Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Podwórkowa rehabilitacja 07:54, 12 maj 2018

Do góry
Rumianko każdy kwiatek cieszy, tak już mam. W malutkim miejskim ogrodzie staram się zrobić oazę zieleni, bardzo powoli z różnych powodów, ale mocno się staram

Bez/Lilak - Syringa 07:40, 12 maj 2018

Do góry
Mikrus , ale oszałamiająco pachnie.

Ogród z łezką II 07:32, 12 maj 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Rosinette śliczna... Mój A. w tym roku zakwitnie, rok temu nie chciał (po wsadzeniu).

Pięknie u Ciebie

Tak, śliczna Rozkręca się dopiero

Dobrze, że kwitnie Mój Edelweiss dalej nie kwitnie...muszę go dzisiaj dobrze obejrzeć.

Takie kwiatuszki musiałam kiedyś z czymś przytargać...i co roku o nazwę pytam...dalej nie pamiętam...

Ogród z łezką II 07:30, 12 maj 2018

Do góry
Czosnki zaczęły, najpierw te mniejsze. Mount Everest się szykuje

pominęłam azalię Homebush, młodziutka, zeszłoroczna...po przesadzeniu suarki muszę ją ruszyć bardziej do przodu cycka. Azjatyckie lilie już się szykują

Na koniec, dla Irenki, siewki kosmosu. Rosną

Ogród z łezką II 07:25, 12 maj 2018

Do góry
Purple Splendour, w rzeczywistości jest ciemniejszy

Alfred

Soir de Paris zaczyna przekwitać, niestety

azalia Cannon`s Double różowieje jak przekwita

Ogród z łezką II 07:20, 12 maj 2018

Do góry
Alchymist zaczyna, za dwa tygodnie jeszcze będzie kwitł Wreszcie Zielona Góra się na niego załapie, Lublin i Buczkowice też

Dalej Gobasiowa lilia, wygląda obiecująco Czyżby już w tym roku powtórzyła cechy matki?

i powojniki zaczynają

Ogród z łezką II 07:16, 12 maj 2018

Do góry
Łubin zaczął, przedszkole rośnie

Irysy kwitną...te przesadzane pod górkę mają...
Mus owocowy w miejskiej dżungli 07:16, 12 maj 2018

Do góry
W zeszłym sezonie za garażem od strony ogródka stanął domek gospodarczy.

W tym roku przemalowałam go dopasowując do ogólnej kolorystyki otoczenia.
Teraz chciałabym przerobić małą rabatę wokół garażu.

Czy tak może to być? Czy lepiej w liniach prostych? Możecie mi coś doradzić?

Ogród z łezką II 07:14, 12 maj 2018

Do góry
Dopiero teraz, po dwóch, a w trzecim roku kwitnienia lawendowej piwonii drzewiastej, zauważyłam, że na koniec różowieje...już dwa kwiaty ścięłam, ale jeszcze ładna. Nówka malinowa przekwitła.

a tu kwiatuszki Rosinetty i Schneeperle

Ogród z łezką II 07:10, 12 maj 2018

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

No u mnie własnie przeszla i to niestety z gradem( Tyle co pieknie wysprzątałam ogród i wykosiłam bo trzy dni mam gości ogrodowych no i masz...echh, mam nadzieje, że Ciebie ominie. A róze co kupiłam w Rozarium to brak słow z jednej to chyba nic nie bedzie Jutro ma być pogoda to miłego sadzenia Kasiu

U nas nie padało w ogóle, krążyła burza, ale nas zupełnie ominęła.
Miało padać, nie sadziłam...ale za to wyplewiłam róże i obcięłam przekwitłe kwiaty. Dzisiaj sadzenie.

Małymi kroczkami do celu... 07:07, 12 maj 2018

Do góry
Dla Ewki

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 05:51, 12 maj 2018

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 05:51, 12 maj 2018

Do góry
Wczoraj był dzień wędrujących burza
niestety żadna nie zatrzymała się nad moim ogrodem

ale zdjęcia chmurek z przekwitającymi tulipanami za to mam

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 05:48, 12 maj 2018

Do góry
Na niebieskiej coś słabo w tym roku
czosnki pojedyncze
kilka małych orlików
parę chaberków

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 05:46, 12 maj 2018

Do góry
Hosty na żółtej rosną w siłę po mału zakrywają paseczek z cebulicami

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 05:46, 12 maj 2018

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 05:45, 12 maj 2018

Do góry
Kilka fotek

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 05:42, 12 maj 2018

Do góry
Wstaję tak wcześnie bo moja głowa znowu działa na pełnych obrotach
Mam kupę roboty swojej bo jak już pisałam chciałam przed komunią ogarnąć wszystko na tip top
a tu mam jeszcze po drodze robótkę
koleżanka poprosiła mnie o obsadzenie 14 donic na tarasie
w zeszłym tygdniu udało mi się kupić fajne trzmielinki na pniu
wczoraj stwierdziłam że jak mam to robić to musze już teraz w ten weekend więc pojechałam do dwóch szkółek w moim i tak napiętym grafiku
na szybkiego między szkoła a popisem w szkole muzycznej starzego pojechałam do mojej ulubionej pani od roslinek - akurat przywieźli fajne szczepione na pniach iglaki - zapakowałam cały bagaznik (mimo że obiecałam już w zeszłym roku że nie będę z nimi wozić roslin, ale wyjątkowo pająki ich nie atakowały hahahahaha ) i na styk zdążyłam do szkoły

mam ala szkielet dziś jadę zawieźć rosliny poustawiam sobie i pojadę dokupić jeszcze jakieś wypełniacze

i stracę na to pół dnia
ale po obcięciu wzoraj 11 kulek bukszpanowych z perspektywą że mam jeszcze przzed sobą 10 kolejnych 3 stozki i wszystkie żywopłoty - jak już będe w mieście jadę kupić w końcu nożyce akumulatorowe - inaczej cięcie zajęłoby mi z 2 dni a nie mam tyle czasu

moja robótka na weekend

Podmiejski ogródek 05:04, 12 maj 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

A z roślinami, to powiem Ci tak:

Na przodzie od lewej rośnie
- rogownica - ona uwielbia nasze tutejsze piaski, więc chyba zostanie
- kostrzewa sina - nad nią się zastanawiam, bo jeszcze w zeszłym roku była ładną kuleczką, a teraz już nie jest; jak mi się uda ją odmłodzić, to zostanie;
- przetacznik heideking (o ile dobrze pamiętam) - niziutka odmiana, fajna na przód rabaty, chcę go rozmnożyć;
- przy buksach jest kępka bylicy schmidta - miałam się jej pozbyć w ramach "odchudzania rabaty" ale to taka fajna kępka że nie mam sumienia
- za buksami, w samym roku znowu przetacznik - więcej go chcę dawać przy buksach, bo nie ma ryzyka, że ich będzie dotykał

drugi rząd, znowu od lewej:
- z samego końca widać żurawkę krwistą - ładnie trzyma liście w zimie, ale z kwitnienia nie jestem zadowolona
- szałwie
- lawenda - sama nie wiem, nie lubię jej jakoś nadzwyczajnie, ale szkoda mi zrezygnować z rośliny która tak długo kwitnie;
- mikołajek blue hobbit - jeszcze mi nie kwitł i na razie nie daje znaku że zamierza (co jest dziwne, bo podobno kwitną od czerwca)

i trzeci rząd - o rany! - też od lewej
- zawilce jesienne christian - nie planowane tutaj, przeniesione z lipowej, bo tam nie kwitły
- floksy - testuję je w mniej zacisznej miejscówce i pryskam co tydzień PW, jeśli uda mi się powstrzymać mączniaka, to zostaną
- kłosowiec blue fortune - na razie malutki, ale kwitnie bardzo długo i suchelce trzymają się zimą - chciałabym, żeby został, ale jedna sadzonka (jako jedyna w całym ogrodzie!) nie przetrwała zimy, co źle wróży
- dwie kupki siana to smiałek, któremu się nie spodobała przeprowadzka
- między śmiałkami liatra wyłazi - ona dość krótko kwitnie, ale ze względu na prosty pokrój dobrze się wpasowuje między bardziej krzaczaste byliny
- inna szałwia (caradonna?)

i jeszcze dwie odmiany jeżówki
i jedna sztuka driakwi
.......

No przyszalałaś

Ja nie jestem specem w obsadzaniu..wywalilabym kostrzewę, ale to dlatego, ze nie lubię i dla mnie jej siność słabo wpływa na wygląd rabaty, w której chcemy/poszukujemmy tez wiosennej świeżości. Brakuje mi bardzo tego wyzszego piętra-owszem drzewko załatwi to super wysokie, ale nadal będzie brakowało tego średniego.. tylko co tu dać, żeby nie było zbyt rozczochrane..

Buksowe kulki znikają w, tej masie, a warto byłoby je wyeksponować. Czy te przetaczniki to ładnie Ci kwitną? Bo ja kiedyś kupilam takie odmiany, że polemizowalabyn z atrakcyjnoscią co poniektórych odmian. Przed chwilą przeczytałam, ze ten przetacznik heideking dorasta do metra średnicy chyba itd niego wolalabym jakąs szalwię-mnie w każdym razie kwitną o wiele bardziej obficie i dłużej.

Floksy choć bardzo lubię, to chyba bym wymieniła na jakieś wysokie jeżówki, wydają mi się też mniej klopotliwe i nie trzeba im dolu zasłaniać-moje floksy od dolu wyglądają beznadziejnie, a Ty będziesz ten tyl rabaty tez widzieć, wiec musi byc atrakcyjna też na pleckach.

Patrząc na zdjęcie, to wydaje mi się, ze jeszcze jak przed i tyl łatwiej uporządkować, to srodek juz jest niezaspecjalny i nie nadąża za resztą - a przynajmniej na ten moment, potem może się to wyrównuje

Pewnie w niczym nie pomogłam, choć swoje trzy grosiki dorzucam

Ogród z wilkiem zamkn. 03:41, 12 maj 2018

Do góry
i z przedogródka kadr

Czosnki podziwiam Obrywasz im brzydkie liście?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies