Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 20:34, 29 maj 2018

nawigatorka napisał(a)
jest i altana. Ciekawa jestem całości
cięcie grabów tez mam w planie ale czekam na zakup sprzętu mechanicznego bo inaczej to juz nierówna walka

Też jestem Navi ciekawa altany
Ja mam elektryczne nożyce i też nie wyobrażam sobie ręcznego cięcia. Choć i nawet z nimi jest ciężko. Drabina wielka a co chwilę muszę schodzić aby skorygować proste cięcie, do tego te nożyce, które do lekkich też nie należą. Nie ma lekko
polinka 20:39, 29 maj 2018

lindsay80 napisał(a)
Poli cisy masz jak malowane, trawy zresztą też.
Pisałaś gdzieś jak będzie to miejsce z altaną wyglądać?

Dzięki, odpukać cisy rosną bezproblemowo
Ostateczny wygląd altany codziennie ulega zmianie...ma być mega prosto z dodatkiem ciętego betonu Jak już ogarniemy najważniejsze rzeczy to wrzucę zdjęcia bo nie jestem do końca pewna koloru ścian...
polinka 20:41, 29 maj 2018

ren133 napisał(a)
Śliczne cisy I altana się robi fiu fiu

Dzięki Reniu Fajnie by było jakby sama się robiła
Czytałam, że ćma ponownie atakuje Wrocław...Jak tam Twoje buksy?
polinka 20:42, 29 maj 2018

lindsay80 napisał(a)

Asia, a już decyzja podjęta jaki to sprzęt będzie, bo też myślimy to chętnie się dowiem?

Ja nie Asia, ale mam elektrycznego Boscha.
polinka 20:45, 29 maj 2018

Makusia napisał(a)
Cisy spektakularne! Poczochrańce, jak na nie mówisz sprawiają, ze wzdycham do nich i ocham i acham

A altanę będę obserwować, bo póki co moge odgadnąć, czy ona jest konstrukcji drewniano-murowanej?

Dziękuję! Te poczochrańce mają już dwa lata więc muszą wyglądać

Altana powstaje w miejscu starych zabudowań gospodarczych, które w tamtym roku rozwaliliśmy i od nowa postawiliśmy jedną ściankę a przód to belki drewniane
polinka 20:49, 29 maj 2018

anbu napisał(a)
No trawy super masz
Altana będzie?
Cisy ekstra się zagęściły. Cięcie co 2-3 tygodnie?

Szaleją trawy Aniu w tym roku ale średnio mnie to cieszy...Jeszcze miesiąc i będę musiała pomyśleć o jakiś podporach dla Gracków...
Toszka kiedyś pisała u kogoś o takim częstym cięciu a pożniej jeszcze dostałam dokładną instrukcję i polecam w 100%.
polinka 20:51, 29 maj 2018

alis napisał(a)

Piękny żywopłocik cisowy, wzdycham do niegoPowiedz mi jakiego cisa masz tutaj i jakie odległości zachowałaś podczas sadzenia?

Alu to cis Hoseri a sadziłam go co 35 cm.

polinka 20:52, 29 maj 2018

Makao_J napisał(a)
To ja swoje cisy też muszę częściej ciachać jak tak. Dobrze wiedzieć.

Polecam Aniu Trochę mam tych żywopłotków i widzę różnicę w szybkości przybierania na masie.
polinka 20:57, 29 maj 2018

iwka napisał(a)
a kiedy przychodzi taki okres, że już się nie płacze nad każdą obciętą częścią cisa ? chyba jeszcze młodzikiem pod tym względem jestem

trawy masz najpiękniejsze na świecie

Może jak się obchodziło już dwie osiemnastki
Iwka, nie wiem czy bym była taka śmiała z cisami, które mają rosnąć na wysoki żywopłot Teraz wszystkie, które mam, docelowo będą niskimi żywopłotami więc może łatwiej.

A o trawach, to znasz moje zdanie Masz z Olą najładniejsze!
polinka 21:03, 29 maj 2018

mikina34 napisał(a)
Poli, ja w kwestii pokrzywy zgodnie z Twoja sugestią narwałam jej sporo żeby sobie podsuszyć na czas jej braków (czyt. kwitnięcie, wczesna pora itp. ) i mam zagwostke jak ją przechowywać to raz, a dwa w jakiej proporcji ją potem stosujesz do gnojówek?

Monia, musiałabym zajrzeć do notatek a nie chce mi się teraz podnosić z leżaka Jak dobrze pamiętam to chyba 300 gr.suszonej ale sprawdze póżniej i jak się mylę to edytuję. Chyba, że Mazan szybciej podpowie.
A suszę ją na strychu i póżniej do paierowej torebki przekładam ale w tym roku się zastanawiam czy nie zrobić w czerwcu większej ilości i przechować do następnej wiosny. Muszę się dowiedzieć ile taka gnojówka może być przechowywana.