Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:30, 15 kwi 2018

Do góry
Nie otworzył się jeszcze ale juz bardzo widoczny z daleka

Działeczka Asi :) 21:29, 15 kwi 2018

Do góry
asiak napisał(a)
Calutką niedzielę byłam na działce od godziny 11 do 20
Obcięłam róże, część mi pomarzło Może nie całkiem, zobaczę
Wsadziłam czosnek, cebulę. Wysiałam marchew
Jadłam kiełbaskę z grilla i piłam kawusię Pogoda cudowna
Kwitną mi dwa ranniki, które mnie ogromnie cieszą. Myślałam, że zaginęły w akcji

Asiu, to samo dziś miałam, trochę pracy i relaks! I tak ma być! Bratek w cudnym wiosennym kolorze!

Ranniki, są i to jest ważne. Obok 3 zielone siewki też się czają, a może jeszcze jakieś nasionko wykiełkuje? Ostrożnie z pieleniem.

U mnie w tej chwili na rannikowej rabacie szał zieloności.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:28, 15 kwi 2018

Do góry
Z tego co kojarze to są pędraki i niestety lubią podgryzać korzenie w trawie. Z tego co czytałam we wcześniejszych postach to żeby sprawdzić na małych powierzchniach czy to winna pędraków: rozłożyć czarną folie na noc i z rana odsłonić i sprawdzić czy się pojawiły na powierzchni.

Zielony napisał(a)
Witajcie

Tydzień temu wygrabiłem mechanicznie trawnik po zimie. Siana było sporo. W niektórych miejscach, które wyglądały na mocno wysuszone, wyczesało mi trawnik niemalże do gleby, pozostawiając mocno przerzedzone zielone źdźbła.

Na początku sądziłem, że trawnik w tych miejscach mocno dostał w zimie, wygnił, wysechł. Po nawiezieniu całości saletrą amonową porządnie go podlałem. Po skończeniu podlewania zauważyłem na murawie (głównie w tych odkrytych po wygrabieniu łysych miejscach) dosyć dużą ilość takich gości na murawie - prawie wszystkie po krótkim okresie były martwe:

To co na dziś zrobiłem to dodatkowe ręczne wygrabienie tych łysawych placów, wysypanie ziemi do trawników, wysianie nasion, podlanie. Widok po tej operacji:

Czy takie zdewastowania trawnika mogło powstać od mechanicznego wygrabienia (robiłem je w sumie pierwszy raz wertykulatorem / aeratorem Stiga SV 415 E), czy może jednak to goście na trawniku są tego przyczyną? Jeśli to wina tych gości, to co to u licha za cudaki i co z tym można zrobić?

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 21:27, 15 kwi 2018

Do góry
robinia twisty baby

amanogawa

owocowe kwitna

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 21:26, 15 kwi 2018

Do góry
Witajcie, mam problem z kulkami nie jestem w stanie znaleźć źródła choroby, trochę wygląda jakby mógł być jakiś szlodnik, bo niektóre listki wywinięte jak kapusta, problem może też leżeć w przesadzaniu, bo niestety trzeba było znaleźć dla nich szybko nowe miejsce w okresie czerwiec/lipiec (pierwsze było nie trafione i jakiś tydzień później trzeba było je przesadzić znów) no i dodatkowo większy został uszkodzony tj. część była odcięta przez pewnego ignoranta, no i zaczęły się schody, niedługo potem zaczęły chorować tj żółknąć (po drugim przesadzeniu) może za dużo podlewałam miały inne stanowisko niż wcześniej - teraz jest dużo więcej słońca i może są trochę mniej osłonięte... Nie wiem jak je ratować i co im dolega wczoraj podlałam je florowitem do roślin zielonych (lałam po listkach)... możliwe też, że pies mógł dołożyć swoje 5 gr... a były takie piękne... Proszę o pomoc.
.
Na huśtawce miło płynie czas... 21:26, 15 kwi 2018

Do góry
_Martini_ napisał(a)

Jeszcze raz spojrzałam dzisiaj na to miejsce, ale jednak tam będzie za chwilę za mało miejsca na taką większą różę. Nie ma co na siłę. Szkoda, bo chciałam tam dodać jakiś kolor.

A ja bym tam wsadziła miscanty. Policzyłam odległości (wg kostek) i spoko pomiędzy tujami a rodkami dałabym np. Morning Ligtha.

Natomiast z kwasolubnych możesz sięgnąć po kiścienie. Ożywią trochę tę rabatkę. Ale ja - jak już mówiłam - dodałabym zwiewności tej rabacie.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:26, 15 kwi 2018

Do góry
Wśród brzóz i dębów 21:24, 15 kwi 2018

Do góry
Dziś postanowiliśmy zobaczyć jak wygląda nasza rzeczka nieco dalej od nas i okazało się, że wije się bardzo malowniczo.
Lubię go :) 21:23, 15 kwi 2018

Do góry
Tu jeszcze widać ,że praca przede mną

i następne rabaty

Nadchodzi wiosna - czas na ogród 21:22, 15 kwi 2018

Do góry
Bez
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:22, 15 kwi 2018

Do góry
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 21:21, 15 kwi 2018

Do góry
Iwona, ty zastanawialas sie nad kupnem a ja nad zrobieniem
Iza, to magnolia sunrise, ma takie fajne grube platki

a tak wyglada moja sunsation, zaraz zakwitnie
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 21:21, 15 kwi 2018

Do góry
I kolejne tulipanki
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:19, 15 kwi 2018

Do góry
Kuropatwy na polu obok

schowały się i tyle je widzieli
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:19, 15 kwi 2018

Do góry
Przedogródek pod dębem 21:18, 15 kwi 2018

Do góry
relacja z prac w Przedogródku:
Już częściowo darń zdarta.
Już rabata wytyczona. Pod rodkiem już na gotowo zrobione. Teraz szykuję rabatę pod zamówione rodki i azalie. Róże już też w doniczkach czekają na posadzenie.

Kiedyś będzie tu ogród 21:18, 15 kwi 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Tu pierwszy raz od nastu lat jest na wiosnę chłodniej niż w PL.
Takie tam migawki z grilla...
Grill super... dla wegetarian jak dobrze dziewczyny napisały ...

Ciemierniki zakwitły... nawet nie mam czasu przyciąć im suchych liści i opielicć...

Kamilu, Kasiu, Asiu... grill super -prawda?

Montana

gobasia napisał(a)
Dziewczyny grilla odpaliły a Anki nie ma

Chyba Cię Aniu nie wywiało...ja siedzę w domu bo sie boję takich podmuchów
Basiu jeden dzień przesiedziałam w domu w tą piaskową zadymę, bo na zewnątrz nie dało sie oddychać. Ale tak to nie ma czasu spokojnie usiąść i kawę wypić... ot, sezon na wsi się zaczął pełną parą...

Głóg cętkowany niestety nie zakwitnie w tym roku...

Bogdzia napisał(a)

W samym środku powinien byc pączek, zobacz.
Bożenko na dzień dzisiejszy już jest większa. Widać pąki, ciekawa jestem ogromnie... A takie pąki ma rh od ciebie

Działeczka Asi :) 21:16, 15 kwi 2018

Do góry
Calutką niedzielę byłam na działce od godziny 11 do 20
Obcięłam róże, część mi pomarzło Może nie całkiem, zobaczę
Wsadziłam czosnek, cebulę. Wysiałam marchew
Jadłam kiełbaskę z grilla i piłam kawusię Pogoda cudowna
Kwitną mi dwa ranniki, które mnie ogromnie cieszą. Myślałam, że zaginęły w akcji

Mam trzy sztuki takich pełnych przebiśniegów, są prześliczne

Bobo doniczkowa

Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:04, 15 kwi 2018

Do góry
Akcja zakończona powodzeniem .
Trzech jałowców już nie ma na rabacie .
Jeden wycięty na amen a dwa przesadzone w nowe miejsca. Ciekawe czy przeżyją tę operację.
Ten płożący poszedł przed tuję-potwora przy furtce. Nawet fajnie mu tam . Jutro postaram się pokazać jak to wygląda.
Drugi w formie drzewka przesadzony w zupełnie nowe miejsce, posadzony trochę po partyzancku w miejscu gdzie powstanie nowa rabata.
Na szybko cyknęłam fotę rabaty po usunięciu jałowców:

Pod siatką wsadzimy 4 tuje, by nieco zasłonić nieciekawy parter lasu. Pomiędzy pójdą 3 derenie i 2 miskanty, które posadziłam tam w zeszłym roku. Trzeba je będzie trochę poprzesuwać. Podobnie 3 hortensje Silver Dollar i resztę drobiazgów. Zabrałam już stamtąd tawułki, bo to teraz słoneczna rabata .
Jednym słowem - przerabiam rabatę, którą przerabiałam w zeszłym roku .
Lubię go :) 21:00, 15 kwi 2018

Do góry
Rabatki przy domu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies