Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Gosiek33 10:35, 17 maj 2018

Dlaczego wyciągasz teraz tulipany? To tylko te co do wyrzucenia?
BKosimkArt 10:40, 17 maj 2018

Właśnie mi przypomniałaś o żółtych które miałam usunąć z białych i cholera ścięłam je już bo mnie liście wkurzały... może jakoś po zdjęciach dojdę gdzie są...
Anitka 10:47, 17 maj 2018

I jeszcze w sobotę musiałam się jeszcze w końcu do moich donic przed domem pochylić. Nie jestem na szczęście perfekcyjną panią domu, ale wiele osób by takiego widoku nie wytrzymało. A u mnie do soboty taki sobie widok w donicach ludziska za ogrodzenia podziwiali. A właścicielka nic sobie od dłuższego czasu z tym faktem nie robiła.

Na miejsce przy drzwiach wróciły wielkie kule bukszpanowe, które były na zimę zadołowane w warzywniku. Wymagają jeszcze przycięcia. Cieszę się, że przetrwały kolejną zimę, bo już są naprawdę sporych rozmiarów.

Ostrokrzewy poszły do donic przy garażu - taka mała zmiana w tym roku. I dodatkowo dostały w nóżki heliotropy. Mam je pierwszy raz u siebie, ale obłędnym zapachem mnie skusiły i nawiążą kolorem do wianka, który może kiedyś powstanie Dobrze,że nie dziewczyny zmobilizowały zapytaniami o niego.
Chyba będzie im tu dobrze, bo rano i wieczorem mają troszkę słońca, a w ciągu dnia cień.

Anitka 10:50, 17 maj 2018

Ale nie mogło zabraknąć "nudnych" białych hortensji. Stoją poniżej na schodkach.

Szkoda, że mam na tarasie patelnie, bo te heliotropy obłędnie pachną, szczególnie wieczorem i fajnie było by sobie przy taki zapachu siedzieć.

A na tarasie w miejsce szafirków niepachnące rojniki, ale tu słońce cały dzień operuje

anulajda 10:58, 17 maj 2018

Anitka napisał(a)
W sobotę po pracy w drodze do domu wstąpiłam do marketu i kupiłam przyrząd, który wiele razy widziałam, ale nie miałam pojęcia do czego służy. Jak go do domu przywiozłam, to eM zabrał go do kuchni, po chwili przyglądania zapytał do czego to służy. Wyjaśniła, że go tulipanów. Ania Anulajda takiego używa i poleca do wyciągania cebulek tulipanów. A ja się męczyłam łopatką z mizernym skutkiem.
Wyciągnęłam tylko ' Queen of Night' i intensywnie, żółte pomyłki. Te blado żółte zostały i cała reszta też. Tylko im wycięłam "słupki".
W kręgu byliny mocno się rozrosły, więc nie na gdzie wiaderka postawić, więc latały i lądowały na trawniku. Poszło bardzo sprawnie.
Powiem jeszcze, że mlecze też pomaga wyciągać.

Anitko ten sprzęcior jest też bardzo dobry do sadzenia tulipanów

Anitka 10:59, 17 maj 2018

Gosiek33 napisał(a)
Dlaczego wyciągasz teraz tulipany? To tylko te co do wyrzucenia?

Tylko te co do wyrzucenia, w sumie 15 szt. żółtych i 30 -40 szt."Qeueen of Nigth", bo z tymi już wcześniej wiele razy próbowałam i zostawiałam i wykopywałam w lipcu i wsadziałam na jesień ponownie, i zawsze same liście miały. Ania Anulajda też mi napisała, że one nie powtarzaj kwitnienia. ich zasychające liście mi zupełnie nie przeszkadzały, bo ma je schowane w bylinach. Pozostałe zostały.
Będziemy eksperymentować.
Anitka 11:01, 17 maj 2018

BKosimkArt napisał(a)
Właśnie mi przypomniałaś o żółtych które miałam usunąć z białych i cholera ścięłam je już bo mnie liście wkurzały... może jakoś po zdjęciach dojdę gdzie są...

Ja też po zdjęciach dochodziłam i po zapiskach w zeszycie. Pewnie coś pominęłam, ale większość usunęłam. Robię sobie też takie zdjęcia robocze.
Gosialuk 11:04, 17 maj 2018

Anitka napisał(a)
Powiem szczerze, że ogród troszkę od mnie "odpoczywa". Poszedł w odstawkę, no nie do końca, bo siedzę wieczorami na tarasie i się na niego gapię i go "wącham".
Maj to moja ulubiona pora roku. Pachną jeszcze bzy, konwalie i glediczje. Tak, tak glediczja pięknie, bardzo przyjemnie i intensywnie pachnie. Kwiaty glediczji są niewielkie, o zielonkawożółtej barwie. Produkują sporo nektaru, dzięki czemu oblepione są teraz przez pszczoły i inne owady.
Więc chłonę wszystko co mogę, śpiewy ptaków, zapach mokrej ziemi, skoszonej trawy i wszystkiego co kwitnie. Za ogrodzeniem mamy też mnóstwo akacji. I tak sobie z eM siedzimy, aż na niebie pojawią się gwiazdy. Na te też lubimy się gapić

Tego gapienia się w gwiazdy wieczorami to zazdroszczę. My też patrzymy w gwiazdy jak jesteśmy na działce i nawet kolacje przy świecach mamy.
A ogród nie jest przecież do tyrania w nim tylko. Ma służyć relaksowi przecież. Nie wiedziałam, że glediczja pachnie. Takich zapachów w mieście mi brakuje. Na pocieszenie do wąchania mam lewkonię i goździki na balkonie.
Anitka 11:06, 17 maj 2018

anulajda napisał(a)

Anitko ten sprzęcior jest też bardzo dobry do sadzenia tulipanów

Aniu wielkie dzięki, że go nam pokazałaś. On chyba ma więcej zastosowań niż się wydaje, a taki niepozorny. I ziemie fajnie spulchnia.
Może eM dla niego jeszcze wymyśli w kuchni jakieś przeznaczenie
Anitka 11:14, 17 maj 2018

Gosialuk napisał(a)

Tego gapienia się w gwiazdy wieczorami to zazdroszczę. My też patrzymy w gwiazdy jak jesteśmy na działce i nawet kolacje przy świecach mamy.
A ogród nie jest przecież do tyrania w nim tylko. Ma służyć relaksowi przecież. Nie wiedziałam, że glediczja pachnie. Takich zapachów w mieście mi brakuje. Na pocieszenie do wąchania mam lewkonię i goździki na balkonie.

Ja już do tego dojrzałam, że nie tylko do tyrania i nie musi być perfekcyjnie i o czasie wszystko zrobione
My też jemy kolacje i śniadania na tarasie teraz, a w weekendy obiady, no może oprócz dzisiejszego poranka, bo zimno i mocno pada.
A u was to jeszcze mocniej gwiazdy widać na pewno. Ja szoku doznaję, jak do babci w Bieszczady jeżdżę, jaka różnica u niej i u nas, ale ona na taki odludziu mieszka i sztucznych świateł w okolicy bardzo niewiele.