Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:54, 11 kwi 2018

Do góry
Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 20:53, 11 kwi 2018

Do góry
Ba, kiedy? Jest za późno na cięcie, bo takie rzeczy robi się np. w połowie lutego jak jest pogoda. Ja najwcześniej ze wszystkich drzewek i krzewów tnę właśnie winorośl. Dlaczego nie tnie się później? Dlatego, że łoza płacze w miejscu cięcia. Lecą ogromne ilości soków. To osłabia roślinę. Przejdźmy do Twojej sztuki. Masz wyjątkowo dużo niepotrzebnego drewna. Mało zdrewniałych łóz z tamtego roku. Winorośl będzie owocowała coraz wyżej. Trzeba ją opuścić. Załóżmy, że widzę ją w połowie lutego. Leci całe drewno poza tym przy którym postawiłem "1". Te drewno z "1" poleci, ale w przyszłym roku. W tym je tylko skracam, jak zaznaczyłem. Zdrewniałe łozy z tamtego roku na drewnie z "1" rozkładasz według upodobania. Z pąków na tych jasnobrązowych łozach wybiją latorośla na których będą owoce. Ile takich łóz zostawić - ano policz sobie mniej więcej pąki i zostaw tyle ile pisałem już w tym poście. Nie musisz wycinać całych zeszłorocznych łóz, ale np. na jednej zostawisz sobie 2 pąki, na drugiej 6 pąków itd. Chodzi o to że latorośla z tych pąków będą rosły pionowo do góry i żeby ładnie były rozłożone na pergoli, nie zasłaniały jedne drugich. Najważniejsze są jednak te dwie najniższe łozy (masz do nich strzałkę).Każdą z nich przytnij za 2 pąkiem. To na nich w przyszłym roku odbudujemy winorośl i będzie wyglądała jak się należy. Z każdego pąka, czyli z 4 które tam zostawiłaś, wyjdą po 4 latorośla. Jeżeli będą chciały owocować oberwiesz im kwiaty. Teraz tak - mamy kwiecień. Cięcie winorośli o tej porze roku to błąd. Czy ja bym na swojej działce z taką winoroślą jak Twoja zaryzykował. Tak. Zabezpieczyłbym też rany po cięciu. Czy Cię do tego namawiam - nie. I nie biorę odpowiedzialności jak zrobisz inaczej Polecam też zakopać w odległości nawet jednego metra od tej latorośli pół worka wapna - zwykłego budowlanego.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:53, 11 kwi 2018

Do góry
Kwitna wiśnie - nigra i pisardii
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:51, 11 kwi 2018

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:49, 11 kwi 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Wiosna na całego Ależ lubię ten czasMagnolie w tym roku szybko zaczęły.

Szybko, bo późno wiosna przyszła i nadrabiają. U mnie gwiaździsta w pełni, Susan jeszcze trochę a parasolowata to dopiero czerwiec
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:47, 11 kwi 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)

ooo to to juz całkiem poszalałas ...super .... i kwiecia teraz masz chyba duzo wiecej niż rok temu ?

Wiecej - bo mocno przerzedziłam chaszcze. Jest dużo więcej miejsca i światła. No i sporo cebulowych doszło
Odcienie zieleni 2 20:43, 11 kwi 2018

Do góry
Eewelina, co to za trawka? Mam bardzo podobną nn, ale nie potrafię jej zidentyfikować.

Efffa napisał(a)
...uDany ogród 20:40, 11 kwi 2018

Do góry
dana1s napisał(a)

Asiu doczekasz się, u nas w ciągu tygodnia świat zmienił się zupełnie. Gdyby jeszcze troszkę popadało, myślę że wiosna buchnie na całego

Tak wiem, cierpliwie czekam
Z Pszenicznej ... 20:40, 11 kwi 2018

Do góry
AgataP napisał(a)

Twoja bylinówa to kawał pola, podziwiam że juz tak obrobiona.
Co się stało kwiatom ... 20:31, 11 kwi 2018

Do góry
Ewa, mam ją od jesieni,tak jak pisałam dostałam ją do przesyłki jako gratis, to jej pierwsze kwiaty w moim ogrodzie, nie wiem czy się rozsiewa.

Ogród na piasku i z wielkim murem 20:30, 11 kwi 2018

Do góry
Zabrałam się dzisiaj za trawki ID, wykopałam część bo szpecą frontową stronę przed wejściem do domu.
Trawki wyglądają tak

Nie wiem czy wywalić, czy próbować ratować
Ogrodowe przygody 20:24, 11 kwi 2018

Do góry
Mirella napisał(a)
Prześliczna wiosna ,krokus zjawiskowo piękny ..czosnki urosły ,jaka to odmiana.

Czosnki to Purple sensation
Ogrodowe szaleństwo ... 20:17, 11 kwi 2018

Do góry
Proszę Was o pomoc w identyfikacji, czy to kwiaty czy chwasty.

A to na pewno kwiat ale jak się nazywa?
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 20:16, 11 kwi 2018

Do góry
Pracy dużo efekty wolno

Kondziowy ogrod cz II 20:14, 11 kwi 2018

Do góry
abiko napisał(a)

Mira, bo za Kondzia, to Maja drzwi otwiera co tydzień

Oj otwiera, otwiera...

Przedogródek pod dębem 20:14, 11 kwi 2018

Do góry
posadzone przed laty pod dębem żonkile zarosły trawą. Nie dbam o nie, po przekwitnięciu koszę kosiarką a jednak one chcą żyć i co roku kwitną
Pogłaskam je i o wybaczenie poproszę

A na Holzmilu magnolia lada chwila płatki rozwinie

Jutro biorę urlop na karczowanie trawnika.
Róże dzisiaj otrzymałem
Kondziowy ogrod cz II 20:11, 11 kwi 2018

Do góry
mira napisał(a)
Sylwia gdzie tam roboty wiele. Suchciele wycięte i po robocie.
Ogrodnik świętuje hihi.
Drzwi otwiera tylko przy specjalnych okazjach hehe.

Konrad najlepszego wszelkiego !!!

Dziękuję za życzenia, chociaż w ogrodzie zap..... (ciężko pracuję), a świętuje tylko dziś...

Ptasi gaj 20:08, 11 kwi 2018

Do góry
Annak napisał(a)
A ja posiałam stipę pierwszy raz w życiu, a teraz się zastanawiam, jak to możliwe, żeby z takiego coś udało się się rozsady porobić Mam poważne wątpliwości, że mi się to uda

Aniu popatrz to jest zeszłoroczne Stipa która się uchowała na balkonie podciełam i wypuściła nowe odrosty.

Ja też pierwszy raz zaśiałam to jest trawa kepiasta i trzeba więcej trawek wziąć przy rozsądnie. Przynajmniej tyle co w tych małych doniczkach.

Nie dałam rady dzisiaj zrobić rozsady. Byłam na długim spacerze w Powsinie nogi czuje na ramionach.
Po drodze w L.... U kupiłam podpory do powojników nie drogie po 25 zł. Kupiłam też ostatniego powojnika "Montana" taki okaleczony trzeba go ratować, ma już pęd zabandażowany, mam nadzieję, że będzie mu dobrze u mnie.

Kondziowy ogrod cz II 20:07, 11 kwi 2018

Do góry
Ogrodowy_Kalejdoskop napisał(a)
Widzę, że inni też są dopiero na tym etapie Ja w tym roku spaliłem suchości po zimie bo kompostowniki już nie przerabiały. Muszę wykonać większe
Nie nagrałem w niedzielę programu i myślałem, że przegapiłem emisję ale czytam że nie Pozdrawiam

My też nie wiemy, kiedy będzie emisja. Pozdrawiamy wiosennie

Przedogródek pod dębem 20:06, 11 kwi 2018

Do góry
w Przedogródku wiosna kwiatom płatki rozkłada

Wykopuję ze starej rabaty krokusy. Demoluję ją a ona i tak ładnie żonkilami wygląda

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies