Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Gosi 23:10, 17 kwi 2025

Do góry
Aniu to mukdenia
Fajna roslinka do cienia. Jesienią liście pieknie sie przebarwiają

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 23:03, 17 kwi 2025

Do góry
Tak dziewczyny, ta korona i zwisający pokrój kompletnie nie pasują do migdałka mimo podobnych kwiatów. Migdałek ma gałązki zwrócone ku górze, wyprostowane i tworzy kulistą koronę. Powiem wam, że kolega zawzięty , chyba od lat był przekonany, że to migdałowiec i sprowadzenie go na inną drogę myślenia jest bolesne Dobrze, że mam u siebie wiśnie piłkowane, to chociaż mu liście dam do porównania.
Dziś pierwsze kwiaty
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 22:25, 17 kwi 2025

Do góry
Wczoraj rozsadziłam pysznogłówki

A dzisiaj na próbę posadziłam w szklarni 2 bakłażany i 2 pomidory. Ogrzewać szklarni nie będę, więc zobaczymy, czy przetrwają

Ogród w malinówkach 21:43, 17 kwi 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Marcin a jak tam upały? U nas dwa dni mają być po 27 stopni… trochę się przejmuje, bo jutro mają dotrzeć spore rośliny z gołym korzeniem. Przetrzymam je chyba do wieczora by nie sadzić w ten upał.
Wiśnie raczej okej, nawet pąki kwiatowe są i młode liście. Hortensje, rozplenice i miskanty budzą się dopiero. Ciemierniki lekko leżą albo mi się wydaje. U turzycy limonkowej standardowo kwiatostany i młode liście jak sianko, już je przyciąłem (rok temu, ale w maju miałem to samo). A żyją i mają się dobrze

Jeśli chodzi o cisy z gołym korzeniem, to jest im ciężko widać. Są żółte igły i czasem dziwny kolor (ale nic nie zbrązowiało całkiem). Na niektórych sztukach widać jakby pąki boczne, z których wyrosną nowe pędy. Więc stwierdzam, że tak musi być i tak wygląda aklimatyzacja.

Cisy z doniczek, sadzone jesienią, wyglądają dużo lepiej - odzyskały kolor i mają multum pąków na pędach.

Amanogawa
Ogród w malinówkach 21:32, 17 kwi 2025

Do góry
MagdaLenka napisał(a)
No weź Marcin, nie daj się prosić. Nawet, jeśli wydaje Ci się, że jest brzydko, to my i tak chcemy zobaczyć. Nam pewnie się spodoba...
Na sam koniec roboty foty nie mam. Mam tylko fragment przy ambrowcu. A wcześniej pokazywałem koło wiśni przecież

Tu jest po posadzeniu seslerii, a przed wsadzeniem ciemierników - coś jak te czarne paliki.

Tak czułem, że nie będzie widać. Zatem: tył to hortensje i miskanty, środek to ciemierniki, a przód 3 kule cisowe i sesleria. Z kolei pod ambrowcem 3 berberysy, a z przodu rozplenica Magic, która nawiązuje do rozplenic koło wiśni i tych na froncie
Ogród Basi 21:19, 17 kwi 2025

Do góry
basia3012 napisał(a)

Dajesz jakiś nawóz truskawkom /poziomkom na wiosnę? Nie pamiętam co aktualnie rośnie w skrzynkach.
W kamiennym kręgu od początku 20:55, 17 kwi 2025

Do góry
GorAna napisał(a)

Jakie fajne zdjęcie . Jeden zaczepny a drugi nieśmiały . Albo ten wyższy sztorcuje niższego .
Piszesz że tulipany zastrajkowały, a ja żadnego strajku nie widzę. Tulipanów i narcyzów mnóstwo.
Do raju daleko - u Ewy 20:51, 17 kwi 2025

Do góry
Ewa777 napisał(a)
W odbiciu lustra

Bosko♥︎
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:46, 17 kwi 2025

Do góry
U mnie magnolie nie chcą rosnąć, podziwiam zatem w innych ogrodach. A wydaje mi się, że ma je większość ludzi i każdy z nich doskonałe egzemplarze!
Oto dwie magnolki w okolicznym prywatnym ogrodzie otwartym dla zwiedzających:

Paczta, jakie ogromne kwiaty
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 20:24, 17 kwi 2025

Do góry
Wafel napisał(a)
Dziękuję Ewa Też się cieszę, że podlane, magnolia od razu się rozkręciła, bo po deszczu piękne słońce

Ten szary mur jest idealnym tłem dla kwitnącej magnolii. Podbija pięknie jej urodę.

Odnośnie identyfikacji "pracowego" drzewka to obstawiam, że to jednak jakaś wiśnia. Zdecydowana większość migdałków rosnących w Polsce to drzewka szczepione. Gałązki wyrastają bezpośrednio z miejsca szczepienia i tworzą kulistą koronę. Żeby migdałki dobrze kwitły w kolejnych latach, to po kwitnieniu mocno się je ogławia. One kwitną podobnie jak forsycja na ubiegłorocznych pędach. Naturalną formą dla migdałka jest forma krzewiasta, a drzewko na zdjęciu ma wyraźny pień z nieregularną koroną.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:09, 17 kwi 2025

Do góry
Juzia napisał(a)
Ale tu już zielono!!!!

Im więcej zieleni, tym lepszy nastrój. Nic tak dobrze nie koi zszarganych nerwów niż omiatanie tego, co wyrosło z ziemi.

A będzie tylko lepiej.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:01, 17 kwi 2025

Do góry
Monia81 napisał(a)
Dobrze Lidziu napisałaś, Hania kusi świdośliwą, ja już myślę, czy gdzieś jej nie wcisnę, łatwo nie jest

Takie drobne drzewko z pewnością gdzieś wciśniesz. U mnie, w niewielkim w sumie ogrodzie, znalazło się miejsce dla pięciu. Lubię z nich podjadać owoce podczas prac ogrodowych.
Kuszę nadal.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:55, 17 kwi 2025

Do góry
Iwonka napisał(a)
Taki łan jeżówek wyginął, wielka szkoda. Super było to zestawienie. Bardzo lubię biały z żółtym.
Zauważyłam, że u mnie odmianowe jeżówki najlepiej się mają w mocno zaprawionej glinie.
Tam gdzie słabo przygotowałam ziemię, była zbyt zbita i wilgotna nie chcą przetrwać.
Źle im też w gąszczu traw, gdzie ciasno, ciemnawo i sucho.

Pogodę Haniu mamy podobną. Świdośliwy niesamowicie u ciebie kwitną. Fajnie z gęsiówką i mahonią.
Tyle roślin już wyszło, zieleni się, kwitnie.
Na Święta będzie eksplozja wiosny po tych ciepłych i wilgotnych dniach.

Z uprawy tych nowoczesnych odmianowych jeżówek zrezygnowałam zupełnie ładnych parę lat temu. Były u mnie jednoroczną chimerą. Te białe to była stara odmiana Swan. Rosła chyba ze 3-4 lata. Okazała się mniej wytrzymała niż pospolita jeżówka różowa. Ta rośnie bez marudzenia.
Tak wieje, że ze świdośliw płatki lecą niczym śnieg podczas intensywnych opadów. Dwie najstarsze są już prawie bez kwiecia. Nie wiem, czy pszczółki miały szansę je zapylić. One nie lubią latać podczas wichury.
Ogrodowo to teraz piękny czas. Wszystko tak dynamicznie się zmienia i będzie tak aż do końca czerwca. W lipcu rozpocznie się ogrodowa stagnacja.

Dzisiaj o poranku w oknie jadalni ujrzałam ukwieconą rajską jabłonkę Olę.

Dziękuję losowi, że mogę podziwiać takie cuda przez domowe okno.

Kiedy kosiłam dzisiaj trawiastą ścieżkę wzdłuż długiej prostej odurzająco na mnie działał zapach kwitnących tawuł i mahonii.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:38, 17 kwi 2025

Do góry
Magara napisał(a)
O matulu, wiosna i deszcz Cudne połączenie U nas w tym roku kiepawo z nawodnieniem, trzy krople na krzyż

Dzisiaj od rana duże zachmurzenie i mocno wieje. Wierzchnia warstwa gleby znowu mocno sucha.
Tyle mam zajęć pozaogrodowych, że wysiewy bazylii, dyń i cukinii znowu oddalone w czasie.
Czasu mi starcza jedynie na kilkuminutowe przebiegi po ogrodzie.

Miały być pomarańczowe.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:33, 17 kwi 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)

Niezbyt lubie żółty kolor ale w ogrodzie wiosną cieszy bardzo.

Dzisiaj zakwitły kolejne narcyzy. Takie drobnokwiatowe. I żółte tulipany.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:29, 17 kwi 2025

Do góry

cdn.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:28, 17 kwi 2025

Do góry
łąka

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:26, 17 kwi 2025

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:24, 17 kwi 2025

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:23, 17 kwi 2025

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies