Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielony Chram 10:47, 24 lis 2023

Do góry
Zanosi się na deszcz, ale póki co robię mały obchód po naszych włościach (ehh.. ten nieszczęsny daszek ):

Drzewka owocowe dostają obwódkę z aksamitek, posiane były jakiś czas wcześniej:

Nie narzekamy też na niedobór trawnika do koszenia:

Zielony Chram 10:41, 24 lis 2023

Do góry
Nie samą pracą człowiek żyje, więc spędzamy rodzinnie miłe chwile nad stawem, gawędząc i popijając leniwie whisky:

Biorę swoją dzidę i idę, czas wrzucić coś na ruszt, bo od tych pogawędek zgłodnieliśmy okrutnie:

Zielony Chram 10:36, 24 lis 2023

Do góry
Mamy nasze pierwsze płotki! Pamiętam doskonale te wygibasy, które uskutecznialiśmy w sklepie budowlanym, zrobiliśmy dwuskładowy pociąg z wózków, ledwo je dotaszczyliśmy do kasy, powodując ogromny zator w przejściach między regałami :

W warzywniku teść posadził po raz kolejny swoje fioletowe pyrtofle:

Moje wysiewy też dają nadzieję na przyszły plon:

Zielony Chram 10:30, 24 lis 2023

Do góry
W sadzie królują bzy, zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem, moja prababcia miała kilka ogromnych okazów w swoim ogródku, mijałam je też w drodze do szkoły:

Zielony Chram 10:21, 24 lis 2023

Do góry
Zbliżenie na wynik "głębokich przemyśleń" z uwzględnieniem zasad złotego podziału i ciągu Fibonacciego- widać jak bardzo pozbawiona proporcji jest teraz ta rabata, niestety na dalsze zmiany trzeba będzie czekać do następnego roku...

Skoro widać przyczepkę przytwierdzoną do poczciwego Golfika, to wiedz, że coś się święci Kolega Szymona zgodził się nam ją znowu pożyczyć w zamian za czarnego koguta ( czy inną powszechnie akceptowalną ułamkową formę płatniczą, typu 0,7 )

Tyle się dzieje, że koktajlówki cierpią przez moją opieszałość, mus je na gwałt (przepraszam za wyrażenie) przesadzić do większych doniczek:

Zielony Chram 10:12, 24 lis 2023

Do góry
Mamy długi majowy weekend, można więc znowu pobawić się w ogrodzie

Na miejsce patyka wskakuje klonik Globosum:

Wycieczka kilkanaście kilometrów za miasto skutkuje też drugą metasekwoją (ale małe te kółeczka wokół nich ):

Pod klonikiem, już posadzonym, wypoczywa sobie kiteł (znowu załapał się na fotkę):

Zielony Chram 10:05, 24 lis 2023

Do góry
Rzut oka na warzywnik i inne części ogrodu z lotu ptaka (widzicie ostatni wbity patyk na drugiej fotce? )
02.05.2023

Plastikowe wiszące doniczki zostają zastąpione glinianymi, kolejny sukces! Niestety niepełny, jeden badylożek w brązowym plastiku nadal czyha pod orzechem:

Zieleń, drewno i antracyt 10:05, 24 lis 2023

Do góry
Magara napisał(a)

W temacie 1 - u mnie póki co pustka i nicość, weny brak Ale jak Ty dojdziesz do momentu kupna to chętnie się doświadczeniem podzielę

W temacie 2 - nie śpieszy się Wieje, ale i leje, więc jest ok

Pustka i nicość - to brzmi całkiem ciekawie. Czyli jest sporo miejsca na nowe
Z chęcią skorzystam z doświadczenia. Może nawet na warsztaty jakieś się wproszę
Wiać wieje, lać nie leje na szczęście... Niech sobie leje w nocy.
Zieleń, drewno i antracyt 09:56, 24 lis 2023

Do góry
Alija napisał(a)

Piękny jesienny ogród, słońce zawsze sprawia, że wszystko jest bardziej optymistyczne.
Żeleźniaki i inne byliny wyglądają teraz jak z kortenu.
Nawet nie wiedziałam, że są różowe żeleźniaki, wszystkie są bardzo ładne.

Z "kortenowych" roślin chyba najbardziej lubię pióropuszniki Maluszki z dodatkiem koloru, bardziej jak biżuteria, też prezentują się ciekawie, chociaż trzeba się trochę skupić, żeby je dostrzec.

Zielony Chram 09:55, 24 lis 2023

Do góry
Kloniki Royal Red, stojące jeszcze do niedawna jak podczas wojskowej musztry w szkółce, zastępują nasze fantomowe drzewo-patyki, zamieniając marzenie w rzeczywistość: powstaje klonowa aleja wjazdowa, prowadząca do garażu w stodole

Razem z klonikami pojawiają się miskanty, upolowane podczas tej samej wizyty (wprawne oko dostrzeże doniczki po prawej pod płotem):

Czas posadzić to towarzystwo do ziemi:

Zielony Chram 09:46, 24 lis 2023

Do góry
Wilczomlecz Bonfire, jedno z wielu moich chciejstw, upolowany rok wcześniej nadal w dobrej formie:

Metaskewoja dogaduje się z narcyzami:

A za altaną powoli się zagęszcza:

Zielony Chram 09:41, 24 lis 2023

Do góry
Zajrzyjmy w takim razie, co dzieje się w warzywniku, a dzieje się

Chwasty chwilowo opanowane, dosadzamy więc więcej bratków, które kocham bezgranicznie:

Sałata masłowa i krucha, siana 10 kwietnia, 27 wygląda już tak (okrywanie białą włókniną daje radę):

Czosnek niedźwiedzi przetrwał zimę:

A w cieplarce wypatrujemy pierwszych kiełków dyni hokkaido i makaronowej, cukinii, jarmużu i czego tam jeszcze nie nasiałam

Zieleń, drewno i antracyt 09:12, 24 lis 2023

Do góry
DariaB napisał(a)
Ja posadziłam u siebie trzy żeleźniaki ale miały w tym roku tylko liście, oby w przyszłym było lepiej. Dzisiaj kolejny dzień szarugi, no takie listopada to ja właśnie nie lubię. Byle do stycznia, dzień się zacznie wydłużać

Moim zdaniem, żeleźniaki liście też mają fajne, no i zimozielone
U mnie dzisiaj szaleństwo pogodowe. Przed chwilą wichura i widoczność ograniczona do kilku metrów z powodu opadów krupy śnieżnej (z powodu wiatru opad był dosłownie poziomy ). Teraz dla odmiany słońce i bezchmurne niebo...oby tak zostało trochę dłużej. Szarugi późnojesiennej też bardzo nie lubię.

P.S. Na pierwszym planie "eleganckie" korytko. Nie mam sumienia go ruszać, bo to ulubione zimowe kocie siedzisko
Zielony Chram 08:24, 24 lis 2023

Do góry
Nie jestem jednak bez serca, zaraz po powrocie z zakupsów dołączam do tej puzzlowej układanki:

I cyk, mamy to, kolejny etap zakończony:

Zielony Chram 08:21, 24 lis 2023

Do góry
... wybieramy się z teściową na zakupy do lokalnej szkółki, a jak! Biedny chłopina pracuje w pocie czoła, a my bawimy się przednio wybierając roślinki do doniczek jakby jutra nie było

Moje bystre oko dostrzega tam coś godnego uwagi, mus pokazać eMowi kandydatów na miejsce wbitych patyków:

Zielony Chram 08:18, 24 lis 2023

Do góry
Werble i fanfary, firma brukarska dostarcza nam wreszcie łupek!

Zatem niezwłocznie przystępujemy do pracy:

To znaczy eM przystępuje do układania tych puzzli na razie sam, ponieważ...

Zielony Chram 08:14, 24 lis 2023

Do góry
Zamęczę Was teraz moimi tulipanami, 13 kwietnia jeszcze dość nieśmiało:

Za to 28-go już w pełnej krasie:

Zielony Chram 08:10, 24 lis 2023

Do góry
Za altaną serduszka pokazuje pierwsze pączki:

Wietlice z kolei prezentują swoje pastorały:

A języczka i tawułki dołączają do tej wesołej gromadki:

Zielony Chram 08:06, 24 lis 2023

Do góry
Wielorakość i fantazyjność form narcyzów mnie urzeka ( z tego powodu w październiku 2023, czyli tego roku, nasadziliśmy ich cały karton na długiej rabacie od strony drogi):

Czerwień to nie jest mój ulubiony kolor w ogrodzie, ale na wiosnę cieszy mnie wszystko:

Zielony Chram 08:03, 24 lis 2023

Do góry
Pączki gruszy i pigwowca przykuwają uwagę:

A misja "domowy rozsadnik" okazuje się nie być totalną klapą (23.04.2020):

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies