Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:18, 29 maj 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
wiesz fastigiaty to jedno a żywopłot grabowy a mam go z 80 metrów minimum, cięty z dwóch stron przy czym przy płocie mam jasieś całe 15 cm przestrzeni... to jest sport ekstremalny tak ostatnio szpalerowymi nozycami go zaciekle na wiosne ciełam, ze nawadnianie przy ziemi obciełam a zauważyłam w tym tygodniu...

U mnie oprócz grabów, smaragdy w jednym i drugim ogrodzie do cięcia...nie ma co się męczyć, trzeba sobie ułatwiać pracę jak jest możliwość choć dla mnie elektryczne za bardzo kaleczą liście...ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie już cięcia recznymi.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:13, 29 maj 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Tniesz każdą gałązkę u cisów?

Tak Aguś. Przycinam wszystkie nożyczkami Bo to kolejny patent Toszki Sekator już prawie poszedł na emeryturę.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:11, 29 maj 2018

Do góry
JoannaDe napisał(a)
Jak wszystkie to wszystkie też pocmokam nad ciskami. Superaśnie zagęszczone. Trawki oczywiście mniamniuśne.

Nieskromnie powiem, że i ja zachwycam się cisami
Dziękuję Asiu!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:09, 29 maj 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
na pewno elektryczny i raczej taki z wysięgnikiem bo fastigiat nie dogonię

Dlatego moje już osiągnęły docelową wysokosć
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:08, 29 maj 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Zawsze mówiłam, że cis lubi dobroci w dołek, cięcie i wodę... i nie ma tego-tamtego
Miśki świetne

Miśki dziękują

Zawsze jak bawię się z mieszaniem tych dobroci to tłumaczę sobie, że póżniej to zaprocentuje Bo nie ma co ukrywać, dużo czasu pochłania przygotowanie gleby do sadzenia.

Iwona, do kiedy mogę ciąć cisy?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:06, 29 maj 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Też jestem Navi ciekawa altany
Ja mam elektryczne nożyce i też nie wyobrażam sobie ręcznego cięcia. Choć i nawet z nimi jest ciężko. Drabina wielka a co chwilę muszę schodzić aby skorygować proste cięcie, do tego te nożyce, które do lekkich też nie należą. Nie ma lekko
wiesz fastigiaty to jedno a żywopłot grabowy a mam go z 80 metrów minimum, cięty z dwóch stron przy czym przy płocie mam jasieś całe 15 cm przestrzeni... to jest sport ekstremalny tak ostatnio szpalerowymi nozycami go zaciekle na wiosne ciełam, ze nawadnianie przy ziemi obciełam a zauważyłam w tym tygodniu...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:03, 29 maj 2018

Do góry
mikina34 napisał(a)
Poli, ja w kwestii pokrzywy zgodnie z Twoja sugestią narwałam jej sporo żeby sobie podsuszyć na czas jej braków (czyt. kwitnięcie, wczesna pora itp. ) i mam zagwostke jak ją przechowywać to raz, a dwa w jakiej proporcji ją potem stosujesz do gnojówek?

Monia, musiałabym zajrzeć do notatek a nie chce mi się teraz podnosić z leżaka Jak dobrze pamiętam to chyba 300 gr.suszonej ale sprawdze póżniej i jak się mylę to edytuję. Chyba, że Mazan szybciej podpowie.
A suszę ją na strychu i póżniej do paierowej torebki przekładam ale w tym roku się zastanawiam czy nie zrobić w czerwcu większej ilości i przechować do następnej wiosny. Muszę się dowiedzieć ile taka gnojówka może być przechowywana.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:57, 29 maj 2018

Do góry
iwka napisał(a)
a kiedy przychodzi taki okres, że już się nie płacze nad każdą obciętą częścią cisa ? chyba jeszcze młodzikiem pod tym względem jestem

trawy masz najpiękniejsze na świecie

Może jak się obchodziło już dwie osiemnastki
Iwka, nie wiem czy bym była taka śmiała z cisami, które mają rosnąć na wysoki żywopłot Teraz wszystkie, które mam, docelowo będą niskimi żywopłotami więc może łatwiej.

A o trawach, to znasz moje zdanie Masz z Olą najładniejsze!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:52, 29 maj 2018

Do góry
Makao_J napisał(a)
To ja swoje cisy też muszę częściej ciachać jak tak. Dobrze wiedzieć.

Polecam Aniu Trochę mam tych żywopłotków i widzę różnicę w szybkości przybierania na masie.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:51, 29 maj 2018

Do góry
alis napisał(a)

Piękny żywopłocik cisowy, wzdycham do niegoPowiedz mi jakiego cisa masz tutaj i jakie odległości zachowałaś podczas sadzenia?

