Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Nadzieja na piękny ogród 14:07, 05 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Muszę przyznać, rabaty nawet puste, ale tak pięknie wysprzątane - super widoki i jaki porządek. Na twoim przykładzie widać, że pracą bez roślin można już osiągnąć niesamowity efekt.

Takie słowa z Twoich ust Danusiu to dla mnie miód na serce i duża motywacja do dalszego działania. Dzięki
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:27, 05 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Donica biała jest jak wymarzona, wielkość ok, kształt pasuje, o ile moje zdanie weźmiesz pod uwagę
oczywiście, nie wiem dlaczego miałabym nie wziąć
Wiem, że to aluzja do mojego wpisu u 'zielonej ogrodniczki' Tak już jest Danusiu że jeżeli pokazujemy kawałek siebie to musimy sie liczyć z tym, że inni będą nas kopiować. Co może być tylko i wyłącznie komplementem dla 'Twórcy'. Nie przeszkadza mi że ktoś posadzi sobie taki sam zestaw roślin, takie same kosmosy, róże, czy tulipany. Powinnaś czuć się polską trendseterką wielu rozwiązań, które projektanci światowi wykorzystują od stuleci i czerpać z tego satysfakcję. Wydaje mi się, ze każdy ma ogród taki jak jemu się podoba nie ważne że gdzieś w Polsce jest setka PODOBNYCH (bo nie takich samych), to jest jego 'mikro świat' który kocha... 4 lata temu posadziłam różowo-burgundowe tulipany czy mam być zła, że teraz połowa ogrodowiska tak ma lub będzie miała? NIE!!!

Zgadzam się z tym że wymarzona bo wychodzona i wybłagana taka sote może nie wygląda atrakcyjnie ale liczę na to ze osiągne zamierzony efekt... zobaczymy
Nadzieja na piękny ogród 13:16, 05 maj 2015

Do góry
Agatan24 napisał(a)
Dzisiaj ciąg dalszy nierównej walki z mniszkiem

Normalnie bym polecała herbicyd, ale po róznych info o szkodliwości trzeba się zastanowić nad naszym zdrowiem, co lepiej, żeby bolały ręce, czy lepiej opryskiwać i po sprawie, ja w każdym razie na ulicy wyrywam, ale jakbym miała dużo trawnika...by mnie mniszek wkurzał.
Nadzieja na piękny ogród 13:14, 05 maj 2015

Do góry
Agatan24 napisał(a)
Przez ostatnie 2 dni zajmuje się wyrywaniem chwastow z trawy ale tyle tego jest że już mam odciski.

Szykuje się u mnie kolejna rewolucja,mianowicie zniknie nieszczęsna wysepka ze środka trawnika.
To byl chyba moj największy błąd jaki zrobilam. Mając dzieci które lubia biegac, grać w piłkę to taka rabata na środku to udreka.
A co Wy myslicie o moim pomysle? Każde zdanie mile widziane.

To ta wysepka

Generalnie ta wysepka daj widok z okien, ale umiejscowiona pośrodku - nie jest dobrym pomysłem. Pewnie przeszkadza w kopaniu i niszczą się przy okazji rośliny.

W takim razie zadbaj o widok z okna po przeciwnej stronie i zrób pod oknem coś ładnego Przedłuż tę malutką rabatkę przy schodach
Nadzieja na piękny ogród 13:09, 05 maj 2015

Do góry
Muszę przyznać, rabaty nawet puste, ale tak pięknie wysprzątane - super widoki i jaki porządek. Na twoim przykładzie widać, że pracą bez roślin można już osiągnąć niesamowity efekt.
Makowo na Kociewiu 13:07, 05 maj 2015

Do góry
Zdjęcie szachownicy zachwycające w tym słońcu Niesamowite klimaty
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:06, 05 maj 2015

Do góry
U mnie w domu zimnooo, skarpety założyłam - muszę okna pootwierać by ciepło wpuścić.
Macham również
Bonsai i niwaki 13:04, 05 maj 2015

Do góry
Pokrój ma bardzo ładny i cena też kusząca
"Niezdecydowana ogrodniczka" 10:47, 05 maj 2015

Do góry
Ewentualnie posadź drzewa o pniach do wysokości płotu, korona zasłaniająca brzydkie mury a pod spodem ekrany zimozielone. Przed nimi masz miejsce z tłem na pozostałe rośliny.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:43, 05 maj 2015

Do góry
Donica biała jest jak wymarzona, wielkość ok, kształt pasuje, o ile moje zdanie weźmiesz pod uwagę
"Niezdecydowana ogrodniczka" 10:40, 05 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czymś wyższym najlepiej albo Thuja 'Spiralis' np.

