Bawarka
13:23, 18 cze 2018
Dana, prosze bardzo
Paluchy, czyli ogolnie wszystkim zwane jako wilczki, rosna przy glownym pedzie, a poczatkiem galazki z liscmi.
Zawsze je obrywamy i wyrzucamy, bo nie sa wartosciowe dla nas. W tamtym roku jednak, zupelnie przez przypadek, z takiego oberwanego wilka/palucha, wyrosl mi calkiem fajny krzak pomidora
Wilki obcinamy ostrym, sterylnym nozykiem ( by uchronic ,, matke,, od chorob grzybowych, oraz, by rana po cieciu szybciutko sie zagoila. ( Szczerze? Ja uszczykuje paznokciem i nic zlego mi sie ...im sie
Kiedy obcinamy? Mysle ze najlepiej do polowy czerwca, po to, by krzaki zdazyly z owocami do pierwszych przymrozkow. W szklarniowych warunkach mozna i pozniej.
Obcinam, gdy wilczki maja okolo 10 cm wysokosci, moim zdaniem, sa wtedy najlepsze. Na zdjeciu ponizej pokazuje jedna sadzonke wieksza i jedna mniejsza. Obie sie przyjely.
Nastepnie wsadzam je do wody, do tygodnia powinny wypuscic korzonki, a wtedy sadze je juz, bezposrednio do miejsca docelowego.
Jezeli mam w domu wyciag z pestek grejfruta, to dodaje do wody, jezeli nie, to mozna dodac tez ukorzeniacza, lub ...Nic
Napewno jest to duza oszczednosc i czasu i pracy i pieniedzy
Zobaczymy co mi wyjdzie w tym roku w mojej pomidolandii