Dobry wieczór. Pani Danusiu w ubiegłym roku posadziłam thuje szmaragd, wczoraj zasiliłam je Pinivitem -oprysk dolistny( na 8 l - 8 nakrętek /nakrętka po 40 ml/) i teraz zjada mnie stres, ponieważ przegladając wątek pt. Nawozy, nawożenie doczytałam, że 30 ml Pinivitu należy rozpuścić w 10 l wody i teraz zastanawiam się , czy dobrze zrozumiałam Pani treść zalecenia ponieważ według ulotki Pinivitu należy 100 ml nawozu rozpuścić w 2- 2,5 l wody, czyżby producent wprowadzał w błąd ? przyznam, że zastosowałam sie do zalecenia producenta a teraz martwię się , że mogłam zaszkodzić thujom. Przeczytałam również Pani artykuł o bukszpanach i o zasileniu ich Florowitem. Pani stosuje 25 ml nawozu na 10 l wody,a w ulotce sugerują 20 ml na 1 l wody.Dodam,że kupiłam małe pojemności nawozów -Pinivit w płynie koncentrat do sporządzenia 20-50 l roztworu do opryskiwania-butelka 1 kg oraz Florovit uniwersalny w płynie koncentrat do sporządzenia 100 litrów roztworu do podlewania-butelka 1 kg. Przyszła mi jeszcze taka myśl,że może Pani korzysta z Pinivitu i Florovitu o wyższym stężeniu ,kupowanym w sklepach ogrodniczych dostępnych tylko dla profesjonalistów, może dlatego jest taka duża rozbieżność między Pani zaleceniem a producenta ,drąże temat,bo chciałabym dobrze zadbać o swoje rośliny,a teraz będę miała obawy kupując nawóz czy aby dobrze go stosuję.
Wiem,że Pani ma ogromne doświadczenie,dlatego proszę o poradę Z góry dziękuję za odpowiedź.