Najlepiej jak cały mur byłby wysłonięty, a nie tylko dwa pojedyncze punkty. Możesz po całości posadzić ścianę zieloną, mogą to byc też tuje 'Smaragd' ponownie.

A dlaczego wypadły?
Czyli zostały Ci (pozwolisz, że przejdziemy na Ty) dwie (które - bo na zdjęciu widać 3). Żeby nie było tak, że po posadzeniu znowu wypadną.
'Spiralis' chyba rośnie troche wolniej niż 'Smaragd', choć ma zieleń, która dobrze by pasowała do hostensji.
Ale nadal trzymamy się wersji z obeliskami na powojniki?
Bonsai i niwaki 10:40, 05 maj 2015

Do góry
Może być stres, nie tyle stres co niskie temp, a odkryły się igły głębiej, zimno, słońce przypaliło i wszystko razem dało taki efekt. Teraz musisz cierpliwie poczekać i dbać. Ale ten gat, nie jest dobry na długowieczny okaz. Będzie podsychał.
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 10:29, 05 maj 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

Z całym szacunkiem dla Danusi, ale zastanawia mnie dlaczego ostatnio tak bardzo krytykuje to co do tej pory polecała... kulki, stożki, obwódki, srebrne kulki do niedawna były super teraz wywołują odruch wymiotny...

Dlatego że czy pasują czy nie, każdy sadzi to samo. Każdy ma srebrne kulki, prawie, mam nadzieję, że Ty nie masz. Żeby aż wymiotny to chyba przesada lekka. Kulki stożki, stożki kulki. Dowolna konfiguracja. W jedna stronę i na odwrót. Dlatego. Po prostu każdy ogród zaczyna wyglądać tak samo. A nie o to mi chodziło w Ogrodowisku, chciałam aby każdy odnalazł własny styl, a nie w ciemno kopiował kulki i stożki.

A potem trawki, a tulipany obowiązkowo., czarne, białe i burgundowe.

Teraz to prawie każdy jest ekspertem od kulek. A co więcej, ekspertem od projektowania i dobrze, o to mi chodziło, ale nie powielajcie po prostu tego samego.
"Niezdecydowana ogrodniczka" 10:07, 05 maj 2015

Do góry
Czymś wyższym najlepiej albo Thuja 'Spiralis' np.

Najlepiej jak cały mur byłby wysłonięty, a nie tylko dwa pojedyncze punkty. Możesz po całości posadzić ścianę zieloną, mogą to byc też tuje 'Smaragd' ponownie.
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 09:58, 05 maj 2015

Do góry
Drobne możesz i teraz, nic się nie stanie, a grube lepiej przed rozwojem liści.
Trzmielina - Euonymus 09:56, 05 maj 2015

Do góry
Wszystko zależy od sztywności pnia, zimą na pewno będzie się giął pod ciężarem śniegu i nawet może się złamać, albo korona się porozłamuje.

Jak gruby jest pieniek (podkładka) i jak sztywny? Proponuję rozwiązać na tydzień i zobaczyć co się będzie działo.
Klon palmowy - Acer palmatum 09:53, 05 maj 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Mój klon palmowy jednak padł. Pytanie czy jak kupię drugi to mogę posadzić w to samo miejsce, czy lepiej nie?

Jeśli to była fytoftoroza to lepiej nie, kolejny zachoruje także.
Ogród bezpieczny dla dzieci, czyli rośliny trujące, parzące i wabiące owady 09:50, 05 maj 2015

Do góry
Wg mnie nie są trujące. Z żadnego berberysu. Są lecznicze, ale nie należy ich spożywać w większych ilościach, bo wywołują niepożądane działania.
Co z nich sie robi w kuchni -
Poczytaj tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Berberys_pospolity
Bonsai i niwaki 09:47, 05 maj 2015

Do góry
Cyprysik nie jest dobrym materiałem na niwaki, robią je bo one schną wewnątrz krzewu, biednieją, więc jedyne wyjście na jakieś pieniądze to - niwaki. Ja bym leciutko zraszała, żeby wilgotność powietrza zwiększyć, podlewać bryłe także. Jak się przyjmie i zacznie rosnąć, dopiero wtedy możesz odżywić dolistnie może na początek.
Problemy z tujami 09:45, 05 maj 2015

Do góry
Wichura potargała chyba, powiąż je delikatnie żeby sznurka nie było widać, a to białe utnij. Ułamana gałązka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies