Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wiaan 15:56, 12 lip 2024

Daria ogród wygląda jakby był tworzony dawno temu, mega dorodne masz wszystko. Busz kwiatowy piękny, brawo dla Ciebie
Patrycja_KG_Lu 14:38, 25 lip 2024

Rośliny tak mocno się rozrosły w niedługim czasie. Grabom widać, że też miejscówka pasuje.
Margo2 23:33, 02 sie 2024

Bylinówka wyszła super.
Nie masz sobie nic do zarzucenia w kwestii sadzenia.
Ja uprawiam ogród prawie 25 lat i nadal nie jest tak jak powinno być. Czasem rośliny rosna jak chcą, niezgodnie z opisem
LIDKA 02:55, 03 sie 2024

Bardzo gęsto już u Ciebie.

Te graby ładne są. Dlaczego chcesz je ciąć na chudzielce?

DariaB 12:15, 22 sie 2024

Wiaan napisał(a)
Daria ogród wygląda jakby był tworzony dawno temu, mega dorodne masz wszystko. Busz kwiatowy piękny, brawo dla Ciebie

Anetko dziękuję bardzo, faktycznie miejscami zrobił się busz

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Rośliny tak mocno się rozrosły w niedługim czasie. Grabom widać, że też miejscówka pasuje.

Powiem Ci Patrycja, że jako nieoświadczona ogrodniczka jestem w szoku jak to szybko idzie, kiedyś się mi wydawało, że nie doczekam buszu, a tu już prawie miejsca nie ma

Margo2 napisał(a)
Bylinówka wyszła super.
Nie masz sobie nic do zarzucenia w kwestii sadzenia.
Ja uprawiam ogród prawie 25 lat i nadal nie jest tak jak powinno być. Czasem rośliny rosna jak chcą, niezgodnie z opisem

Gosiu masz rację, czasem rośliny nas zaskoczą ale jednak delikatną korektę zrobię. Nie sprawdził się układ rabaty, jednak musi być piętrowy, bo małe rośliny giną w buszu. Śmiałki darniowe są jakieś takie mocno rozczochrane, muszę je bliżej ogrodzenia posadzić, a sadziec jest prawie taki wielki jak brzozy! Wiadomo, one jeszcze urosną, ale teraz te proporcje są zaburzone.

LIDKA napisał(a)
Bardzo gęsto już u Ciebie.
Te graby ładne są. Dlaczego chcesz je ciąć na chudzielce?

Hej Lidziu Nie będę cięła grabów na chudzielce. Nie potrafię się zdecydować czy mają być kolumnami czy wrzecionami Bardziej muszę pilnować ich na wysokość bo będzie problem z cięciem jak za bardzo wybujają.
DariaB 12:25, 22 sie 2024

Czy Wam to lato też tak szybko ucieka? Krótko postaram się opisać co się w ogrodzie ostatnio wydarzyło. Najważniejsze to udało się zamknąć w końcu ciąg komunikacyjny, została dorobiona ścieżka do kompostownika.

Zamontowałam na domku uchwyty na kwietniki i rozmnożyłam supertunie Kosze z roślinkami są za nisko i uderzam się w głowę jak się zapomnę haha.

Kupiłam judaszowca i grujecznika oraz hortensję dębolistną. Oczywiście kminię gdzie posadzić. Już mam kilka planów na przesadzanki
Na judaszowca plan był taki, żeby go posadzić między wiśnią, a ambrowca, ale chyba będzie miał tam za ciasno.

I chyba padnie na posadzenie go przy ścieżce obok rabaty z heptakodium.
DariaB 12:39, 22 sie 2024

Tu kolejna rabata na której muszę podziałać, cały czas jest taka nijaka, niedokończona.
Widok od lewej, od ostatniej wiśni.

Brakuje mi na niej wyższego elementu. Będę tu chciała posadzić glediczję, która wsadzona w rabacie przed domem ani nie spełnia swojej funki ani chyba jej tam nie jest szczególnie dobrze, bo wiosną ją słońce mocno przypiekło.
To jest taka bardziej cienista rabata, rosną tam dwie laurowiśnie, piwonie, hortensja różowa Annabell, hosty, paprocie, tawułki, rododendron i hakonki oraz trochę bylin. Kawałek dalej w stronę ogrodzenia rosną dwie kaliny. Mam jeszcze do zagospodarowania tego grujecznika, on jest w formie krzewiastej, dorasta do 5m, też mógłby gdzieś tu rosnąć.
I ta rabata przechodzi w tą, z mini oczkiem. Tutaj mnie strasznie drażni ten buk, jest za mały, w ogóle nie rośnie. Muszę mu znaleźć nowe miejsca, a tego już za wiele nie mam. Tu by mi pasowało ażurowe drzewo, z jasnymi listkami, takie zwiewne, dające rozproszony cień.
DariaB 12:46, 22 sie 2024

Do uporządkowania jest też rabata przy ambrowcu, bodziszek Rozanne jest potworem! Zajął pół rabaty, pożarł róże, muszę go stąd zabrać. I teraz nie wiem co z nim zrobić, chodzi mi myśl, żeby go wsadzić w nogi grabów, wtedy się może nawet wylewać na taras. Tam rosną Annabellki, krokosmia i bergenie, które musiałabym wysadzić. Rośnie też runianka która ma stworzyć dywan ale wolno jej to idzie.

Na zdjęciu nie widać jaki jest wielki ten bodziszek.

To chyba tyle z takich większych zmian jakie mnie czekają.
Marcin89 13:00, 22 sie 2024

Ten ambrowiec jest taki smukły, czy to odmiana kolumnowa?
DariaB 13:07, 22 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Ten ambrowiec jest taki smukły, czy to odmiana kolumnowa?

Marcin to odmiana kolumnowa slender silhouette. Przyrasta bardzo szybko, w ciągu 2 lat podwoił swoją wysokość.