Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:33, 06 maj 2015

Do góry
Dziękuję kochani, że wpadacie.

Ewa. nie martw się. Nie da się będąc zapaloną ogrodniczką mieć tylko jeden styl. tyle piękna do wyboru..będzie dobrze, ważne że jest pięknie, a styl...pomiń, styl jest.

Irenko - zdrowie przede wszystkim, reszta poczeka, poleży, zapomni, co tam jeszcze...dopisz sama

Kasiek, cieszę się żeś szczęśliwa bo powód mniemam jest
Czy, ot tak? Bo wiosna? Wczoraj na spacerze wieczorem poczułam ciepło i midowy zapach nam towarzyszył - to jest cudne.

zawitka - pohamuj pęd do sklepu, najpierw zapisuj, potem wykreślaj, aż zostanie kilka
Jaka tuja do "Rheingold" na przód??? 08:25, 06 maj 2015

Do góry
Ta tuja nie nadaje się do zasłaniania, rośnie bardziej w stożek, ale najlepiej wygląda gdy jest cięta. Młode gałązki wyglądają zupełnie inaczej niż starsze. To wbrew pozorom spora tuja, jednak zanim urośnie... a w sumie najlepiej ją ciąć. Więc polecam inne tuje, ta \to do przodu, jako żółty akcent i koniecznie formowana.
Ogród przy mieszkaniu w kształcie litery L - jak zaaranżować. 08:23, 06 maj 2015

Do góry
O tym pomyślałam, że będzie pasował ten styl

Jednak nie rób tego w tym programie, bo niby wszystko się zmieści a w rzeczywistości - nie Wiec narysuj rzut z góry. Określ szerokość rabaty i wtedy zobaczysz czy to wszystko wejdzie
Choroby klonów, klon - Acer 08:21, 06 maj 2015

Do góry
Robala nie znam, może ktoś inny rozpozna ale chyba masz na klonie fytoftorozę. I to jest grożna choroba bo widzę białe, martwe pędy. Wytnij je. Nie wiem czy jest Previcur dostępny, ale trzeba podlać.
Ogród przy mieszkaniu w kształcie litery L - jak zaaranżować. 08:12, 06 maj 2015

Do góry
Witam was,
Do mojego mieszkania przynależy ogródek narożny, tzn. w kształcie litery L. W ogrodzie rosną na razie tuje, jednak przymierzam się do nasadzenia w nim roślinek, aby nie był taki pusty. Chciałabym na razie skupić się na przedniej części, dosyć wąskiej, która najbardziej wystawiona jest na widok.
Na razie wygląda to tak:

Wstepnie zaprojektowałam sobie cos takiego w garden puzzle:

Podobają mi się iglaki o różnych odcieniach zieleni, także berberysy, trawy ozdobne, no i wrzosy... ale kompletnie nie mam doświadczenia. czy to bedzie razem ładnie wyglądało? Proszę o wszelkie wasze sugestie, porady, jak można by zaaranżować ten zakątek.

Ideałem ogrodu jest dla mnie wypatrzony na ogrodowisku "igiełkowy ogródeczek" albo na gardenarium "ogród z wrzosowiskiem". Cudne ogrody...marzenie...
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 08:10, 06 maj 2015

Do góry
Dorotka napisał(a)

Kórnik jest brzydki i bardzo smieci. Wolałabym coś innego.

Dorotka, nie wybrzydzaj , sadziłam Kórnika i jest ładny, ale rośnie wyższy niż twój wymagany 120 150 cm.Po prostu wpisz w google tuja żółta i czytaj jaki to gatunek pod obrazkami, jakie się podobają. To będzie najprostszy i najszybszy sposób.

Widzę nawet w tych grafikach własne zdjęcia

Wysokość zatrzymaj na bazie cięcia, bo nie ma takiego egz. żeby akurat wyróśł na 120 cm... tuje rosną wyższe chyba że odmianowe, ale taka może ci się nie będzie podobała, więc wyjdź od urody a skończ na wysokości. Sekator w dłoń.

Tuja żółta
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 08:08, 06 maj 2015

Do góry
Goły jest w momencie puszczania nowych liści, bo spadają stare i to jest najgorszy moment dla tego żywopłotu. Ale widuję takie żywopłoty u mnie na mieście, gdzie są gołe już zimą, albo częściowo gołe. Ale plątnina gałęzi wynagradza tę goliznę.

