. W tym roku miałam pełno siewek bo nie posprzątałam jesienią krzaczków. Do tego zebrałam najbardziej mi się podobające fioletowe i wysiałam na zewnątrz w dużej donicy. Teraz upycham tam gdzie mi się robią prześwity. Tanie i ładne moim zdaniem.

Już mniej ekonomicznie ale jeszcze w tym roku możesz to zrobić to kupić sadzonki jednorocznych.

Ostatnie zdjęcie z 30 października
ale cudna! Dorii mogłabyś wysłać mi nasiona? Jak wysoka rośnie?
Ogrodowo zakręcona. 22:45, 05 lip 2019

Do góry
Teraz to już za puźno ale może na przyszły rok się przyda. Moim zapełniaczem jest szałwia powabna. Szczególnie w drugiej części sezonu fajnie wygląda i zapełnia puste miejsca. Pierwsze nasiona kupiłam i zasiałam w domu. W tym roku miałam pełno siewek bo nie posprzątałam jesienią krzaczków. Do tego zebrałam najbardziej mi się podobające fioletowe i wysiałam na zewnątrz w dużej donicy. Teraz upycham tam gdzie mi się robią prześwity. Tanie i ładne moim zdaniem.

Już mniej ekonomicznie ale jeszcze w tym roku możesz to zrobić to kupić sadzonki jednorocznych.

Ostatnie zdjęcie z 30 października
Ogrodowo zakręcona. 21:00, 05 lip 2019

Do góry
Wiem, wiem, nie chcę gąszczu na siłę, tylko bardziej myślę o tym, żeby rośliny zazębiały się kwitnieniem.

Od posadzenia szałwie i gaura znacznie powiększyły swoje kępy. Nawet nie wiem, czy lekko nie będę musiała róż rozsadzić w przyszłości.

To zestaw róże, ostróżki, gaura, szałwia i sesleria są w porządku na tej rabatce?
Ogrodowo zakręcona. 20:00, 05 lip 2019

Do góry
Magdo zaraz szałwia się zbierze, róże urosną i zmężnieją... Jak chcesz coś dosadzic to może jakieś trawy albo żurawki?
Przerabianie ogródka pod swój gust 08:42, 05 lip 2019

Do góry
Witaj Kasiu. Przyszłam do Ciebie z wątku o jeżówkach. Masz ładne zestawienia roślin i bardzo gustowną biżuterię ogrodową.
Zaintrygowała mnie ta roślina, czy to jest szałwia ?

Czubajkowy Ogród 21:47, 04 lip 2019

Do góry
Przy pieńku urosły takie dorodne grzyby

Szałwia sprezentowana przez sprzedawcę podczas ostatniej wystawy Zieleń to życie - a mówią, że tylko kradzione dobrze rośnie

Blaski i cienie nowego życia 15:02, 04 lip 2019

Do góry
ewsyg napisał(a)
Ula, te ostróżki są bylinami. Rosną jak szalone i same się sieją.

Ale Ty masz super ziemię. Byś nie chciała widzieć mojej letniej skorupy glinobeton!...szałwia się męczy a co dopiero takie delikatne rzeczy.
Jestem zdziwiona że przetaczniki wytrzymują suszę i stoją sztywno są idealne...podejrzewam że gdyby długo padało trzeba by je wycinać....więc trochę zmieniłam kierunek dobierania roślin.

Ogród z łezką II 20:46, 02 lip 2019

Do góry
elka_ napisał(a)

Kasiu, to niebieskie na brzegu, to szałwia czy przetacznik?

To szałwia, kompaktowa.
Ogród z łezką II 18:36, 02 lip 2019

Do góry
Kindzia napisał(a)

Kasiu, to niebieskie na brzegu, to szałwia czy przetacznik?
Ogród z łezką II 17:37, 02 lip 2019

Do góry
paradas napisał(a)
Dziękuję za odpowiedź o różach.
Ale piękne jeżówki, każda inna Strasznie mi się podobają w tym roku.
Rabata koło jest świetna, te połączenie róż i szałwii ( to szałwia prawda? ) wygląda równie dobrze co róże+lawenda. To bonica?

Tak, to szałwia compacta i Baronessy. Polecałam Ci te róże

Jeżówki u mnie różnie chcą rosnąć, ale z całą pewnością mogę powiedzieć, że mój ogród to nie jest dla nich najlepsze miejsce na świeie. Ale dosadzam, też je lubię
Ogród z łezką II 08:27, 02 lip 2019

Do góry
Dziękuję za odpowiedź o różach.
Ale piękne jeżówki, każda inna Strasznie mi się podobają w tym roku.
Rabata koło jest świetna, te połączenie róż i szałwii ( to szałwia prawda? ) wygląda równie dobrze co róże+lawenda. To bonica?
Czubajkowy Ogród 22:16, 01 lip 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Miałam napisać, że to może szałwia okręgowa. Przynajmniej podobna.

Szałwia ma zupełnie inne liście
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies