Bogusiu kochana masz rację . Więc do konkretów.
Jednoroczna szałwia omączona. Niepopularna bo jednoroczna. Ja ją lubię bo kwitnie do jesieni bez przycinania. Na sianiu się nie znam więc kupuję na wiosnę sadzonki po 7 zł, z których każda tworzy sporą kępę.
Przetaczniki Marietta wysokie a z przodu niskie First Glory, które dopiero zaczynają kwitnąć.
I przetaczniki Christa też dość wysokie. Szałwie omszone pocięłam po kwitnieniu więc czekam na kolejne kwitnienie.
Ja doszłam do wniosku, że dosadzę na podokiennej białych jeżówek, w dwóch-trzech miejscach. Smutna teraz ta rabata bardzo a do kwitnienia limki i rozchodników jeszcze trochę. Szałwia zakwitnie jeszcze raz ale też jej jeszcze chwilę zajmie. Jeżówki trochę rozświetlą tę rabatę.
Dzięki Fajnie, że Ci się podoba. Wszystkie te lawendy zimują. Ogólnie nie mam problemów z zimowaniem lawendy. Nawet ta szałwia różowa zimuje. Jedynie Lavandula stoechas nie zimuje.
Teraz to już za puźno ale może na przyszły rok się przyda. Moim zapełniaczem jest szałwia powabna. Szczególnie w drugiej części sezonu fajnie wygląda i zapełnia puste miejsca. Pierwsze nasiona kupiłam i zasiałam w domu. W tym roku miałam pełno siewek bo nie posprzątałam jesienią krzaczków. Do tego zebrałam najbardziej mi się podobające fioletowe i wysiałam na zewnątrz w dużej donicy. Teraz upycham tam gdzie mi się robią prześwity. Tanie i ładne moim zdaniem.
Już mniej ekonomicznie ale jeszcze w tym roku możesz to zrobić to kupić sadzonki jednorocznych.
Witaj Kasiu. Przyszłam do Ciebie z wątku o jeżówkach. Masz ładne zestawienia roślin i bardzo gustowną biżuterię ogrodową.
Zaintrygowała mnie ta roślina, czy to jest szałwia ?
Ale Ty masz super ziemię. Byś nie chciała widzieć mojej letniej skorupy glinobeton!...szałwia się męczy a co dopiero takie delikatne rzeczy.
Jestem zdziwiona że przetaczniki wytrzymują suszę i stoją sztywno są idealne...podejrzewam że gdyby długo padało trzeba by je wycinać....więc trochę zmieniłam kierunek dobierania roślin.
Tak, to szałwia compacta i Baronessy. Polecałam Ci te róże
Jeżówki u mnie różnie chcą rosnąć, ale z całą pewnością mogę powiedzieć, że mój ogród to nie jest dla nich najlepsze miejsce na świeie. Ale dosadzam, też je lubię
Dziękuję za odpowiedź o różach.
Ale piękne jeżówki, każda inna Strasznie mi się podobają w tym roku.
Rabata koło jest świetna, te połączenie róż i szałwii ( to szałwia prawda? ) wygląda równie dobrze co róże+lawenda. To bonica?