Najpiękniejszy jest gdy pokryje się młodziutkimi listkami
Nowy taras - zero pomysłu 07:55, 06 maj 2015

Do góry
Co posadzić warunkuje grubość warstwy urodzajnej - doradzanie zanim to wiemy nie ma sensu. Sprawdź głębokość, odkop napisz i dopiero można myśleć o roślinach
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 21:46, 05 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Grab nie jest zimozielony, ale jest łatwy w uprawie. Laurowiśnia jest zimozielona ale może wymarzać.

dziekuję za odpowiedz p. Danusiu, ostatnie pytanie bo nie znalazłam tej informacji w tematycznym watku, w jakim okresie(pewnie też zimą ale tak konkretnie) żywopłot z grabu jest "goły"?
Makowo na Kociewiu 21:19, 05 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zdjęcie szachownicy zachwycające w tym słońcu Niesamowite klimaty

Kochana Danusiu dla mnie jesteś nie tylko guru ogrodowym ale m.innymi również fotoobrazowym dlatego powyższe słowa to najwartościowsza pochwała Dziękuję
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 20:54, 05 maj 2015

Do góry
Grab nie jest zimozielony, ale jest łatwy w uprawie. Laurowiśnia jest zimozielona ale może wymarzać.
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 20:47, 05 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Laurowiśnia. Choina kandyjska, świerk serbski, grab, buk. ligustr, irga błyszcząca.

Jest tyle opcji a ty akurat, jałowiec..

Tu masz do wyboru do koloru:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/334-zywoploty-iglaste-trwaly-element-ogrodu

Zastanawiam się nad obsadzeniem wschodniej sciany ogrodzenia grabem lub laurowisnią, jako totalny amator mam pytanie jakie sa zasadnicze róznice miedzy tymi żywopłotami, który wybrać jako poczatkujacy?
strona południowa i polnocna bylaby w swierku serbskim a zachodnia w thuja aureospicata. jutro postaram sie wstawic fotki z dzialki. Proszę o pomoc czy dobrze kombinuję?
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 18:24, 05 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ziemia "kupna" nie wiadomo na ile jest żyzna, bo w większości w jej składzie jest torf, czasem torf z nawozami...hmmm a to za mało niestety.
Ale tego nie wiem, jaką kupujesz ziemię, sprawdź jej skład.

witam, czyli do sadzenia iglaków (konkretnie tuje aureospicata)lepiej dorzucic ziemi do iglaków czy torfu ph 4,5-5,5?
betonowy krąg 18:06, 05 maj 2015

Do góry
Wklej posta tutaj, inspiracji nie brakuje

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1589-studnia-w-ogrodzie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:13, 05 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zafundujesz roślinom najgorsze warunki, spiekota, brak wody, bliskość betonu, podbudowy, która wypija wodę choć jej i tak mało. ŹLe kobieto, źle, Nie rób tego.

No wiem, że źle, ale własnie pytam. Myslałam o winorosli na pergoli, pod szałwia omszona i jakieś ...no wlasnie nie wiem co? Coś w poludniowych klimatach? Nie chce takiej pustej ściany.
Problemy z tujami 16:46, 05 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Masz szmatę (żeby to jeszce była prawdzizzwa mata) a raczej jest to niezniszczalny brezent, to pierwszy stopień do unicestwienia roślin.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Drugi możliwy powód - zły materiał szkółkarski
Trzeci możliwy powód - choroba grzybowa
Piąty powód susza lub zalanie korzeni. Sądząc po postępowaniu, raczej zalanie, może zgnilizna korzeni? I jeszcze szmata na glinistym terenie to niestety zabójstwo.

Albo kilka powodów naraz. Np zalanie korzeni i zły materiał (za mała bryła korzeniowa, zbyt poucinane korzenie plus szmata)

No niestety teren gliniasty, zapoznam sie z podeslanymi linkami i biore sie do pracy.
Pozdrawiam i dziekuje
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:38, 05 maj 2015

Do góry
skarabeusz napisał(a)
Hej, powiedźcie mi, czy ktoś z was ma rabatę pod takim daszkiem? To jest południowa wystawa. Bedzie opaska z kamieni, ale przecież nie tak szeroko jak dach nad tym. Co myślicie?

Zafundujesz roślinom najgorsze warunki, spiekota, brak wody, bliskość betonu, podbudowy, która wypija wodę choć jej i tak mało. ŹLe kobieto, źle, Nie rób tego.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:46, 05 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Sebciu, kwiaty się zmarnowały, trafiło w zły moment, po prostu nie mogłam się tym zająć. bo inaczej musiałabym zaniedbać to, co najważniejsze w życiu - zdrowie mojej rodziny

To ważniejsze od każdej donicy, od Ogrodowiska, od wszystkiego, ale to wiesz

Ja też wiem
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:45, 05 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U mnie w domu zimnooo, skarpety założyłam - muszę okna pootwierać by ciepło wpuścić.
Macham również

U nas podobnież, więc to samo robimy ale wieczorem nawet ogrzewanie jeszcze włączę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:28, 05 maj 2015

Do góry
Wydaje mi się, że to uschnięte to efekt zimnej wiosny i mocnych przymrozków, niezbyt ładnie to wygląda, ale nie ma rady. To raczej nie choroba. Obcięliśmy trawy, mrozy były, ochrony nie było.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies