Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Z południa Polski - ogród Marzeny 21:31, 29 lip 2016

Do góry
jeszcze jedna trzmielinka by się przydała
Limki zbyt wysokie
A moze zrobić nowatorskie skarpetki z peoni i rozplenicy? Może byc jakaś niższa rozplenica

Albo w stopach Red Baron i Silver Sceptre jako obwódka?

Oddzielnie Limki + ID.

Jesli mnie pamięć nie myli to peonie chyba w sierpniu się sadzi. Zapytaj Zbyszka - on chyba ma.
Księżycowy... 21:26, 29 lip 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)

Agata,a rozpoznajesz może trawę ze zdjęcia?

https://pl.pinterest.com/pin/360639882643559481/

Szukam wytrzymałej trawy może turzycy na słońce, w nogi hortensji.

Rozplenica
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:03, 29 lip 2016

Do góry
W takim razie wymienić można seslerię na coś innego. Osobiście polecam rozplenicę japońską 'Little Bunny':
http://www.e-katalogroslin.pl/plants/4230,rozplenica-japonska-little-bunny_pennisetum-alopecuroides-little-bunny
Nie potrzebuje ona aż takiej wilgotności. Można stworzyć z nią naprawdę piękne kompozycje. Jeżeli w zasięgu rabaty znajdują się śliwy, może warto powtórzyć ich kolorystykę również w dolnych partiach? Żurawki mają szeroką gamę kolorystyczną do wyboru
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 07:36, 29 lip 2016

Do góry
Jedno "ale" - rozplenica lubi dość wilgotno i żyzną glebę. Sesleria przy wilgotności łapie grzyba - świeże doświadczenia z zagrzybiałą seslerią znajdziesz u Katiax
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 15:40, 28 lip 2016

Do góry
Rabata znajduję się w części frontowej domu, więc może w tym miejscu utworzyć kompozycję z traw np. rozplenicy japońskiej w towarzystwie lawendy, bukszpanu. Zamieszczam przykładową inspirację:
{}
W końcu to rośliny zimozielone, które będą cieszyć oko cały sezon. Nawet rozplenica pięknie prezentuje się zimą, jak królowa wśród traw
Jestem w polu 13:33, 27 lip 2016

Do góry
Pięknie
ja mam jedną lukę w ogródku bo nie przezimowała mi rozplenica moudry i chyba tam kupię jakąś dorodną sztukę
Typografia ogrodu 08:07, 26 lip 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
ooo kociołek tez zakupiłam

pięknie wygląda okolica wgłębnika moja ulubiona rozplenica/rozchodniki mmmmniam
dziekuje i jak sie gotuje?
Typografia ogrodu 07:12, 26 lip 2016

Do góry
ooo kociołek tez zakupiłam

pięknie wygląda okolica wgłębnika moja ulubiona rozplenica/rozchodniki mmmmniam
Ogród wśród dębów. 14:05, 25 lip 2016

Do góry
nie wiem w jakim miejscu ma byc ta rabata To podstawowa informacja - czy to wzdłuz chodnika, czy domu, czy płotu?
Mając te informacje mozna coś doradzać - na razie mogę powiedzieć, że zadomowiona rozplenica w trzecim roku jest na minimum metr szeroka (fontannowa)
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 09:19, 25 lip 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Aniu cieszę się że rozplenica już u Ciebie kwitnie
Oszołomiony jestem tym łanem rudbekii a i szpaler mixu bukietowych nie gorszy
z perukowca urośnie gigant U mnie ma 2 metry a ciacham go zawsze w kwietniu o połowę

Dziękuje za pochwały
Oj walczyłam o tę rozplenicę. Na początku nie chciała roozkrzewić się i tak naprawdę dopiero po przeniesieniu jej w grunt ruszyła z marszu.
Wiosną będę obserwowała jak ciachasz swojego peruka Na razie maleńki, niech rośnie.
Moje małe królestwo 00:41, 25 lip 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Ten to co za jeden ?

Część bylinowo różana bardzo mi się podoba

Tereniu pozwolę sobie odpowiedzieć - to Rozplenica Purple Majestry.
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 19:34, 24 lip 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
O kurcze, pięknie wyszło! Kawał pożądnej roboty wykonaliście! Ale u Was to przecież norma Zawsze prace na najwyższym poziomie
Dzieci pewnie przeszczęśliwe
A werbenę jeszcze pokaż

dzięki Marta cieszę się, że eMa udało się namówić i sam spogląda co chwilke przez okno i cieszy się sam do siebie

a werbena no u mnie to coś takiego:

niby zakamuflowały warzywnik ale hmmmm dziwny efekt wyszedł a przed werbeną rozplenica, a i werbena pożarła jeszcze miskanty variegatus

Wszystkiego po trochu 19:06, 24 lip 2016

Do góry
Makusia Marto, to chyba norma, powojniki lubią mieć nogi w cieniu a głowę w słońcu. U mnie jeden nowy wygląda tragicznie, listki żółte i jakieś popaprane, i kwitnie też na tylko na górze.

