Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Anna i Ogród 10:16, 13 kwi 2018

Do góry
Makao_J napisał(a)

Rabaty są od strony północnej. Częściowo więc zacienione przez dom. Zwłaszcza rabata 1 i 2. 3 jest dalej i bardziej słoneczna.

I tak - większość roślin tam rośnie.

Na rabacie 1 nie ma hortensji reszta jest. Dosadziłabym dwie hortki

Na rabacie 2 wywalę lawendę i dosadzę to końca thuje Danica. Przesunę trochę hortensje Phatntom i Bobo by zrobić miejsce na szpaler z cisów Hicksi.

Skoro jest potrzeba zmian to tak:
na 1 zrezygnowałabym z róży, skoro niezbyt słonecznie jest, a pomiędzy tuje posadziłabym carexy - na całym obwodzie;

na 2 - czemu cisy tylko na części rabaty? trochę za dużo mi różnych hortensji tutaj. dałabym po środku jedną dużą (czyli albo limelight albo polar bear) i kilka mniejszych (czyli bobo) pod nią. między hortensjami a żurawkami spróbowałabym jeszcze wcisnąć jakieś małe zimozielone - też paskiem. Albo tujki, albo trzmieliny, może azalie dałyby radę? takie, które nie zrzucają liści na zimę?
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:10, 13 kwi 2018

Do góry
w porannym słoneczku

Nowocześnie z różAnką :D 10:06, 13 kwi 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
A tutaj jarzmianka Alba. To jakaś mega sprośna roślina jest, posadziłam cztery w kwadrat a rozmnozyla się w setkach chyba

Osz Ty. Jaki łan masz po jednym sezonie. Tosz to cudnie będzie w tym miejscu.
Jak będziesz miała za dużo to daj znać. Z chęcią kilka przygarnę
Ogrodowa przygoda Łukasza II 10:05, 13 kwi 2018

Do góry
Luki napisał(a)

Witam bardzo piękny ogród, mam pytanie jaka jest szerokość te rabaty? Co ile sadzone są tuje?
Małymi krokami-Ogród Wioli 09:37, 13 kwi 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Magnolia i wiśnia w blokach startowych

Wioluś ta stożkowa choineczka co to za jedna? Czy ona ma taki kształt czy ją tak podcinasz?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:35, 13 kwi 2018

Do góry
KamilaM napisał(a)
iu jest 2 m. Z prawej strony jest cały rząd szmaragdów ponad 30 sztuk, trawa i kilWitam, chciałabym poprosić o pomoc w zaprojektowaniu rabaty przy wejściu na posesję. Kiedyś rosły tam dwa szmaragdy i różowe floksy. Tuje wypadły, zostały trzy floksy, posadziłam tam też hortensję Limelight i kilka żurawek. Jak widać na zdjęciu przez większość roku jest tam nudno i pusto, jedynie w lato jest do przyjęcia. Zamarzyło mi się tam wysokie drzewo np Umbra taka szczepiona na ok. 2 m i nie wiem co dalej. Jest to strona północno-zachodnia, słońce tak już ok. 13 się pokazuje, ale jest wietrznie. Oczywiście mogę zlikwidować trawnik żeby to nie była tylko rabata pod płotem. Od bramki do tej tui co widać na zdjęcka hortensji.

Kamila, oglądaj, podglądaj to coś zawsze wpadnie. Np.u Ani https://www.ogrodowisko.pl/watek/6425-anna-i-ogrod?page=770
Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 09:33, 13 kwi 2018

Do góry
Szparagi wychodzą

Anna i Ogród 09:33, 13 kwi 2018

Do góry
No i stąd moje plany i przemyślenia.

Chcę by na wszystkich trzech rabatach królowały hortensje i na dwóch już tak jest ale muszę zimozielonych dosadzić by wiosną nie było tak łyso.

Taki plan jest

Rabaty są od strony północnej. Częściowo więc zacienione przez dom. Zwłaszcza rabata 1 i 2. 3 jest dalej i bardziej słoneczna.

I tak - większość roślin tam rośnie.

Na rabacie 1 nie ma hortensji reszta jest. Dosadziłabym dwie hortki

Na rabacie 2 wywalę lawendę i dosadzę to końca thuje Danica. Przesunę trochę hortensje Phatntom i Bobo by zrobić miejsce na szpaler z cisów Hicksi.

Na rabacie 3 wszystko rośnie.

Jeszcze jest plan by za hortensje wcisnąć miskanty Gracillimus ewentualnie rozplenice przed.
Moja bajka 09:27, 13 kwi 2018

Do góry
Katkak napisał(a)
A mnie dziś taki smutny widok na balkonie powitał. Musiał biedak w okno porządnie uderzyć. Ciekawe co to za ptaszek.

Szkoda go ale śliczny. Bogdzia będzie wiedziała u mnie była wczoraj kapturka dzięki Bogdzi wiem
Moja bajka 09:25, 13 kwi 2018

Do góry
Katkak napisał(a)
Sylwus hiacynty jednak już są, ale grujecznik dopiero w pąkach

No popatrz ciekawe czemu bo wydawało mi się, że u Ciebie cieplej w ogrodzie niż u mnie. Hiacynty masz ładne moje mizeroty
Beskidzkie marzenie 09:18, 13 kwi 2018

Do góry
Dzisiejsze ranne tulipany

Zobaczymy po pracy czy rozkwitły się całkiem
Anna i Ogród 09:13, 13 kwi 2018

Do góry
Niestety obecnie wyglądają tak

rabata 1

rabata 2

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:11, 13 kwi 2018

Do góry
Melduję, że eksperymenty wykonałam
Jak dodałam 100 ml mocznika do 500 ml wody, to otrzymałam 550 ml roztworu

[ta kobita nie wie, kiedy zakończyć temat, co]

przy okazji chciałam zainteresować chłopaków fizyką płynów, na zasadzie:
a co będzie jak do wody dodamy sok? a olej? a mąkę? a sól? czym się różnią te płyny?

ale tak po prawdzie, to sukcesu nie było. młodszy był bardzo zainteresowany: przelewaniem i przesypywaniem, ale żeby już miarki pilnować to już nie. A starszy był zły, że mu głowę jakimiś głupotami zawracam, jak on minecrafta chce sobie rysować

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies