Ruszą, ruszą. Tylko trzeba się naczekać. Mam nadzieję że zostaną i będą mnie cieszyć cały sezon. Potem mogę nimi obdzielić pół forum
A jabłonkę trzeba ciąć.
Rabata wjazdowa ma potencjał tylko trzeba go wykorzystać. Jakby ująć ją jako całość, to roślin wejdzie mega dużo, dlatego chcę ja podzielić na trzy pasy.
Patrząc od tyłu, czyli:
- rząd sosen czarnych, dosadze do tych dwóch jeszcze kolejne dwie (wiem że rosną wielkie, o to mi chodzi bo je kochaaaaam), pod nimi rodki i azalie,
- kolejny pas to luźno posadzone brzozy dorenboos i miskanty,
- frontowy pas to typowa rabata z różami, buksami, karłowymi sosnami, coś szczepione na pniu, niskie trawki
może coś takiego:
Wersja 1:
wiosna:
lato:
Wersja 2: opaska z buksów (w puzzlach były tylko małe kulki ale ma to byc klasyczna opaska buksowa)
wiosna:
lato:
Garaż mam nadzieję, że będzie w miare wyjściowy. Elewacji nie zamierzam robić typowej, tylko zaszpachlujemy ubytki i pomalujemy. Szkoda mi kasy na robienie pełnego tynku i malowanie.
Właśnie, słuszna uwaga, zrobiłam dwa warianty zerknij powyżej. W jednym opaska z lawendy a w drugim z buksów. Jak myślisz?
Lecę do Ciebie poczytac jak tam wakacje w szpitalu (żart oczywiście)
Tak, własnie postaram się nie za dużo, bo zostana tylko suche gałęzie... łatwo nie będzie bo one zielone są na końcach tylko a w środku łyso ja się wkurzę i nie wyjdzie nic sensownego wytne w pień!
Rabata wjazdowa rzeczywiście szeroka, dlatego dzielę ją na trzy części, trzy strefy Plany sa ambitne a jak wyjdzie (finanse stoją głównie na przeszkodzie) to zobaczymy...
Skad ja to znam- satysfakcja po udanych lowach Najbardziej nie lubie jesli niegdzie nie mozna znalezc tego co sobie zaplanowalam. Te trawki sa cudne- co to za odmiana?
Zachwycać się pięknymi okazami krzewów i kwiatów zimno od Kanału niestety opóźnia kwitnienie jak i też sam klimat AngliiPrzysiąsć na ławeczce rodzinnie w zdumie
Piekniusio sie robi, a co to za trawki te bialo-zielone przy tarasie? Clematisy uwielbiam. Grafitowy garaz bedzie ladnie wygladac Sama coraz wiecej grafitu u siebie wprowadzam i musze stwierdzic ze to bardzo uniwersalny kolorek, doslownie wszystko mozna pod niego dopasowac i jest latwo dostepny- od doniczek po kolor kostki brukowej
Mam takie wrazenie ze brakuje w tych rabatkach spojnosci. Z jednej strony turzyce, miskanty i derenie - a z drugiej rodki, zurawki, czarny konwalnik i z tylu sosony hosty. Jak wam sie wydaje?
Domek doczekal sie nowego dachu- poprzednia pape zostala potargana przez wichury i tylko drewniane listewki ja podtrzymywaly.
Chyba jednak wolę coś zimozielonego Zostanę przy inversie. Miałam na niego chrapkę od dawna. Chyba ,że nigdzie nie dostanę znowu
Muszę jeszcze coś tam wkomponować bo łyso strasznie. Na pewno trawki przyjdą. I chyba za często robię przecinki między roślinami nie uważasz ?
te golden tuffety chyba musze dać obok siebie a szałwię ewentualnie z tyłu przed vanilakmi.
Witaj, ależ świetne kompozycje pokazujesz. Niesamowicie cieszą oczy Uwielbiam takie "poupychane" ogrody i to, że co kilka tygodni zmienia się ich wygląd. Podziwiam Twoją umiejętność łączenia roślin. A przy okazji, co to za drzewo na zdjęciu? Grab?