Anusia u mnie róże też przekwitły, tylko Leonardo postarał się i kwitnie znów.
Tak hortensje bukietowe o tej porze są cudne, zawsze najbardziej lubię początki kwitnienia kiedy jest jeszcze taka zieleń w kwiatach. Moje to nie limki tylko Magical Moonlight

Makkasia Kasiu, tak to jednoroczna rozplenica, mam ją pierwszy raz więc będę próbować zebrać kwiatostany żeby mieć na następny rok. Tak robił Przemek.

Madziu dziękuję.

Beatko Ta hortensja jest u mnie właściwie pierwszy rok, szukałam takiej która znosi półcień, tam słońce jest do południa ale jest ciepło bo taki zaciszny kącik.
Mam jeszcze dwa krzaczki pod rododendronami ale tamte gorzej rosną i dopiero zaczynają pokazywać kwiatostany.
Mówisz że mój ogród tajemniczy? bo tego miejsca nie pokazywałam, ta rabata powstała wiosną, poprzednio rosły tam tylko wielkie Tawuły van Houtte'a, które teraz przycięłam a przed nimi posadziłam horti
Skrętniki przesadź do nowej ziemi jak bryła korzeniowa będzie przerośnięta, tylko kup taką lekką, ja kupowałam composana lekka i dodawałam jeszcze włókien kokosowych. Ale to chyba nie jest takie konieczne. Ja też je mam dopiero od wiosny więc też się uczę o nie dbać. Bardzo dużo czytałam o ich pielęgnacji i najważniejsze żeby ziemia była lekka i pulchna, zasilać połową dawki do roślin kwitnących od marca do września-pażdziernika, potem ograniczyć podlewanie i modlić się żeby przetrwały zimę
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 18:59, 24 lip 2016

Do góry
Anusia napisał(a)
Rozplenica od Przemka ma już kłoski. Szkoda, że tylko jedna.

Aniu Stipy cudne,rozpielnica też piękna ja kupiłam pare rozpielnic w tym roku ale narazie wyglądają jak chwasty )
Ogród wśród dębów. 14:24, 24 lip 2016

Do góry
Zrobilam projekt rabaty frontowej. Zaczynajac od lewej strony jest Miskant Gracilimius, hortensja Limelight, kulki to bukszpany, jasne trawki to Hakonekloa All Gold, tevduze to rozplenica japońska, a te czerwone to zurawki ale nie wiem jaki dac zeby nie przypalalo je słońce. Myslalam o Purple Place ale wolala bym jasniejsze, takie bardziej pomarańczowe.
Chetnie poslucham uwag, czy ta rabata jest ok.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:06, 23 lip 2016

Do góry
Anusia napisał(a)

Jeszcze raz rozplenica od Przemka w pełnej krasie.

O, Twoje rozplenice już mają szczotki U mnie gdzie nie gdzie zaczynają się pojawiać ździebełka z kwiatostanami. Moje jakieś zapóźnione
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 11:38, 23 lip 2016

Do góry
Aniu cieszę się że rozplenica już u Ciebie kwitnie
Oszołomiony jestem tym łanem rudbekii a i szpaler mixu bukietowych nie gorszy
z perukowca urośnie gigant U mnie ma 2 metry a ciacham go zawsze w kwietniu o połowę
Gdzieś na końcu świata... 10:58, 23 lip 2016

Do góry
U mnie rozplenica taka sama jak u Ciebie pod względem wielkości
Kosmosów w tym sezonie nie mam, co za niedopatrzenie
Piękne sadzonki traw zakupiłaś
Życie w wiejskim ogrodzie 09:25, 23 lip 2016

Do góry
GosiaJoanna napisał(a)
30 stopni o jaaa a u mni zimno jak jesienią. Przemo cuda u Ciebie, rozplenica super mam jedną z nasionek które podarowałeś Ani z Skandynawi po krzyzacku moja jeszcze bez kłosów ale u Ani już byly jest cudna. Pozdrawiam

U mnie dość ciepło w porównaniu z ostatnimi deszczowymi tygodniami, brakowało mi tego słońca
Ania się z Tobą podzieliła, to bardzo miło z jej strony Daj trochę czasu rozplenicy a obsypie się kłosami Macham
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 20:43, 22 lip 2016

Do góry
Moje rutbekie na folkowej rabacie. Niestety walczę o nie. Co raz łapią mączniaka wrr.

Jeszcze raz rozplenica od Przemka w pełnej krasie.

Anabelka z Limkami

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies