Dziękuję tak, to właśnie ten mój zielony maleńki kawałek ziemi, oaza - pięknie nazwałaś Dodatkowo ogarniam zieleń przy wjeździe na nasze małe osiedle domków, we współpracy z sąsiadami. Mogę tam się częściowo wyżyć jak u mnie już wszystko ogarnięte
Jeden dzień deszczu, słoneczko, ciepełko i kwitną brunery, jarząb wypuszcza soczyste liście, za chwilę zakwitną Amanogawy. Pęcherznica Magic Ball ma kolejny etap zmiany koloru
Pięknie się wszystko budzi do życia. Śliczny masełkowy (modny w tym sezonie) kolor hiacynta. Zamówiłam niebieskie sasanki. Poprzednie 3 mi zaginęły. Teraz posadze je na słoneczne miejsce, może bedzie lepiej.
Miłego świętowania w gronie najbliżsych.
Ten szary mur jest idealnym tłem dla kwitnącej magnolii. Podbija pięknie jej urodę.
Odnośnie identyfikacji "pracowego" drzewka to obstawiam, że to jednak jakaś wiśnia. Zdecydowana większość migdałków rosnących w Polsce to drzewka szczepione. Gałązki wyrastają bezpośrednio z miejsca szczepienia i tworzą kulistą koronę. Żeby migdałki dobrze kwitły w kolejnych latach, to po kwitnieniu mocno się je ogławia. One kwitną podobnie jak forsycja na ubiegłorocznych pędach. Naturalną formą dla migdałka jest forma krzewiasta, a drzewko na zdjęciu ma wyraźny pień z nieregularną koroną.
No właśnie, moja pierwsza myśl była że to wiśnia, trochę zgłupiałam patrząc na kwiaty. Migdałki widuję w ogrodach, ich gałązki raczej sterczą prosto na obwód tworząc kulista koronę. Jeżeli to możliwe zrób zdjęcie drzewku w pełni kwitnienia.