Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Działka prawie w Borach Tucholskich 22:59, 07 maj 2018

Do góry

dereń Ivory Halo

Eskimo Sunset

świek Cincinata .........................................................................Dawyck Gold i Inversa
Pszczelarnia 22:59, 07 maj 2018

Do góry
O lilakach.

Moja sentymentalna "kolekcja" składająca się (na razie z 13 lilaków) została zapoczątkowana w 2014 roku. Rosną tradycyjnie przy płocie wiejskim, rabata jest podzielona, z jednej strony lilaki fioletowe, a dalej lilaki różówe i białe oraz jeden żółty ('Primrose'):

Panuje przekonanie, że to kwiaty nie nadające się do bukietów - mało trwałe.
Otóż w książce

są rady dotyczące wykonywania bukietów z lilaków (oczywiście ważna jest odmiana, najlepiej o długich gałązkach). A więc należy ścinać je rano, rozwinięte w 1/3, oberwać ze wszystkich liści, naciąć na pół gałązki i zanurzyć w kąpieli zimnej (żeby się napiły) albo włożyć do lodówki na kilka godzin.
Moje lilaki stały 4 dni w wazonie a to już coś.

I nasz 40-letni NN.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:57, 07 maj 2018

Do góry
Teraz czas azalii i rododendronów

Ogród z wilkiem zamkn. 22:57, 07 maj 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
a tak właśnie w trójkąt wszystko prócz drzew ale słuchaj jak masz wizje to się jej trzymaj

właśnie mam wizję po swojemu ....jak coś będzie rosło inaczej niż ja chcę ,to wtedy będę zamieniać miejscami ....na razie zostawiam tak jak jest
wisienka na torcie .....czyli z dosypaną korą

Liliowo i kolorowo:) 22:56, 07 maj 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
Piękny masz już ten lasek rodkowy

Tem lasek już zaczyna być za ciasny, chyba będe przesadzać bo tak szybko rosną, Franceska cudna i już widze, że będzie duża

Wstawiłam fotki nowego ulubieńca.

Ogród z wilkiem zamkn. 22:54, 07 maj 2018

Do góry
dana1s napisał(a)
Piękny skalniak, niesamowicie wygląda . A jak wszystko urośnie to będzie magiczny widok

dziękuję bardzo się cieszę ,że Ci się podoba
musi się jeszcze rosrosnąć i chcę tam jeszcze jednego czerwonego klonika wcisnąć
bo coś za żółto na razie

ps . taczki jako element dodatkowy
Podmiejski ogród Cataliny 22:53, 07 maj 2018

Do góry
Czekam aż róże się rozrosną, bo wg ich nie widać. Tak, są tam gdzie bambusowe patyczki Wsadzałam słabe sadzonki latem 2017 więc nie wiem czy coś z nich będzie. Dosadziłam carex ice dance. Derenia mocno ciachnęłam wiosną, by się ładnie zaokrąglił.
Liliowo i kolorowo:) 22:49, 07 maj 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
RH to moje ulubione krzewy, też mam kilkanaście. Poleconą przez Kindzię różyczkę też sobie zapisałam. Może kiedyś sobie kupię bo urodnica jest.

Piękne są rodki i kusi mnie kolejna rabata tylko kto to będzie podlewał?
W tym roku kwitną dużo wcześniej i wszystkie razem

Ogród z wilkiem zamkn. 22:49, 07 maj 2018

Do góry
achimee napisał(a)
Witaj, pięknie u Ciebie, ogród nabiera masy...
widzę że akcja kora na tapecie, ja też ostatnio kupiłam trochę i jak już dyskutujecie o cenach to jeszcze taniej za worek... polecam Bricomarche. Korę kupuję tam systematycznie i zawsze są najkorzystniejsze ceny...
Pozdrawiam

nie mam takiego sklepu w pobliżu niestety ....ale dzięki za namiar

cieszę się ,że Ci się podoba

kfiatuchy zostawiam za chwilę przekwitną i przestaną czarować

Podmiejski ogród Cataliny 22:48, 07 maj 2018

Do góry
I ostatni rododendron zakwitł Myślałam, że jednak będzie ciemniejszy.
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:48, 07 maj 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Niwaki którego uformowałam z jakiegoś jałowca...

Kurcze jak mi się marzy taki porządny niwak...
Żywopłotki cisowe. 22:47, 07 maj 2018

Do góry
Dubelek.

Iryski niskie niebieskie lubię kolorek nie pamiętam nazwy są zapisane.

Możliwe że zwykłe popularne irysy zmieniły kolor na fioletowy pod wpływem nawożenia.
lub nie pamiętam jakie tu sadziłam.
Żywopłotki cisowe. 22:47, 07 maj 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Haniu, masz pałacowy rozmach, rabaty powalają, ilość produkowanych i wysadzanych roślin też.

O ciemnych lilakach - jak wiesz, jestem ich - lilaków wielbicielką i tropię różne odmiany. Z tych najciemniejszych mi znanych (dobre nagradzane odmiany) warto zwrócić uwagę na 'Znamya Lenina' (dla mnie najładniejszy), 'Kardinal', 'Massena', 'Prince Wolkonsky'. Mogę spróbować ukorzenić (odrosty właśnie wycięłam, bo one są szczepione jednak).

Ewo! mam kilka Lilaków nowo posadzonych w ubiegłym roku i w tym jeszcze dwa, ale tych co piszesz nie znam.
To mój najstarszy bez, był kiedyś nie dopilnowany pewnie szczepiony, przez kila lat zakwitał pojedynczy lila jasny, częściowo biały podwójny.
Potem wycinałam odrosty i został teraz mało foremny.
Wiem kupowałam w Broniszach wówczas zakład ogrodniczy w latach 80 tych

Krasowica Moskwy zakwitła pierwszym kwiatem i wydaje mi się że mój stary ma taki sam kolor. Możliwe że w tamtych latach była taka odmiana.

Rododendronowy ogród II. 22:47, 07 maj 2018

Do góry

Ogród z wilkiem zamkn. 22:46, 07 maj 2018

Do góry
effka napisał(a)

O Ty szybka. Ja dopiero jutro. Kwiatuchy sielskie. U mnie ich zdecydowanie za mało, ale zostawiłam je na koniec, najpierw tworzę szkielety. Ty masz już gotowy ogród

powiem Ci ,że oprócz kwiatuchów na ten sezon nic nie zmieniam .....zobaczę jak to będzie się rozrastać i ewentualnie bedę miejscami zamieniać .....
kory mi zabrakło....i nie ma narazie więcej .....kamyczki też muszę jeszcze dosypać ....
teraz podopieszczam detale i muszę odgruzować dom
hosty Ci sie spodobały ....to przy okazji sypania kory podzieliłam 2 szt i zrobiłam sobie nowe sadzonki do rodkowej ....korzonki miały ,to powinny sie przyjąć ,chociaż wieczorem omdlałe leżały ....podlałam i zobaczę rano ,czy żyją

buziaki

z korą ładniej
Migawki z ogródka 22:45, 07 maj 2018

Do góry

Rododendronowy ogród II. 22:44, 07 maj 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Zaczęły kwitnąc piwonie krzewiaste.
Te od Mariusza

a te moje, pąków jest 17 ale to początek kwitnienia

same piękności
u nas tez robi się sucho, zaczynam podlewanie hortensji bo one najbardziej potrzebują piciu
Rododendronowy ogród II. 22:43, 07 maj 2018

Do góry

Liliowo i kolorowo:) 22:43, 07 maj 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)
Tak, ta róża powtarza kwitnienie. Ale to pierwsze jest najobfitsze. Nie wiem czy w Pszczynie ją kupisz...ja kupowałam przez neta, ale nie pamiętam gdzie.

Dzisiaj odpoczynek już, jutro do pracy...

Buziaki

Ostatnie róze pierwszy raz kupiłam przez net no i totalne rozczarowanie sławnym R..... nie wiem czy z jednej róży cokolwiek wypuści( Kupiłam też w Ć.... bo w R... nie było i te są super i fajnie już rosną. Drogo w sumie i nie lubie kupować w necie bo ja z tych co kupuje to co widzi Gdzieś znajde tak mysle
Piękne lato mamy tej wiosny, wszystko naraz kwitnie ale przerażają mnie probnozy birz i gradu(

Hirutkowy raj:)) 22:39, 07 maj 2018

Do góry
Łódzka ekipa przed wyprawą na lilaki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies