Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 21:30, 12 maj 2018

Waclaw napisał(a)

No tak. Zgadzam się. Zawsze będzie coś do zrobienia. Moją filozofią jest czerpanie z życia ile się da dobrego. Dlatego gdy nie mam ochoty na pracę - nie podejmuję jej. Jadę na działkę i pracuję dopóki sprawia to przyjemność, później odpoczywam. Praca nie musi być skończona. Rabatki idealne. Jednak najczęściej, praca z roślinami to taka przyjemność właśnie dlatego cały tydzień ( nie jeden) zasuwam na grządkach. A jaka przyjemność gdy wieczorem pokazuję żonie ile zrobiłem. Albo siądę na ławce, obolałe mięśnie ponaciągam i patrzę na to co zrobiłem. Planuję co zrobię.

Remonty mieszkania to to, czego najbardziej nie lubię. Współczuję Ci ale jednocześnie gratuluję bo piękniej będzie.

Orliki coraz bardziej mi się podobają.
Ja co wieczór planuję co mam zrobić następnego dnia, staram się to zrealizować. Nie zawsze jednak mogę się zmobilizować żeby wywiązać się z planów. Wtedy pada stwierdzenie " jurto też jest dzień"
Na ten remont czekałam bardzo długo, bo mój em nie cierpi demolki w domu. Teraz tak się uparłam, że nie miał na mnie wpływu, wynajęłam fachowca, kupiłam płytki, zamówiłam nowe meble. Teraz już się zaangażował bo widzi, że nie ma odwrotu.

Dorota123 21:41, 12 maj 2018

Milka napisał(a)

Mistrzowskie cięcie
Tez pora abym ciela, ale się nie wyrabiam. Dorotko, ja tak od 6 lat to jakby ogrodniczka, wczesniej zero wiedzy, choc ogrod mam od 21 lat.
Ta azalia biala wyglada, jak Schneegold, sliczna
Też długo mam ogródek, jakieś 30 lat Ja ciągle poszerzałam swoją wiedzę, kupowałam regularnie Mój piękny ogród, werandę i inne czasopisma. Wszystko czytałam, nie tylko obrazki. Ogródek przechodził kilka razy metamorfozy. Bardzo lubię pracę w ogródku, ale te wieczne susze w moim rejonie po prostu mnie dobijają.

Dorota123 21:46, 12 maj 2018

eee_taam napisał(a)
nie kupiłam jeszcze surfinii ...coś dziwnego bo zazwyczaj na 1 maja juz miała je w donicach najbardziej polubiłam białe surfinie
Też u mnie białe surfinie są w największej ilości, kolorowe poszły do gruntu, białe wszystkie w donicach. Na razie okupują teren wokół altany, ale to jeszcze nie jest ich docelowa miejscówka.

Bogdzia 21:51, 12 maj 2018

kasiek napisał(a)
Ależ uroczo wyglądaja te ptasie na bukszpanie

to samo miałam napisac.
Dorota123 21:53, 12 maj 2018

kasja83 napisał(a)

To sąsiadka też przy okazji korzysta
Mamy ogrodzenie z siatki, mało go widać więc nasze ogródki prawie się łączą.

Waclaw 22:41, 12 maj 2018

Dorota123 napisał(a)
Ja co wieczór planuję co mam zrobić następnego dnia, staram się to zrealizować. Nie zawsze jednak mogę się zmobilizować żeby wywiązać się z planów. Wtedy pada stwierdzenie " jurto też jest dzień"
Na ten remont czekałam bardzo długo, bo mój em nie cierpi demolki w domu. Teraz tak się uparłam, że nie miał na mnie wpływu, wynajęłam fachowca, kupiłam płytki, zamówiłam nowe meble. Teraz już się zaangażował bo widzi, że nie ma odwrotu.

Piękne orliki.
coraz bardziej mi się podobają. Chyba zaproszę je do siebie
Waclaw 22:47, 12 maj 2018

Dorota123 napisał(a)
Też u mnie białe surfinie są w największej ilości, kolorowe poszły do gruntu, białe wszystkie w donicach. Na razie okupują teren wokół altany, ale to jeszcze nie jest ich docelowa miejscówka.

A co robisz aby po pewnym czasie nie chorowały?
Przez kilka lat sadziłem w skrzynkach na balkonie ale po pewnym czasie liście więdły i były nieatrakcyjne. Balkon słoneczny, południowa wystawa. Zmieniłem na pelargonie
elka_ 23:03, 12 maj 2018

Dorota123 napisał(a)

Piękne dekoracje masz w ogrodzie, szczególnie spodobały mi się ptaszki na bukszpanie. Te fioletowe kule świetnie robią za czosnki Z czego one są?

Strzżone formy kapitalne. Dużo tego masz, nie zazdroszczę
anabuko1 10:39, 14 maj 2018

U ciebie Dorotko zawsze jest pięknie kolorowo, ciekawie.
Zarówno w roślinach jak i w różnych ozdobach.
Ptaszki z góry pilnują swoich włości i sprawdzają kto tutaj wlatuje.
Orliki piękne. I ja je lubię.
Ten różowy z białym śliczny.
Kompozycje doniczkowe bardzo ładne.
mirkaka 19:36, 14 maj 2018

Dorota123 napisał(a)
Tnę na potęgę bukszpany, żeby tylko przeżyły ten zabieg. Oczywiście po odkurzeniu strzyg podlewam dookoła bukszpany.

Pięknie tniesz, czy to już drugi raz? Moje jeszcze się odbudowują po kwietniowym cięciu.
Dorotko Twoimi orlikami zachwycam się nieustająco. U mnie nie wzeszły z tych nasionek które mi wysłałaś, może jeszcze trzeba poczekać.
Na drugim zdjęciu pod domem Montana?