oczywiście, nie wiem dlaczego miałabym nie wziąć
Wiem, że to aluzja do mojego wpisu u 'zielonej ogrodniczki' Tak już jest Danusiu że jeżeli pokazujemy kawałek siebie to musimy sie liczyć z tym, że inni będą nas kopiować. Co może być tylko i wyłącznie komplementem dla 'Twórcy'. Nie przeszkadza mi że ktoś posadzi sobie taki sam zestaw roślin, takie same kosmosy, róże, czy tulipany. Powinnaś czuć się polską trendseterką wielu rozwiązań, które projektanci światowi wykorzystują od stuleci i czerpać z tego satysfakcję. Wydaje mi się, ze każdy ma ogród taki jak jemu się podoba nie ważne że gdzieś w Polsce jest setka PODOBNYCH (bo nie takich samych), to jest jego 'mikro świat' który kocha... 4 lata temu posadziłam różowo-burgundowe tulipany czy mam być zła, że teraz połowa ogrodowiska tak ma lub będzie miała? NIE!!!
Zgadzam się z tym że wymarzona bo wychodzona i wybłagana taka sote może nie wygląda atrakcyjnie ale liczę na to ze osiągne zamierzony efekt... zobaczymy
Normalnie bym polecała herbicyd, ale po róznych info o szkodliwości trzeba się zastanowić nad naszym zdrowiem, co lepiej, żeby bolały ręce, czy lepiej opryskiwać i po sprawie, ja w każdym razie na ulicy wyrywam, ale jakbym miała dużo trawnika...by mnie mniszek wkurzał.
Generalnie ta wysepka daj widok z okien, ale umiejscowiona pośrodku - nie jest dobrym pomysłem. Pewnie przeszkadza w kopaniu i niszczą się przy okazji rośliny.
W takim razie zadbaj o widok z okna po przeciwnej stronie i zrób pod oknem coś ładnego Przedłuż tę malutką rabatkę przy schodach
Muszę przyznać, rabaty nawet puste, ale tak pięknie wysprzątane - super widoki i jaki porządek. Na twoim przykładzie widać, że pracą bez roślin można już osiągnąć niesamowity efekt.
Ewentualnie posadź drzewa o pniach do wysokości płotu, korona zasłaniająca brzydkie mury a pod spodem ekrany zimozielone. Przed nimi masz miejsce z tłem na pozostałe rośliny.
A dlaczego wypadły?
Czyli zostały Ci (pozwolisz, że przejdziemy na Ty) dwie (które - bo na zdjęciu widać 3). Żeby nie było tak, że po posadzeniu znowu wypadną.
'Spiralis' chyba rośnie troche wolniej niż 'Smaragd', choć ma zieleń, która dobrze by pasowała do hostensji.
Ale nadal trzymamy się wersji z obeliskami na powojniki?
Może być stres, nie tyle stres co niskie temp, a odkryły się igły głębiej, zimno, słońce przypaliło i wszystko razem dało taki efekt. Teraz musisz cierpliwie poczekać i dbać. Ale ten gat, nie jest dobry na długowieczny okaz. Będzie podsychał.
Dlatego że czy pasują czy nie, każdy sadzi to samo. Każdy ma srebrne kulki, prawie, mam nadzieję, że Ty nie masz. Żeby aż wymiotny to chyba przesada lekka. Kulki stożki, stożki kulki. Dowolna konfiguracja. W jedna stronę i na odwrót. Dlatego. Po prostu każdy ogród zaczyna wyglądać tak samo. A nie o to mi chodziło w Ogrodowisku, chciałam aby każdy odnalazł własny styl, a nie w ciemno kopiował kulki i stożki.
A potem trawki, a tulipany obowiązkowo., czarne, białe i burgundowe.
Teraz to prawie każdy jest ekspertem od kulek. A co więcej, ekspertem od projektowania i dobrze, o to mi chodziło, ale nie powielajcie po prostu tego samego.
Najlepiej jak cały mur byłby wysłonięty, a nie tylko dwa pojedyncze punkty. Możesz po całości posadzić ścianę zieloną, mogą to byc też tuje 'Smaragd' ponownie.
Wg mnie nie są trujące. Z żadnego berberysu. Są lecznicze, ale nie należy ich spożywać w większych ilościach, bo wywołują niepożądane działania.
Co z nich sie robi w kuchni -
Poczytaj tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Berberys_pospolity
Cyprysik nie jest dobrym materiałem na niwaki, robią je bo one schną wewnątrz krzewu, biednieją, więc jedyne wyjście na jakieś pieniądze to - niwaki. Ja bym leciutko zraszała, żeby wilgotność powietrza zwiększyć, podlewać bryłe także. Jak się przyjmie i zacznie rosnąć, dopiero wtedy możesz odżywić dolistnie może na początek.