Alu to cis Hoseri a sadziłam go co 35 cm.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:49, 29 maj 2018

Do góry
anbu napisał(a)
No trawy super masz
Altana będzie?
Cisy ekstra się zagęściły. Cięcie co 2-3 tygodnie?

Szaleją trawy Aniu w tym roku ale średnio mnie to cieszy...Jeszcze miesiąc i będę musiała pomyśleć o jakiś podporach dla Gracków...
Toszka kiedyś pisała u kogoś o takim częstym cięciu a pożniej jeszcze dostałam dokładną instrukcję i polecam w 100%.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:45, 29 maj 2018

Do góry
Makusia napisał(a)
Cisy spektakularne! Poczochrańce, jak na nie mówisz sprawiają, ze wzdycham do nich i ocham i acham

A altanę będę obserwować, bo póki co moge odgadnąć, czy ona jest konstrukcji drewniano-murowanej?

Dziękuję! Te poczochrańce mają już dwa lata więc muszą wyglądać

Altana powstaje w miejscu starych zabudowań gospodarczych, które w tamtym roku rozwaliliśmy i od nowa postawiliśmy jedną ściankę a przód to belki drewniane
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:42, 29 maj 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Asia, a już decyzja podjęta jaki to sprzęt będzie, bo też myślimy to chętnie się dowiem?

Ja nie Asia, ale mam elektrycznego Boscha.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:41, 29 maj 2018

Do góry
ren133 napisał(a)
Śliczne cisy I altana się robi fiu fiu

Dzięki Reniu Fajnie by było jakby sama się robiła
Czytałam, że ćma ponownie atakuje Wrocław...Jak tam Twoje buksy?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:39, 29 maj 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Poli cisy masz jak malowane, trawy zresztą też.
Pisałaś gdzieś jak będzie to miejsce z altaną wyglądać?

Dzięki, odpukać cisy rosną bezproblemowo
Ostateczny wygląd altany codziennie ulega zmianie...ma być mega prosto z dodatkiem ciętego betonu Jak już ogarniemy najważniejsze rzeczy to wrzucę zdjęcia bo nie jestem do końca pewna koloru ścian...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:34, 29 maj 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
jest i altana. Ciekawa jestem całości
cięcie grabów tez mam w planie ale czekam na zakup sprzętu mechanicznego bo inaczej to juz nierówna walka

Też jestem Navi ciekawa altany
Ja mam elektryczne nożyce i też nie wyobrażam sobie ręcznego cięcia. Choć i nawet z nimi jest ciężko. Drabina wielka a co chwilę muszę schodzić aby skorygować proste cięcie, do tego te nożyce, które do lekkich też nie należą. Nie ma lekko
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:30, 29 maj 2018

Do góry
natka098 napisał(a)
Jakie te cisy gęste i grubaśne beczułki są, i w te 2-3 tyg wypuszczają nowe przyrosty? Oczywiście, wszystko inne miód malina

Tak, co 2-3 tygodnie mają nowe przyrosty.

Pszczelarnia 15:49, 29 maj 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Piękne zdjęcie!
Mimo, że ja mało różana to z przyjemnością zatrzymałam wzrok kilka sekund dłużej.

Pozdrawiam Pszczółko

Mnie się wydawało, że ja już nie różana. Ale te parkowe, angielskie, pachnące, pnące i duże oraz historyczne wprawiają moje serce w drgania. Nie sposób ich nie mieć.
Najważniejsze jest miejsce dla nich w ogrodzie i opieka nad nimi.

U mnie z tym różnie.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:15, 29 maj 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Od kilku dni próbuję znalezc czas na wrzucenie zdjęć i cały czas coś...Może dzisiaj się uda

Zaczynam od cisów bo jestem pod wrażeniem ich tempa zagęszczania
Na początku sezonu Toszka rzuciła hasło aby jak najczęściej przycinać młode przyrosty a ja już z tych, którzy nie płaczą nad każdą obciętą częścią cisa to postanowiłam co 2-3 tygodnie ciachać moje ciski aby w miarę szybko utworzyły niski żywopłocik

W zeszłym roku, w kwietniu posadziłam takie patyczki...

I wczoraj po czwartym cięciu w tym roku.

Myślę, że jak na 13 miesiący od momentu posadzenia to ładnie przybrały na masie

Piękny żywopłocik cisowy, wzdycham do niegoPowiedz mi jakiego cisa masz tutaj i jakie odległości zachowałaś podczas sadzenia?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies