Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Kasia_CS 18:47, 14 maj 2018

No dobra Asiu, dziś poplynęlam-uzylam części roślin, ktore wypisalas, nie zmieniłam miejsca buksów, ale coś dodalam, nie bij-seslerię jesienną-ona w zimie tez wygląda spoko. Zaraz wkleję fotkę

O proszę
Kasia_CS 18:59, 14 maj 2018

Teraz na schemacie trochę przesunelam, ale zamysł ten sam. I liczba cisów się nie zgadza

1- kruszyna
2- cisy wąskokolumnowe
3- agastache
4- lawenda
5- buksy
6- rogownica
7- floksy
8- mikołajek
9- sesleria jesienna
10- jeżowka - na fotce green jewel
11- szalwia

Sorki, zapomniałam, że różowe kwiaty chciałaś, ale to floks albo szalwia, jezowka do wymiany i już

No bardzo ciekawa jestem jak mi glowę zmyjesz
Toszka 19:57, 14 maj 2018

makadamia napisał(a)

Generalnie, warunki tutaj określiłabym jako "przeciętne" (jak to piszą w opisach): rabata była przygotowana "na bogato" w zeszłym roku: kompost, obornik, kora, mączka - pełen wypas, ale w tym już nic im nie dawałam. Podlewam też skąpo, ale jak deszcz pada, to spod rynny woda jest rozprowadzona rurą.
Generalnie wydaje mi się, że np.: kłosowce, jeżówki mają tu bardzo dobrze, a lawendy, rogownica, mikołajek spokojnie zniosłyby gorsze.

Co do szałwi, to nie wiem czy to objaw przenawożenia, czy po prostu do słońca się wyciąga. U mnie wszystkie rośliny się wyciągają

Uchachałam się sednie, wiesz?

Gleba faktycznie na bogato, starczy na 4-6 lat, tylko posadziłaś na niej misz-masz siedliskowy...tak na szybko:
lawenda, szałwia, artemisia lubią sucho, ubogo, dolomitowo
Mikołajek co do gleby nie jest wybredny, pod warunkiem przynajmniej dolomitu, albo wapna
makadamia 20:02, 14 maj 2018

Anda napisał(a)
Ewa pisala o kruszynie Fine Line Bo taka Ci polecalam Inne kruszyny, te pospolite, sa i szersze i wyzsze. Frangula alnus rosnie szybciej i osiaga ok. 4 m wys. i podobnie szerokosci. Bardzo pozyteczna roslina. Moze rosnac zarowno w cieniu jak i na sloncu, ogolnie lubi wilgotnawe stanowiska.

. I wszystko jasne.
Zapomniałam że kruszyna to nie tylko ta jedna kolumnowa może być
makadamia 20:09, 14 maj 2018

Kasia_CS napisał(a)
No dobra Asiu, dziś poplynęlam-uzylam części roślin, ktore wypisalas, nie zmieniłam miejsca buksów, ale coś dodalam, nie bij-seslerię jesienną-ona w zimie tez wygląda spoko. Zaraz wkleję fotkę

O proszę

Powiem Ci, że ten rysunek faktycznie lepiej wygląda niż rzeczywistość.
Muszę go sobie na siatkę przenieść, żeby zobaczyć, czy wszystko wejdzie
makadamia 20:11, 14 maj 2018

Toszka napisał(a)

Uchachałam się sednie, wiesz?

Gleba faktycznie na bogato, starczy na 4-6 lat, tylko posadziłaś na niej misz-masz siedliskowy...tak na szybko:
lawenda, szałwia, artemisia lubią sucho, ubogo, dolomitowo
Mikołajek co do gleby nie jest wybredny, pod warunkiem przynajmniej dolomitu, albo wapna

O masz
Czyli nie pogodzą się z zawilcem, floksami, kłosowcem, przetacznikiem?

makadamia 20:14, 14 maj 2018

Kasiu, zapomniałam jeszcze dopisać. Sesleria by pasowała rozmiarami.
Ona jest żółtawa i nie pasuje mi do tych kostrzew i lawend, ale z tego co Toszka pisze - i tak powinnam je przenieść na jakieś gorsze stanowisko
mrokasia 20:18, 14 maj 2018

Ja nie wiem, wszyscy piszą że sesleria żółtawa jest a moja, kurka, zielona...
Kasia_CS 20:49, 14 maj 2018

Asiu, jak juz wrócę z wygnania, to cyknę Ci fotkę, bo chyba mam seslerie i lawende w dość bliskim sąsiedztwie to ocenisz sobie to polaczenie

Czy ja wiem czy sesleria żółta? Jak dla mnie soczysto zielona
makadamia 21:16, 14 maj 2018

Po pierwsze - czasami rośliny mają różne wybarwienie w zależności od warunków, w jakich rosną
A po drugie - różnie wyglądają w zależności od sąsiedztwa; tak jak kostrzewa czy lawenda, w zależności od kontekstu, mogą wyglądać srebrno lub sino, tak i u seslerii ta żółć czasem może być widoczna, a czasem nie.

W każdym razie, na razie próbuję przetrawić informacje od Toszki, że mi się wymagania kompletnie nie zgadzają.

Gleba jest na razie żyzna ale bardzo przepuszczalna i moim zdaniem jest tu dość sucho. Specjalnie dałam tu rośliny o obniżonych wymaganiach, żeby choć tą rabatką nie musieć się przejmować.

Jakby pogrupować te rośliny wymaganiami, to jakby to wyglądało?
Lawenda, mikołajek, szałwia, rogownica - ubogo, sucho, zasadowo?
Jeżówka, kłosowiec, floks, zawilec, żurawka - żyzno i przeciętnie wilgotno, tolerancyjnie co do ph?