Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Makao 08:41, 22 sie 2024

Jak patrzę na swój ogród to też mogę powiedzieć że jest w większości zimozielony. Byliny to dodatki pomiędzy.
edi75 10:36, 22 sie 2024

u mnie w większości co posadzone i co zaplanowane to byliny
Rojodziejowa 11:27, 22 sie 2024

U mnie zimozielone jedynie są zywoploty i niskie obwódki.. no i skarpa W rabacie przh skarpie brakowało mi czegoś wiec wpadły tam kulki. Będę wprowadzać karłowe sosny i tylko w zasadzie takie (jak na razie) formy zimozielonych mi się podobają - żywopłoty, obwódki kule, a bardziej poduchy.

A co do ogrodu bylinowego… preriowe ogrody koszone są raz na sezon i taka troska im wystarczy. Wiem, że to co innego niż masz u siebie. Przypominam jedynie, że byliny jeśli je przyjmiemy w całości, tzn z ich formà i wyglądem przez cały okres wegetacji, to nie potrzebują naszej uwagi zbyt wiele.
Patrycja_KG_Lu 12:03, 22 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Ciekawy temat zarzuciła Milunia. Akurat też jestem mocno za bylinami i nie sądziłem, że będą na 2-3 lata. A do tego miskanty i niektóre trawy trzeba co kilka lat odmładzać. Ale w sumie gustu tak szybko nie zmienię, byliny to dla mnie zmienność ogrodu w sezonie, kolor, radość z każdego kwiatka Coś nie umiem załapać bakcyla na krzewy liściaste i iglaki ogólnie. Nie walczę z tym.

Patrycja, ostatnio widuję w szkółkach i sklepach głogownika. Tak myślę , czy odmiana Little Red Robin lub inna by Ci pasowała? Trochę ma też zieleni, ale i mocną czerwień by dał. Podobnie jak pieris japoński w odmianach.

Ja mam tak do iglastych. Jakoś nie mogę się do nich przełamać. Jak na razie mam tylko kulki tujowe i kosodrzewinę niską na trzcinnikowej, kilka cisów. Nie widzę dla nich u mnie miejsca totalnie. Chociaż sosny czarne Greentower czy jodła koreańska o ciekawym kolorze szyszek super wygląda.

O głogownikach poczytam, bo nie znam. To jako alternatywa do berberysa Erecta, tak?
Marcin89 12:12, 22 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Ja mam tak do iglastych. Jakoś nie mogę się do nich przełamać. Jak na razie mam tylko kulki tujowe i kosodrzewinę niską na trzcinnikowej, kilka cisów. Nie widzę dla nich u mnie miejsca totalnie. Chociaż sosny czarne Greentower czy jodła koreańska o ciekawym kolorze szyszek super wygląda.

O głogownikach poczytam, bo nie znam. To jako alternatywa do berberysa Erecta, tak?
Tak, tylko on będzie miał czerwone czubki i raczej nie będzie kolumnowy. Ale można dać w szpalerze i przed nim coś niższego. Wtedy czerwone wierzchołki będą widoczne. Odmian nie znam. Kto wie, czy nie ma kolumnowych?
Patrycja_KG_Lu 12:16, 22 sie 2024

Biorąc pod uwagę zimowy aspekt to będzie u mnie zimozielony żywopłot na niemal połowie działki. Widoczne będą zaschnięte trawy takie jak miskanty, rozplenice, sesleria, hakone, stipa, zaschnięte kwiatostany hortensji, faktura drzew i krzewów, kule zimozielone, wykrzykniki cisowe, czerwone gałązki dereni, zaschnięte rozchodniki. Do tego murek, ścianka wodna, słupy drewniane, pergola, rzeźba na brzozowej, kule betonowe na froncie i kula led oświetleniowa, ścianka drewutni (w wersji dekoracyjnej). Czyli całkiem pusto nie będzie. Najważniejszy chyba front i bliskie otoczenie okien, bo na tyły prawie nie chodzimy w zimie. Użytkujemy tylko ścieżkę do kompostownika i tunelu.
MiluniaB 12:54, 22 sie 2024

U Jagody jest berberys Erecta - z jego wybarwieniem różnie bywa. Polecam Ci posadzić berberys od razu czerwony np. Rocket Orange, albo ciemny fioletowy Red Pillar - oba przetestowałam są ok

Każdy ogród wiąże się z pracą - nic samo się nie zrobi. Pytanie - ile czasu jesteś w stanie temu ogrodowi poświęcić, albo ile czasu chcesz mu poświęcić? Oprócz ogrodu jest jeszcze masa życiowych spraw do ogarnięcia - każdy tak ma.

Ja jestem minimalistka zarówno w ogrodzie, w domu jak i w ubiorze
Cenię sobie prostotę, elegancję, ponadczasowość.
Stąd moje podejście do ogrodu.

Nie wiem czy doczytałaś u mnie jeden z ostatnich wpisów na wątku tzn. gdybym tworzyła nowy ogród to byłby zupełnie inny od obecnego
Kasia - Mrokasia zadała pytanie to jaki by był?
Serio - uważam, że w obecnym ogrodzie i tak mam za dużo różności

Obecny ogród jest moim piątym ogrodem - byliny hmmmmm przeszłam przez sporo bylin i mówię im zdecydowane nie.
Kiedyś uważałam, że ogród bez hortensji i królowych ogrodu róż to nie ogród, a teraz również mówię im nie.
Cebulowe wszelakie również mówię im nie.

Epizod ogrodu eko mam za sobą. Przez to eko bym straciła połowę roślin, a szkodniki tylko się śmiały i niszczyły moje piękne, ukochane rośliny
Dla tych eko dopiszę, że mimo niezbędnych oprysków (bo też z nimi nie szaleję zawsze i na wszystko - to tak dla jasności) w moim ogrodzie są biedronki, bzyczki i inne pożyteczne stworzenia

Czy tutaj ma ktoś takie podejście jak ja - pewnie nie
MiluniaB 13:11, 22 sie 2024

Na rabaty wzdłuż wejścia i pod oknem kuchennym bym miała koncepcję po swojemu

Skoro już masz - zimozielone kulki i trawy jest ok

Pod oknem kuchennym - bym posadziła zimozielone kulki lub stożek / stożki plus trawy - wszystko Prosto, skromnie, elegancko, bez ogromu pracy Jak tak bardzo lubisz te cebulowe wiosną to możesz dodać - tylko nie za dużo i w jednym kolorze

Moja kolejna zasada - przestać być kolekcjonerką roślin

Patrycja - znasz ogród Przemka?
Tutaj link https://www.ogrodowisko.pl/watek/1223-ogrod-maly-ale-pojemny?page=91
Zobacz zdjęcia ze strony 91 i 92 to już będziesz wiedziała jaki to ogród.
Ten ogród jak i ogród Danusi zimozielony bukszpanowy to dla mnie najpiękniejsze ogrody

Wiolka5_7 14:34, 22 sie 2024

Ja znowu nie wyobrażam sobie nie mieć zimozielonego żywopłotu i cisowych poduch i obwódki

A trawy i byliny świetnie się z nimi komponują i dlatego też muszą być obowiązkowo no i drzewa to też must have

Kosodrzewin posadziłam kilka na początku, rosły do czasu zdrowo.

Fajnie, że każdy lubi co innego ,dlatego mamy różne ogrody
LIDKA 17:35, 22 sie 2024

Milunia
Przemka ogród powierzchnia jak moja kortowa rabata a Patycja ma jeszcze większą działkę.
Na jej powierzchni style Przemka I bukszpanowego by był nudny.

A poza tym ile to cięcia non stop.

Wiola dobrze pisze w ostatnim zdaniu. też tak uważam.