Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 22:44, 17 cze 2018

Hahahah "Będzie pani zadowolona"

Chodzi mi po głowie ten płot od drogi gminnej- powinien w miarę od wzroku przechodniów osłonić, trochę zahamować wiatry i mogłabym ograniczyć zielone ściany i pasy iglaków. Jakoś wciąż mi się gryzą te serby w pasie na skarpie ehhh. A takie wisienki, Jabłonki i swidosliwy by ładniej chyba wyglądały?
Toszka 22:47, 17 cze 2018

Ściana żywopłotowa jak urośnie jest tylko...ścianą Zupełnie inaczej ją się postrzega (w praktyce - nie postrzega) jak rabaty buchają przed żywopłotem.
Roocika 22:51, 17 cze 2018

Toszka napisał(a)
Ściana żywopłotowa jak urośnie jest tylko...ścianą Zupełnie inaczej ją się postrzega (w praktyce - nie postrzega) jak rabaty buchają przed żywopłotem.

Kurcze, wiem... tylko mi na szczycie tej skarpy jakoś nic nie leży... nie wiem co robić, a ogrodzenie trzeba robić już za chwilę już za momencik
Pod drewniane trzeba inne słupki...
Toszka 23:04, 17 cze 2018

Pisałam już ci (pisałam?), że ja na tej skarpie bym cisy posadziła, bo korzenia się głęboko i warunki wodne na skarpie nie będa dla cisa problemem. Obawiam się, że dla świerka o płytkich korzeniach może być to jednak utrudnienie życia.
Roocika 23:19, 17 cze 2018

Toszka napisał(a)
Pisałam już ci (pisałam?), że ja na tej skarpie bym cisy posadziła, bo korzenia się głęboko i warunki wodne na skarpie nie będa dla cisa problemem. Obawiam się, że dla świerka o płytkich korzeniach może być to jednak utrudnienie życia.

Tak Toszko musimy coś zdecydować... na górze skarpy Cisy, a tam gdzie skarpa schodzi w dół w stronę bramy choiny i serby po obu stronach wjazdu ? Po jednym serbie z każdej strony? Nie no obrazki muszę porobić. Przy rzeczce plan powstał, też muszę narysować
Toszka 23:26, 17 cze 2018

No ja też wzrokowiec...ty piszesz "skarpa schodzi w dół w stronę bramy", a ja nie wiem jak to zwizaulizować...
Roocika 12:49, 18 cze 2018

To tam, gdzie narysowałam serby na zdjeciu-te trójkąty.
Edit.
Tutaj gdzie miałyby być serby- jest teren poniżej drogi gruntowej (na zdjęciu nie widać), może zamiast części pasa serbów i cisów dać jeszcze choinę.

Czyli od prawej (gdzie brama)do lewej (na północ): serby, choiny, cisy.
Tylko zgodnie z tym co Toszko napisałaś, nie wiem czy choiny będą tam chętnie rosły.
Przed tym tłem dałabym od prawej do lewej: świdośliwę przed świerkami, jabłonkę Olę, dalej ze 3 pissardi nieszczepione, pod nimi hortensje vanilki (bardzo mi się podobają).
Czy taka koncepcja byłaby ok (wiem obrazki by się przydały)? Jeżeli w przyszłym sezonie przygotujemy ziemię na skarpie, to na przyszłą wiosnę (ojeju 2020 r.) będzie można sadzić).
Roocika 15:32, 19 cze 2018

Piaskownica

Teraz trzeba wymieszać.
Zakrecona 19:36, 19 cze 2018

Asiu, ale przynajmniej teren oczyszczony, wymieszać pójdzie łatwiej
Roocika 19:39, 19 cze 2018

Zakrecona napisał(a)
Asiu, ale przynajmniej teren oczyszczony, wymieszać pójdzie łatwiej

Tylko deszczu brak. Ziemia jak skała