Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 16:14, 17 kwi 2025

Eupraksja napisał(a)

Świetny pomysł z pustymi doniczkami! I można różne wielkości stawiać, odpowiednio do różnych wymiarów przyszłych roślin
A potem i tak mam za gęsto posadzone
Angelika95 19:44, 17 kwi 2025

Gdzie zdjęcia obsadzonej rabaty?
Marcin89 19:51, 17 kwi 2025

Angelika95 napisał(a)
Gdzie zdjęcia obsadzonej rabaty?
Nie ma, bo brzydko wygląda. Nawet hortki straszą.
MagdaLenka 20:43, 17 kwi 2025

No weź Marcin, nie daj się prosić. Nawet, jeśli wydaje Ci się, że jest brzydko, to my i tak chcemy zobaczyć. Nam pewnie się spodoba...
Marcin89 21:32, 17 kwi 2025

MagdaLenka napisał(a)
No weź Marcin, nie daj się prosić. Nawet, jeśli wydaje Ci się, że jest brzydko, to my i tak chcemy zobaczyć. Nam pewnie się spodoba...
Na sam koniec roboty foty nie mam. Mam tylko fragment przy ambrowcu. A wcześniej pokazywałem koło wiśni przecież

Tu jest po posadzeniu seslerii, a przed wsadzeniem ciemierników - coś jak te czarne paliki.

Tak czułem, że nie będzie widać. Zatem: tył to hortensje i miskanty, środek to ciemierniki, a przód 3 kule cisowe i sesleria. Z kolei pod ambrowcem 3 berberysy, a z przodu rozplenica Magic, która nawiązuje do rozplenic koło wiśni i tych na froncie
Patrycja_KG_Lu 21:36, 17 kwi 2025

Marcin a jak tam upały? U nas dwa dni mają być po 27 stopni… trochę się przejmuje, bo jutro mają dotrzeć spore rośliny z gołym korzeniem. Przetrzymam je chyba do wieczora by nie sadzić w ten upał.
Marcin89 21:43, 17 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Marcin a jak tam upały? U nas dwa dni mają być po 27 stopni… trochę się przejmuje, bo jutro mają dotrzeć spore rośliny z gołym korzeniem. Przetrzymam je chyba do wieczora by nie sadzić w ten upał.
Wiśnie raczej okej, nawet pąki kwiatowe są i młode liście. Hortensje, rozplenice i miskanty budzą się dopiero. Ciemierniki lekko leżą albo mi się wydaje. U turzycy limonkowej standardowo kwiatostany i młode liście jak sianko, już je przyciąłem (rok temu, ale w maju miałem to samo). A żyją i mają się dobrze

Jeśli chodzi o cisy z gołym korzeniem, to jest im ciężko widać. Są żółte igły i czasem dziwny kolor (ale nic nie zbrązowiało całkiem). Na niektórych sztukach widać jakby pąki boczne, z których wyrosną nowe pędy. Więc stwierdzam, że tak musi być i tak wygląda aklimatyzacja.

Cisy z doniczek, sadzone jesienią, wyglądają dużo lepiej - odzyskały kolor i mają multum pąków na pędach.

Amanogawa
MagdaLenka 22:17, 17 kwi 2025

No i tak, jak mówiłam - mnie się podoba.
Nawet, jeśli mało widać, to wprawne oko ogrodnika dostrzeże ogrom włożonej pracy.
Marcin89 22:45, 17 kwi 2025

MagdaLenka napisał(a)
No i tak, jak mówiłam - mnie się podoba.
Nawet, jeśli mało widać, to wprawne oko ogrodnika dostrzeże ogrom włożonej pracy.
Dziękuję
Marcin89 22:46, 17 kwi 2025

Przed chwilą, po ciemku oglądałem Amanogawy. Już są pierwsze kwiaty Nie, że specjalnie, wracając z pracy.