Dzisiaj Szmaragdowa woni gnojem z pokrzywy Podlane wszystkie różyczki, wszystko co sadzone jesienią i wiosną, oraz tuje po obu stronach ogrodu I jeszcze małe co nieco
Więc plener poniedziałkowy upolowany przy okazji pomocy przy grillu szkolnym u syna
Ot taka rodzinka
Wzrostem przetaczników nie jestem zaskoczona, ale ich absolutnym staniem na baczność juz tak!
Moje się kładły okrutnie...i teraz mam niskie maluchy, które dziarsko stoją
Po kolorze wnioskuję, ze to Taxus baccata 'Elegantissima'. Kiedyś kupiłam takie niby przyszłe kulki (do zrobienia sobie w domu jak urosną) i sadząc zauwazyłam, że sa wciśnięte 3 razem. Przez ponad 3, albo 4 lata marnie rosły. Koncepcja się zmieniła i potrzebowałam właśnie Elegantissimy jako niska obwódka. Wykopałam ową pseudokulkę, podzieliłam i posadziłam pojedynczo. Po dwóch latach urosły w mężne krzaczorki. Wniosek - cisy nie lubią tłoku i wola solo w dołku rosnąć
I po twoich tez to widać
Zwróć uwagę - zwłaszcza na tego prawego - że jeden dominuje i ma się dobrze, a ten drugi ledwo zipie, bo zrudziały i przyrosty ma malusie.
Popatrz na tą formę (celowo nie uzywam słowa "kulka") blizej...wszystkie gałązki ma pionowe, a kazda oddzielnie powinna być podcięta stopniowo, schodkowo, czyli od zewnetrznej krócej i czym wyżej to wyższe gałązki.