Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Wafel 20:18, 16 kwi 2025

Dziękuję tak, to właśnie ten mój zielony maleńki kawałek ziemi, oaza - pięknie nazwałaś Dodatkowo ogarniam zieleń przy wjeździe na nasze małe osiedle domków, we współpracy z sąsiadami. Mogę tam się częściowo wyżyć jak u mnie już wszystko ogarnięte
Miskantowo 20:23, 16 kwi 2025

Wafel napisał(a)
Tak, to właśnie ten mój zielony maleńki kawałek ziemi, oaza - pięknie nazwałaś Dodatkowo ogarniam zieleń przy wjeździe na nasze małe osiedle domków przy współpracy sąsiadów. Mogę tam się częściowo wyżyć jak u mnie już wszystko ogarnięte

„Wszystko ogarnięte” …fajnie byłoby znać takie uczucie
No cudna ta Twoja ogrodowa bombonierka .
Ja juz też zaliczyłam kawkę na tarasie.
Wafel 21:38, 16 kwi 2025

Małe ma swoje plusy

Jeden dzień deszczu, słoneczko, ciepełko i kwitną brunery, jarząb wypuszcza soczyste liście, za chwilę zakwitną Amanogawy. Pęcherznica Magic Ball ma kolejny etap zmiany koloru

Wafel 21:41, 16 kwi 2025

Wafel 21:47, 16 kwi 2025

Pojawiły się krwiściągi, All Time High całkiem juz spory

i malutki Menziesa

Dorota321 10:24, 17 kwi 2025

Wafel napisał(a)
Dziękuję tak, to właśnie ten mój zielony maleńki kawałek ziemi, oaza - pięknie nazwałaś Dodatkowo ogarniam zieleń przy wjeździe na nasze małe osiedle domków, we współpracy z sąsiadami. Mogę tam się częściowo wyżyć jak u mnie już wszystko ogarnięte
Fajnie masz mówiąc, jak u mnie wszystko ogarnięte. Ja kończę z jednej strony, a już druga jest do roboty, ale u mnie rabaty są długie i jest ich 6.
Ewa777 17:54, 17 kwi 2025

Pięknie się wszystko budzi do życia. Śliczny masełkowy (modny w tym sezonie) kolor hiacynta. Zamówiłam niebieskie sasanki. Poprzednie 3 mi zaginęły. Teraz posadze je na słoneczne miejsce, może bedzie lepiej.
Miłego świętowania w gronie najbliżsych.
Wafel 17:56, 17 kwi 2025

Dziękuję Sasanki rosną na patelni, chyba to im pasuje
Gruszka_na_w... 20:24, 17 kwi 2025

Wafel napisał(a)
Dziękuję Ewa Też się cieszę, że podlane, magnolia od razu się rozkręciła, bo po deszczu piękne słońce

Ten szary mur jest idealnym tłem dla kwitnącej magnolii. Podbija pięknie jej urodę.

Odnośnie identyfikacji "pracowego" drzewka to obstawiam, że to jednak jakaś wiśnia. Zdecydowana większość migdałków rosnących w Polsce to drzewka szczepione. Gałązki wyrastają bezpośrednio z miejsca szczepienia i tworzą kulistą koronę. Żeby migdałki dobrze kwitły w kolejnych latach, to po kwitnieniu mocno się je ogławia. One kwitną podobnie jak forsycja na ubiegłorocznych pędach. Naturalną formą dla migdałka jest forma krzewiasta, a drzewko na zdjęciu ma wyraźny pień z nieregularną koroną.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Joku 21:30, 17 kwi 2025

No właśnie, moja pierwsza myśl była że to wiśnia, trochę zgłupiałam patrząc na kwiaty. Migdałki widuję w ogrodach, ich gałązki raczej sterczą prosto na obwód tworząc kulista koronę. Jeżeli to możliwe zrób zdjęcie drzewku w pełni kwitnienia.